27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 21:22

Eurostat: Οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες στην Κύπρο και ΕΕ

Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής έχουν μπροστά τους οι γυναίκες στην Κύπρο και στην ΕΕ από τους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση στην Κύπρο βρισκόταν στα 66,0 χρόνια. Για τις γυναίκες στην Κύπρο τα χρόνια υγιούς ζωής βρίσκονταν στα 66,3 και για τους άντρες στα 65,7.

Στην ΕΕ, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 βρισκόταν κατά μέσο όρο στα 62,6 έτη. Για τις γυναίκες ο μέσος όρος βρισκόταν στα 62,8 χρόνια και για τους άντρες στα 62,4 χρόνια.

Τα χρόνια υγιούς ζωής αποτελούν διαφορετικό δείκτη από το συνολικό προσδόκιμο ζωής, και βασίζονται σε μετρήσεις του μεριδίου του πληθυσμού με ή χωρίς αναπηρία και σε δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 5,4 έτη μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών (83,3 έτη έναντι 77,9 ετών).

Τα υγιή έτη ζωής – χωρίς δηλαδή περιορισμούς στις δραστηριότητες – αντιστοιχούν το 75% και το 80% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς λόγω υγείας.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Μάλτα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 για τις γυναίκες (70,3 έτη), μπροστά από τη Βουλγαρία (68,9 έτη) και τη Σλοβενία (68,5 έτη).

Η Δανία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες (54,6 έτη), ακολουθούμενη από τη Λετονία (55,4 έτη) και τις Κάτω Χώρες (56,3 έτη).

Ο υψηλότερος αριθμός ετών υγιούς ζωής για τους άνδρες καταγράφηκε επίσης στη Μάλτα (70,1), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (67,5) και την Ιταλία (67,1).

Οι χαμηλότεροι αριθμοί ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες καταγράφηκαν στη Λετονία (53,0 έτη), τη Σλοβακία (56,6 έτη) και τη Δανία (57,1 έτη).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σύντομα εξελίξεις για αξιολόγηση και διορισμούς εκπαιδευτικών προανήγγειλε η ΥΠΑΝ

Εξελίξεις στο προσεχές διάστημα αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση προανήγγειλε η Υπουργός...

Σταθερότητα στο ΧΑΚ – Παρέμεινε στις 190,82 ο γενικός δείκτης

Αμελητέα κέρδη παρουσίασε την Τετάρτη το ΧΑΚ με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ημερήσια άνοδο μόλις 0,01%, κλείνοντας στις 190,82 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20...

‘Ολη η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ – Απαντήσεις σε Ερντογάν (δείτε την live)

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης βρίσκεται αυτή την ώρα ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα προσφωνήσει την 79η Γενική Συνέλευση του...

Δάνεια: Μείωση ζήτησης από νοικοκυριά, σταθερή για επιχειρήσεις

Μείωση της ζήτησης δανείων από νοικοκυριά καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024, όπως διαφαίνεται από τη νέα έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ...

DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την κυπριακή οικονομία

Ελαφρώς προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την κυπριακή οικονομία, ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το...

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Ισραήλ και τον Λίβανο

Σε ακυρώσεις πτήσεων, προχώρησε η Aegean, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αναλυτικότερα, η Aegean ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!