Σε δέσμευση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ότι θα βάλουν φρένο στην εκποίηση ακινήτων εγκλωβισμένων αγοραστών προέβησαν εκπρόσωποι τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων.
Η δέσμευση των εμπλεκομένων, εκφράστηκε κατά την σημερινή συζήτηση του προβλήματος που προέκυψε με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, μετά την απόφαση του Εφετείου να κρίνει ως αντισυνταγματικές πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας, η οποία επέτρεπε στους εγκλωβισμένους αγοραστές να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες βουλευτών ότι μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση του Εφετείου, τράπεζες και εταιρείες δημοσίευσαν πλειστηριασμούς ακινήτων εγκλωβισμένων αγοραστών.
Παράλληλα εκτελεστική και νομοθετική εξουσία βρίσκονται κοντά στην λήψη απόφασης η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εξασφάλιση τίτλων ιδιοκτησίας από τους 4.080 εγκλωβισμένους αγοραστές, οι οποίοι έχουν εξυπηρετήσει τα δάνεια τους και κατέθεσαν αίτηση στο Κτηματολόγιο.
Την αρχή έκανε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Μάριος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν σε τερματισμό των εκποιήσεων ακινήτων εγκλωβισμένων αγοραστών, όπου δεν υπάρχει δόλος και μέχρι να κατατεθεί νομοσχέδιο στην Βουλή για την ρύθμιση του ζητήματος που προέκυψε μετά την απόφαση του Εφετείου.
Από πλευράς Συνδέσμου Τραπεζών, ο Ανώτερος Διευθυντής Μιχάλης Κρονίδης ανέφερε ότι είναι σε ισχύ η υπόσχεση που έδωσαν γραπτώς το 2018, με βάση την οποία δεν φέρουν ένσταση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, νοούμενου ότι ενήργησαν καλόπιστα σχετικά με την συναλλαγή τους, δηλαδή όπως εξήγησε τηρού τους όρους του συμβολαίου τους.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ως αποτέλεσμα αυτού απεγκλωβίστηκαν περίπου 10 χιλιάδες ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια.
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων ανέφερε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για το σύνολο των εταιρειών που εκπροσωπεί, ότι θα σταματήσουν τις εκποιήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών.
Αφού παραδέχθηκε ότι προχώρησαν διαδικασίες εκποίησης ακινήτων εγκλωβισμένων αγοραστών από εταιρείες, είπε ότι όταν πρόκειται για καλόπιστος αγοραστής, ο οποίος αποδεδειγμένα εξυπηρέτησε το δάνειο του δεν φέρουν ένσταση στην μεταβίβαση ακινήτου.
Παράλληλα και οι δύο εκπρόσωποι των τραπεζών και εταιρειών διαβεβαίωσαν ότι θα προωθήσουν το συντομότερο γραπτώς τις θέσεις τους στη Βουλή, σε σχέση με την εισήγηση για αναστολή των εκποιήσεων.
Προηγήθηκε αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα των εγκλωβισμένων αγοραστών το οποίο ήταν δύσκολο, έγινε περίπλοκο μετά την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, με την οποία συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές, σταματώντας έτσι την παραχώρηση τίτλου σε χιλιάδες εγκλωβισμένους αγοραστές.
Επεξεργάζεται λύση για χιλιάδες αγοραστές το ΥΠΕΣ
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι από την εφαρμογή του νόμου στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και την απόφαση του Εφετείου στις 19 Ιουλίου 2024, υποβλήθηκαν συνολικά 21.461 αιτήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών.
Από αυτές όπως είπε, διεκπεραιώθηκαν 11.462 αιτήσεις και ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας, ενώ 502 αιτήσεις έχουν απορριφθεί για διάφορους λόγους.
Πρόσθεσε ότι από τις 9.497 εκκρεμούσες αιτήσεις, οι 5.417 αφορούν ακίνητα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί τίτλος, ενώ οι υπόλοιπες 4.080 αιτήσεις αφορούν περιπτώσεις όπου υπάρχει ξεχωριστός τίτλος ιδιοκτησίας, ο οποίος ήταν και βασική προϋπόθεση για την εξέταση αίτησης.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία επεξεργάζονται λύση για τους 4.080, εντός των προνοιών του Συντάγματος, αλλά και σενάρια για την τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου ή κατάργηση της νομοθεσίας στην ολότητα της, στη βάση αποφάσεων δικαστηρίων.
Τίτλοι σε 4.080 εγκλωβισμένους
Όσον αφορά τις περιπτώσεις των 4.080, ο κ. Ιωάννου, είπε ότι μέχρι να εξευρεθεί μια οριστική λύση, η καταλληλότερη θεραπεία που παρέχεται σύμφωνα και με εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι να προχωρήσουν με την εξασφάλιση διατάγματος ειδικής εκτέλεσης για την μεταβίβαση του ακινήτου.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι έχουν ενώπιον τους εισηγήσεις που κατατέθηκαν από το τμήμα Κτηματολογίου την προηγούμενη Δευτέρα, τις οποίες και επεξεργάζονται, ενώ δεσμεύθηκε ότι το συντομότερο δυνατό θα είναι σε θέση να τοποθετηθούν επί αυτών.
Δήλωσε ότι οι υποθέσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την εξασφάλιση τίτλου (4.080), έχουν κατηγοριοποιηθεί και σύντομα θα είναι σε θέση να ενημερώσουν εάν θα μπορούν να προχωρήσουν.
Λύση σε τρεις εβδομάδες
Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι οι 4.080 αιτήσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, «θα απελευθερωθούν», σημειώνοντας ότι με την εμπλοκή όλων των επηρεαζόμενων πλευρών, σε τρεις εβδομάδες θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι θα πρέπει η Νομική Υπηρεσία να πληροφορήσει πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα για την κάθε κατηγορία ξεχωριστά από τους 4.080 αιτητές που βρίσκονται στα τελικά στάδια για εξασφάλιση τίτλου, θέση την οποία υιοθέτησαν στο σύνολο τους οι εμπλεκόμενοι.