Ένα βήμα προς μια ανοικτή σύρραξη Ισραήλ-Ιράν, αποτελεί η χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας, παράλληλα, πως αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται καμία προοπτική εκτόνωσης της κρίσης, καθώς ακόμη και οι ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς Ισραήλ και Ιράν, γίνονται μέρος της σύρραξης. Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως η Κύπρος θα κληθεί ενδεχομένως να απορροφήσει και νέο προσφυγικό κύμα από τον Λίβανο, ενώ απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο, η χώρα μας να βρεθεί στο στόχαστρο των επιθέσεων.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χρυσοστόμου και ερωτηθείς πώς βλέπει να εξελίσσεται η σύρραξη μετά τη χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, είπε πως τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν και πλησιάζουμε στο χειρότερο σενάριο, που είναι μια ανοικτή σύρραξη Ισραήλ-Ιράν. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά το χθεσινό κτύπημα του Ιράν ήταν και πιο ισχυρό και με μικρότερο ποσοστό απόκρουσης από ό,τι ήταν τα δύο προηγούμενα, τα οποία ήταν λίγο ή πολύ προγραμματισμένα και συνεπώς η απόκρουσή τους από το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία είχε ένα πάρα πολύ ψηλό ποσοστό επιτυχίας, το οποίο έφτασε το 97%», είπε.
Είπε πως χθες δεν γνωρίζουμε πόσο ήταν το ποσοστό απόκρουσης της ιρανικής επίθεσης από το Ισραήλ, καθώς είχε ένα βαθμό αιφνιδιασμού, καθώς ανέμεναν μεν όλοι μια απάντηση από το Ιράν, δεν ήξεραν δε πότε θα ερχόταν αυτή. Επίσης, πρόσθεσε, ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιήθηκαν, με τους Ιρανούς να ισχυρίζονται πως 80% από αυτούς έπληξαν τους στόχους τους. Από την άλλη, το Ισραήλ δεν αναφέρθηκε στο ποσοστό απόκρουσης, «σίγουρα όμως υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων που κτύπησαν στο έδαφος αυτή τη φορά», είπε.
Ερωτηθείς αν αυτή τη φορά υπήρξε βοήθεια προς τους Ισραηλινούς από ΗΠΑ και Βρετανία, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως υπήρξε βοήθεια, αλλά και πάλι το ποσοστό απόκρουσης δεν ήταν τόσο ψηλό. «Ήταν δηλαδή ένα κτύπημα πιο έντονο και πιο ισχυρό από ό,τι ήταν το προηγούμενο», ανέφερε.
Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε πως για το Ιράν τα πράγματα ήταν μονόδρομος αν ήθελε να περισώσει το γόητρο του και το κύρος του, ειδικά προς τη Χεζμπολάχ και τις άλλες οργανώσεις, καθώς αν δεν προχωρούσε στο κτύπημα θα έδειχνε αδυναμία, αλλά και θα είχε αφήσει τις οργανώσεις τις οποίες στηρίζει, ενισχύει και εξοπλίζει μόνες τους, κάτι που δεν ήθελε να κάνει.
Σε ερώτηση αν πλέον αναμένεται να υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ και πού, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως είναι δεδομένο πως θα υπάρξει απάντηση, καθώς αυτό ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα συνδράμουν σε αυτή την απάντηση.
«Άρα, έχουμε στην ουσία για πρώτη φορά συμμετοχή των ΗΠΑ και σε επιθετικό κτύπημα, αν γίνει κάτι τέτοιο, γιατί μέχρι στιγμής η εμπλοκή των ΗΠΑ ήταν να αποκρούει και να κάνει αναχαιτίσεις. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα είναι συμβολικό ή εικονικό το κτύπημα του Ισραήλ, αλλά θα είναι ουσιαστικό και πιο ισχυρό από το κτύπημα του Ιράν», είπε, και πρόσθεσε πως η εκτίμηση είναι ότι το Ισραήλ θα κτυπήσει περιοχές υποδομών στο Ιράν, κυρίως πετρελαιοπηγές ή και υποδομές φυσικού αερίου, αλλά και υποδομές εκτόξευσης πυραύλων για να μειώσουν τις επιθετικές δυνάμεις του Ιράν.
Ερωτηθείς αν θα βρεθούν και υποδομές πυρηνικών στο στόχαστρο των Ισραηλινών, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως αυτό το σενάριο δεν φαντάζει πιθανό, καθώς κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε μια γραμμή και θα οδηγούνταν τα πράγματα σε αχαρτογράφητα νερά.
Ερωτηθείς αν είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύρραξης και ενός μεγαλύτερου πολέμου, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως όντως υπάρχει μια εκτράχυνση της κατάστασης, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από την περιοχή της Γάζας. «Από μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μετά το κτύπημα με τους βομβητές, τη δολοφονία Νασράλα και άλλων στελεχών της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, τα κτυπήματα σε υποδομές και της εκτόξευσης πυραύλων στο Νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκά, αλλά και τη μικρή μεν αλλά χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αυτό σημαίνει εκτράχυνση της κατάστασης και περαιτέρω εκτράχυνση θα σήμαινε πλέον μια ανοικτή σύρραξη Ιράν-Ισραήλ», είπε και σημείωσε πως μπορεί να μην είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, τα βήματα φαίνεται να είναι προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε, παράλληλα, πως και η κατάσταση στον Λίβανο έχει εκτραχυνθεί σημαντικάν καθώς πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη μια χερσαία επέμβαση, ενώ από την άλλη η Χεζμπολάχ μπορεί να αποδυναμώθηκε και να αποκεφαλίστηκε σε μεγάλο βαθμό ή τα συστήματα επικοινωνίας της να έχουν απονευρωθεί, είναι μια οργάνωση με 100 χιλιάδες εμπειροπόλεμους μαχητές, διαθέτει πέραν των 150 χιλιάδων βλημάτων και έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντισταθεί στο Ισραήλ σε χερσαίες επιχειρήσεις.
Για να δώσει τη διάσταση που λαμβάνει η σύρραξη στην περιοχή, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως μέχρι και το κτύπημα του Ισραήλ με τους βομβητές η σύρραξη ήταν σε επίπεδο ανταλλαγής πυρών και επιθέσεων, πλέον είναι ανοικτός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και μάλιστα και σε χερσαίο έδαφος.
«Τα κτυπήματα του Ιράν και η απάντηση του Ισραήλ, η οποία αναμένεται να έρθει, είναι ακόμα ένα βήμα προς ανοικτή σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν. Δεν λέω ότι θα γίνει σίγουρα αυτή η ανοικτή σύρραξη, αλλά πλησιάζει», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πώς επηρεάζει την Κύπρο αυτή η τεταμένη κατάσταση, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως παρόλο ότι ήταν οπτικά ορατό στη χώρα μας μέρος της χθεσινής πυραυλικής επίθεσης του Ιράν προς το Ισραήλ, ο ίδιος δεν θεωρεί πως η Κύπρος επηρεάζεται από τις επιχειρήσεις, υπό την έννοια ότι θα κτυπηθεί έδαφος της έστω και κατά λάθος.
Ωστόσο, είπε, η Κύπρος επηρεάζεται από όλα τα υπόλοιπα, όπως είναι η αστάθεια στην περιοχή, η ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου και τα προσφυγικά κύματα από τη χώρα αυτή, με τις λιβανικές αρχές να κάνουν ήδη λόγο για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εντός του Λιβάνου μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης, οι εξελίξεις επηρεάζουν την Κύπρο όπως και όλο τον πλανήτη, και οικονομικά μέσω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της επιδείνωσης των δεικτών του Χρηματιστηρίου.
Ερωτηθείς πώς μπορεί να γίνει ένα βήμα για αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, δηλαδή το ποιος θα κάνει το μεγάλο αυτό βήμα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αν και εφόσον τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Ποιος θα ελέγχει τη Γάζα, ποιος θα ελέγχει τον νότιο Λίβανο. Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα ακόμα και αν με ένα μαγικό ραβδί τελειώσουν οι εχθροπραξίες», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση προοπτική εκτόνωσης της κρίσης, και πως η ημέρα της κατάπαυσης του πυρός δεν είναι κοντά. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης διότι ακόμα και οι ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις και στο Ισραήλ και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς το Ιράν, γίνονται μέρος της σύρραξης», είπε.
Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΟΗΕ και της ΕΕ, ανέφερε πως τα Ηνωμένα Εθνη μένουν στο επίπεδο των εκκλήσεων και των ψηφισμάτων και δεν έχουν ουσιαστική δύναμη, ενώ και η ΕΕ παραμένει παρατηρητής, την ώρα που, δυστυχώς, αυτή θα εισπράξει τις οικονομικές επιπτώσεις και τις μεταναστευτικές ροές. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αξιόπιστος, αμερόληπτος και κοινά αποδεκτός παίκτης από τις δύο πλευρές που θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο», κατέληξε ο κ. Χρυσοστόμου.