22.5 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 7:13

Aπόρριψη δικαστών από ΕΔΔΑ: Έγινε λόγω μιας εκ των υποψηφίων – Εξηγεί ο Αιμιλιανίδης

Η εισήγηση για απόρριψη της λίστας των δικαστών που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είναι λόγω του ότι μια εκ των τριών υποψηφιοτήτων δεν ικανοποίησε την αρμόδια Επιτροπή στο στάδιο των συνεντεύξεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Εξήγησε ότι απορρίφθηκε ο κατάλογος στο σύνολό του διότι είναι υποχρεωτικό ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι για ψηφοφορία. «Άρα, από τη στιγμή που απορρίφθηκε ένα άτομο από τον κατάλογο υποχρεωτικά στάλθηκε πίσω ο κατάλογος στο σύνολό του για να υποβληθεί νέος», ανέφερε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με τη σημασία της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής για την Εκλογή Δικαστών στο ΕΔΔΑ να συστήσει την απόρριψη της λίστας προτεινόμενων δικαστών από την Κύπρο, καθώς δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις απαιτήσεις του Άρθρου 21 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εκλογή δικαστή στο ΕΔΔΑ, ο κ. Αιμιλιανίδης σημείωσε ότι η εισήγηση είναι να απορριφθεί ο κατάλογος λόγω μιας εκ των τριών υποψηφιοτήτων.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν έχει ξανασυμβεί αυτό όσον αφορά την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα είναι αρνητικό» να στέλνεται ο κατάλογος πίσω.

Επεσήμανε ότι, μετά που επέλεξε τους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους η Κυπριακή Συμβουλευτική Επιτροπή και προωθήθηκαν τα ονόματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ΣτΕ, υπάρχει μια Επιτροπή Νομικών του ΣτΕ που κάνει μια προκαταρκτική αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και κρίνει αν διαθέτουν τα προσόντα. Αν θεωρεί ότι δεν είναι προσοντούχος κάποιος από αυτούς στέλνει πίσω εισήγηση για να επανεξετάσει το θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, προσθέτοντας ότι, «εν προκειμένω δεν στάλθηκε εισήγηση, δηλαδή η Επιτροπή Νομικών έκρινε ότι και οι τρεις πληρούν τα προσόντα».

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, στο παρελθόν είχε σταλεί πίσω σύσταση για πρόσωπο και είχε αποφασιστεί από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιμείνει και πήγε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποία τελικά τον έκρινε προσοντούχο. Ο κ. Αιμιλιανίδης σημείωσε ότι, η τελική κρίση ανήκει πάντα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση έπειτα από σύσταση της οικείας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που είναι η Επιτροπή για Εκλογή Δικαστή του ΕΔΔΑ.

«Επομένως, το πρωτοφανές στην όλη διαδικασία για την Κύπρο τουλάχιστον, ήταν ακριβώς ότι κρίθηκαν προσοντούχοι αλλά μετά προφανώς στη διαδικασία συνέντευξης που έγινε ενώπιων της οικείας Επιτροπής, κάτι πήγε λάθος» και τα μέλη της δεν ικανοποιήθηκαν από μια εκ των τριών υποψηφίων, ανέφερε.

Σημείωσε ότι οι δύο υποψήφιες είναι δικαστές με μακρά εμπειρία «και θετικό πρόσημο», και η τρίτη είναι ακαδημαϊκός στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτηθείς, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι αυτή τη σύσταση από την οικεία Επιτροπή θα την επικυρώσει τυπικά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και ακολούθως θα σταλεί επίσημη ενημέρωση από το ΣτΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μικρές απώλειες στο ΧΑΚ

Απώλειες καταγράφηκαν κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης στο ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 189,81 μονάδες και στο -0,53%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Αυτή είναι η συμφωνία Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (δείτε έγγραφο)

Το Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης κατέθεσε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το κείμενο υπογράφηκε από τις...

Νέο ηχηρό μήνυμα Δένδια: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και 12 ναυτικά μίλια

Απάντηση στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την Λέρο. Σε δηλώσεις που έκανε «απάντησε» στις προκλήσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι  «η...

Βρετανία: Η αστυνομία ζητά από πιθανά θύματα του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ να μιλήσουν ανοιχτά

Με φόντο τις αποκαλύψεις σχετικά με τον εκλιπόντα Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο, Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, η βρετανική αστυνομία ζήτησε από πολλά πιθανά θύματα κακοποίησης να μιλήσουν ανοιχτά...

Νεκρός ο διοικητής drones της Χεζμπολάχ μετά από «χειρουργικό» χτύπημα στη Βηρυτό

Νεκρός είναι ο διοικητής της μονάδας drones της Χεζμπολάχ, μετά το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε επταώροφη πολυκατοικία στη Βηρυτό. Το στέλεχος της Χεζμπολάχ...

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία ου ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) επιδεινώθηκε κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!