27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 21:23

Τα κόμματα καταδίκασαν τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση ψευδοκράτους

Με σφοδρό τρόπο καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με την αναγνώριση της «τδβκ» ως κράτους καθώς και τη λύση του Κυπριακού με μοντέλο ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της «τδβκ» ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».

Σημειώνεται πως, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα απαντήσει και στην παρέμβαση του Τούρκου Προέδρο κατά την προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ ανέφερε πως, «μεταξύ άλλων προκλητικών αναφορών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και επανέλαβε τη θέση ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και ότι η Τουρκία στηρίζει τη λύση δύο κρατών».

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι, «καταδικάζουμε την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Οφείλουμε να προβληματιστούμε ταυτόχρονα, πως αυτό το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας δίδεται για δεύτερη διαδοχική φορά από το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χωρίς η Τουρκία να χρεώνεται την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο».

«Η συμπλήρωση μισού αιώνα από την παράνομη τουρκική εισβολή και η εμβάθυνση των αρνητικών τετελεσμένων της κατοχής, ενισχύει τη διαχρονική μας θέση πως η συνέχιση του υφιστάμενου αδιεξόδου δημιουργεί καθημερινά νέους κινδύνους και αρνητικά δεδομένα», τόνισε.

Η δική μας πλευρά, πρόσθεσε, «οφείλει να παραμείνει συνεπής στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι, «όσο η Τουρκία εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, τόσο εμείς οφείλουμε να αυξάνουμε τις προσπάθειές μας και να αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες. Για να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας και να αποδεικνύουμε την ειλικρινή βούληση της δικής μας πλευράς. Μόνο έτσι η πίεση της διεθνούς κοινότητας θα στραφεί αποκλειστικά προς την Τουρκία».

Από πλευράς του το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι, «σε κατάσταση πλήρους αποθράσυνσης, το παραλήρημα Ερντογάν για τη (διά)λυση 2 κρατών, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ. – Καταδικάζουμε ως απαράδεκτες τις τουρκικές αξιώσεις».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «καταδικάζει ως απαράδεκτες τις τουρκικές αξιώσεις για (διά)λυση 2 κρατών στην Κύπρο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προκειμένου να επιδοθεί σε ένα ακόμη παραλήρημα προκλητικότητας».

«Η επιμονή Ερντογάν για διχοτόμηση της Κύπρου έχει καταστεί πλέον εμμονή. Και η απάντηση σ’ αυτή την εμμονή είναι το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τονίζεται.

Συνεχίζοντας αναφέρει πως, «είναι γι’ αυτό που οι διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία όχι μόνο πρέπει να συνεχιστούν αλλά να ενταθούν», προσθέτοντας παράλληλα πως, «εάν η Άγκυρα είχε πραγματική βούληση για λύση του Κυπριακού, τότε θα επιδείκνυε την ανάλογη θετική προσέγγιση, όπως αυτή που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες επί της συμφωνημένης βάσης, για να καταλήξουμε σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι, «δυστυχώς, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε κατάσταση πλήρους αποθράσυνσης επαναβεβαίωσε τη διολίσθηση της τουρκικής πλευράς από τη συμφωνημένη βάση και απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία είναι η κύρια υπαίτιος της μη λύσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σύντομα εξελίξεις για αξιολόγηση και διορισμούς εκπαιδευτικών προανήγγειλε η ΥΠΑΝ

Εξελίξεις στο προσεχές διάστημα αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση προανήγγειλε η Υπουργός...

Σταθερότητα στο ΧΑΚ – Παρέμεινε στις 190,82 ο γενικός δείκτης

Αμελητέα κέρδη παρουσίασε την Τετάρτη το ΧΑΚ με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ημερήσια άνοδο μόλις 0,01%, κλείνοντας στις 190,82 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20...

‘Ολη η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ – Απαντήσεις σε Ερντογάν (δείτε την live)

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης βρίσκεται αυτή την ώρα ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα προσφωνήσει την 79η Γενική Συνέλευση του...

Δάνεια: Μείωση ζήτησης από νοικοκυριά, σταθερή για επιχειρήσεις

Μείωση της ζήτησης δανείων από νοικοκυριά καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024, όπως διαφαίνεται από τη νέα έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ...

DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την κυπριακή οικονομία

Ελαφρώς προς τα πάνω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την κυπριακή οικονομία, ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το...

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Ισραήλ και τον Λίβανο

Σε ακυρώσεις πτήσεων, προχώρησε η Aegean, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αναλυτικότερα, η Aegean ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!