29.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 15:27

Μειώνει και το επιτόκιο δανεισμού τραπεζών η ΚΤ Κίνας για να τονώσει οικονομία

Τη μείωση ακόμη ενός βασικού επιτοκίου της ανακοίνωσε σήμερα η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας, μία ημέρα μετά την παρουσίαση σειράς νέων μέτρων που αποσκοπούν στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της.

Το επιτόκιο μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού, που αφορά τα δάνεια ενός έτους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μειώθηκε από 2,3% σε 2,0%, αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Το επιτόκιο μειώθηκε για τελευταία φορά τον Ιούλιο, με τη μείωση της Τετάρτης να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει ακόμη επιτύχει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη μετά την πανδημία, και το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο ρυθμό ανάπτυξης κατά 5% το 2024 – στόχος που οι αναλυτές λένε ότι είναι αισιόδοξος, δεδομένων των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η κινέζικη οικονομία.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Pan Gongsheng δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ότι η Τράπεζα θα εισαγάγει μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και δεσμεύτηκε να «προωθήσει την επέκταση της κατανάλωσης και των επενδύσεων».

Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν η μείωση του ποσού που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό και η μείωση των επιτοκίων για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η μείωση του υποχρεωτικού ποσού που θα πρέπει να διατηρούν στα αποθεματικά τους οι τράπεζες, θα εισφέρει περίπου ένα τρισεκατομμύριο γιουάν (141,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη δράση, δεδομένων των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η Κίνα – ιδίως στον τομέα των ακινήτων.

«Η πληθώρα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης της Κίνας έχουν κάνει ελάχιστα για την τόνωση της οικονομίας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο AFP ο Shehzad Qazi του China Beige Book. «Οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αρκούν πλέον για την τόνωση της ανάπτυξης στην Κίνα», είπε.

«Το Πεκίνο χρειάζεται ένα πιο ισχυρό σχέδιο τόνωσης των νοικοκυριών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απογοήτευσαν και πάλι σε αυτό το μέτωπο», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πτωτικά κινείται την Τετάρτη το Χρηματιστήριο

Πτωτικά κινείται την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ στις 13:22 παρουσίαζε απώλειες σε ποσοστό 0,41%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 190,01 μονάδες. Ο...

Οικονομική ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων για εγκατάσταση συσκευών τεχνητού θηλασμού ​​​​​​​

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι προχωρεί  στην οικονομική ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων για να εγκαταστήσουν συσκευές τεχνητού θηλασμού. Όπως αναφέρεται η στόχευση των επενδύσεων που...

H BofA στο πλευρό του Πάουελ- Γιατί η Fed κερδίζει τη μάχη με τον πληθωρισμό

Τη μάχη με τον πληθωρισμό φαίνεται να κερδίζει η Federal Reserve εκτιμά ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Bank of America Alastair Borthwick, σχολιάζοντας...

Αργολίδα: Δεκαεπτάχρονοι ξύρισαν με φαλτσέτα 12χρονο σε σχολείο – Συλλήψεις

Δικογραφία για απλή σωματική βλάβη, απειλή και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα σχηματίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, στην Αργολίδα,  σε βάρος...

Τμήμα Φορολογίας: Στη διάθεση του κοινού το Tax For All

Στη διάθεση του κοινού έχει τεθεί από την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, η αναβαθμισμένη έκδοση του νέου Μηχανογραφικού Συστήματος Tax For All (TFA), μετά τη διακοπή...

Μείωσε 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο η ΚΤ Σουηδίας, εκτίμηση για ακόμη 2 μειώσεις το 2024

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας, προχώρησε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, αναφέροντας ότι εκτιμά πως θα προχωρήσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!