Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία ου ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) επιδεινώθηκε κατά 1,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2024, στις 104,4 μονάδες από 105,8 μονάδες.
Σύμφωνα με το ΚΟΤΕ, ο ΔΟΣ συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες), υποδηλώνοντας ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.
Η επιδείνωση του ΔΟΣ προήλθε από κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, ανατρέποντας τα οφέλη στην οικονομική εμπιστοσύνη που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο.
Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται κυρίως σε λιγότερο θετικές αξιολογήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και, σε μικρότερο βαθμό, σε χαμηλότερες προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών.
Η αποδυνάμωση του κλίματος στις κατασκευές ήταν αποτέλεσμα αρνητικότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και λιγότερο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον αριθμό των εργαζομένων. Αντίθετα, η άνοδος του κλίματος στο λιανικό εμπόριο προήλθε κυρίως από βελτίωση των απαντήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου και του επόμενου τριμήνου.
Το κλίμα στη μεταποίηση ενδυναμώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εξαιτίας ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και θετικότερων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.
Το καταναλωτικό κλίμα καλυτέρευσε οριακά τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω βελτιωμένων απαντήσεων των καταναλωτών για την πρόσφατη και τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση.
Καθοδικά ο δείκτης αβεβαιότητας
Όσον αφορά το Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο, κινήθηκε καθοδικά τον Σεπτέμβριο. Οι επιπτώσεις ορισμένων παραγόντων που είχαν συμβάλει στην άνοδο της αβεβαιότητας τον Αύγουστο μετριάστηκαν τον Σεπτέμβριο (π.χ. μείωση μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, μερική πρόοδος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας), ενώ η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η πτωτική τάση των επιτοκίων φαίνεται να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην εκτίμηση της μελλοντικής τους οικονομικής κατάστασης.