28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 12:35

Υπ.Υγείας: Καθήκον του κράτους πρωτοβουλίες για προστασία ιατρικού επαγγέλματος

Αποτελεί καθήκον του κράτους να αναλαμβάνει συλλογικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη και προστασία του ιατρικού επαγγέλματος και να διαφυλάξει την αξιοπιστία γιατρών και ιατρικών συλλόγων, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, χαιρετίζοντας την 38η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ιατρικών Συλλόγων (EFMA), που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Τη συνάντηση, που φιλοξενεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, με θέμα «Απειλές για το ιατρικό επάγγελμα» απασχολούν θέματα όπως η ανεξαρτησία των ιατρικών συλλόγων, οι διακρίσεις στα Συστήματα Υγείας και η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, οι κύριες απειλές για τα ιατρικά επαγγέλματα προέρχονται από τεχνολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που απαιτούν συλλογικές και συστηματικές απαντήσεις.

Ορισμένες από τις κύριες απειλές, συνέχισε, είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι απαιτήσεις για συνεχή επαγγελματική ενημέρωση, οι αυξημένες κοινωνικές, οικονομικές και νομικές πιέσεις, η εμπορευματοποίηση των φαρμάκων και η επαγγελματική εξουθένωση.

«Η προσωπική ασφάλεια και ασφάλεια στην εργασία αποτελούν επίσης τομείς συζήτησης καθώς καταγράφονται περιστατικά βίας ή εκφοβισμού κατά των επαγγελματιών υγείας από ασθενείς ή τις οικογένειές τους, κυρίως σε μονάδες ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών», συμπλήρωσε.

Ο Μιχάλης Διαμιανός υπογράμμισε πως αποτελεί καθήκον του κράτους να αναλαμβάνει συλλογικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη και προστασία του ιατρικού επαγγέλματος, ώστε οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε θέση να προσφέρουν φροντίδα υψηλής ποιότητας προς όφελος των ασθενών.

Υποδεικνύοντας πως οι ιατρικοί σύλλογοι λειτουργούν προς το συμφέρον της υγείας των ανθρώπων και προάγουν το ιατρικό επάγγελμα, διασφαλίζοντας παράλληλα την επαγγελματική λογοδοσία και την τήρηση των ηθικών αρχών από τα μέλη τους, σημείωσε πως η ανεξαρτησία τους αποτελεί ένα  κρίσιμο και θεμελιώδες ζήτημα, τόσο για την προστασία των συμφερόντων των ασθενών όσο και για την προώθηση υψηλής ποιότητας ιατρικής πρακτικής.

«Ανεξαρτησία σημαίνει, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή από πολιτικές, οικονομικές ή άλλες εξωτερικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πιστοποίηση των μελών τους ή αποφάσεις που αφορούν τη δεοντολογία του επαγγέλματος», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως «το συλλογικό μας καθήκον είναι να προάγουμε και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των γιατρών και των ιατρικών συλλόγων» ενώ υπέδειξε ότι και οι διακρίσεις στο Σύστημα Υγείας μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ανέφερε πως όταν λέμε διακρίσεις αυτές μπορεί να σημαίνουν άνιση ή άδικη μεταχείριση ατόμων ή ομάδων με βάση τα χαρακτηριστικά τους όπως η φυλή, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αναπηρία, η ηλικία ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως άρνηση παροχής υπηρεσιών, καθυστερήσεις στη θεραπεία, ανεπαρκής περίθαλψη ή μεροληπτικές συμπεριφορές από επαγγελματίες υγείας.

«Πρέπει να συμβάλουμε στην καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων στον τομέα της υγείας, μέσω της απόκτησης μιας συνολικής κατανόησης του προβλήματος. Ο διάλογος με τις επηρεαζόμενες ομάδες και η έντονη συζήτηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα βοηθήσει στην αναζήτηση λύσεων για την εξάλειψη των διακρίσεων», ανέφερε.

Σε σχέση με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική, παρά τα διάφορα οφέλη της, όπως είπε, αυτή «εγείρει σοβαρά βιοηθικά και ηθικά διλήμματα». Τόνισε, παράλληλα, πως «η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σημασία της ανθρώπινης επαφής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ωκεανός Νημάτων: Μια Συνύπαρξη Μόδας, Τέχνης και Θαλάσσιας Προστασίας

Σε μια εμπνευσμένη σύζευξη τέχνης, ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον και κοινωνικής συμμετοχής, ο καλλιτέχνης Μιχάλης Παντελίδης έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Αλιείας και...

Η ΕΤΑΠ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ως επίσης Destination partner του Inspire Festival 2024

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία της με το Inspire festival - Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας, ως ο επίσημος Συνεργάτης Προορισμού,...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου SHOREWINNER

Η υβριδική εκδήλωση έναρξης του ευρωπαϊκού έργου SHOREWINNER πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) στη Λευκωσία,...

Η Cyta Business παρουσίασε το δίκτυο NarrowBand-IoT

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, στο The Royal Hall στη Λευκωσία, η Cyta Business διοργάνωσε ένα ξεχωριστό event, όπου παρουσίασε το καινοτόμο δίκτυο NarrowBand-Internet of...

Στο €1,4δις η συνολική αποπληρωμή της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το Κράτος – Καταβολή €40εκ. για το Γ’ Τρίμηνο 2024

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2024 καταβολή σε μετρητά ποσού €40εκ., για το Γ’ Τρίμηνο του 2024, στα πλαίσια της αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας που...

Εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα της AstroBank στο Δάλι

Τελέστηκαν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της AstroBank στο Δάλι. Η καινούργια προσθήκη στο δίκτυο της Τράπεζας αναμένεται να ενισχύσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!