29.8 C
Nicosia
Τετάρτη 25 Σεπτέμβριος 2024 | 13:31

Η γυναίκα που θα πολεμήσει την επίθεση της UniCredit – Ποια είναι η νέα CEO της Commerzbank

Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, η Commerzbank ανακοίνωσε ότι η νέα διευθύνουσα σύμβουλός της θα είναι η Μπετίνα Ορλόπ, η οποία αναμένεται να πολεμήσει ενάντια σε μια πιθανή εξαγορά της γερμανικής τράπεζας από την ιταλική UniCredit.

Η Ορλόπ, επί του παρόντος οικονομική διευθύντρια της Commerzbank, θα διαδεχθεί τον νυν CEO Μάνφρεντ Κνοφ, ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Commerzbank είπε ότι ο Κνοφ δεν θα επιδιώξει άλλη θητεία μετά τη λήξη του συμβολαίου του στο τέλος του 2025.

Πηγές κοντά στο περιβάλλον της Ορλόπ, ανέφεραν στους Financial Times, ότι η νέα CEO δεν υποστηρίζει τη «σχέση» με την UniCredit, η οποία έχει χτίσει στην Commerzabk ένα δυνητικό μερίδιο 21% (αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζες. Η UniCredit ελέγχει έχει επί του παρόντος μερίδιο 9%.

Τα βασικά επιχειρήματα της Commerzbank

Τα βασικά επιχειρήματα κατά της εξαγοράς της UniCredit είναι ότι μια αλλαγή στον έλεγχο θα μπορούσε να υπονομεύσει τον δανεισμό της Commerzbank στις γερμανικές μικρομεσαίες εταιρείες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας και ότι η ενοποίηση των δύο ιδρυμάτων είναι μία διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, πρόσθεσαν οι πηγές με τη σκέψη του Orlopp. .

Σημειώνεται ότι και η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε εξαγορά της UniCredit.

Σε δήλωσή της η Ορλόπ, πρώην συνεργάτης της McKinsey που εντάχθηκε στην Commerzbank πριν από μια δεκαετία, αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζει ένα «σημαντικό έργο», αλλά υποσχέθηκε να «πλοηγηθεί στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με επιτυχία».

Θα παραμείνει οικονομική διευθύντρια μέχρι να βρεθεί διάδοχος. Ο Μίκαελ Κοτζμπάουερ, επικεφαλής της μονάδας εταιρικών πελατών της Commerzbank, ο οποίος λέγεται ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ορλόπ σχετικά με την εξαγορά της UniCredit, ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

«Βρήκαμε έναν ιδανικό διάδοχο», δήλωσε ο πρόεδρος της Commerzbank Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι οι Ορλόπ και Κοτζμπάουερ  ήταν οι «συναρχιτέκτονες» της στρατηγικής της τράπεζας μέχρι το 2027.

Το στενό μαρκάρισμα της UniCredit κλιμακώθηκε τη Δευτέρα όταν ανακοίνωσε ότι απέκτησε επιπλέον 11,5% των μετοχών της γερμανικής τράπεζας μέσω θέσεων παραγώγων. Αυτά θα διευθετηθούν μόνο όταν ο ιταλικός δανειστής λάβει την απαραίτητη ρυθμιστική έγκριση για να αυξήσει το μερίδιό του πάνω από το 10%.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιτέθηκε κατά της UniCredit, λέγοντας ότι «οι μη φιλικές επιθέσεις [και] οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που η γερμανική κυβέρνηση έχει σαφώς τοποθετηθεί».

Η UniCredit δήλωσε τη Δευτέρα ότι διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές της και μπορεί είτε να διατηρήσει το μερίδιο 9% της Commerzbank, είτε να το πουλήσει είτε να το αυξήσει περαιτέρω.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της δέσμευσης με την Commerzbank, τα διοικητικά και εποπτικά συμβούλια της καθώς και τους ευρύτερους μετόχους της στη Γερμανία».

Άτομα κοντά στην Commerzbank αναμένουν ότι η πλήρης εξαγορά και συγχώνευση με τη γερμανική θυγατρική HypoVereinsbank της UniCredit είναι το προτιμώμενο σενάριο της ιταλικής τράπεζας.

Ποια είναι η Ορλόπ

Πρώην συνεργάτης της McKinsey & Co., η Ορλόπ προετοιμάζεται για τη θέση αυτή τουλάχιστον από το 2020, όταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Μάριν Τσίλκε αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από τις έντονες αντιδράσεις των μετόχων. Αλλά η μητέρα δύο παιδιών, η οποία είχε αναλάβει το ρόλο της CFO μόλις μήνες νωρίτερα, δεν επικράτησε και αντ’ αυτής προτιμήθηκε ο Κνοφ, ένα αουτσάιντερ που προσλήφθηκε από την Deutsche Bank AG.

Η Ορλόπ ξεκίνησε στην Commerzbank το 2014 ως στέλεχος υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη στρατηγική του ομίλου. Τρία χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, αρχικά υπεύθυνη για τη συμμόρφωση, τους ανθρώπινους πόρους και τα νομικά θέματα. Βοήθησε στη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου της Commerzbank και αργότερα πρωτοστάτησε σε ένα πρόγραμμα μείωσης του κόστους.

Τα τελευταία χρόνια, έγινε το δημόσιο πρόσωπο της Commerzbank, παρουσιάζοντας τριμηνιαία αποτελέσματα και ενημερώσεις επενδυτών και χτίζοντας σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους. Οι Headhunters συνέχιζαν να ανεβάζουν το όνομά της κάθε φορά που υπήρχε ένας ρόλος υψηλού προφίλ για να καλύψει τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Γερμανίας. Η Ορλόπ κόλλησε με την Commerzbank, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά της.

Και τώρα αναμένεται να δώσει την πρώτη μεγάλη της μάχη: να κρατήσει ανεξάρτητη την Commerzbank.

Νομικές λύσεις για την Commerzbank αναζητά το Βερολίνο

Το έργο της δεν είναι εύκολο, καθώς ούτε το Βερολίνο φαίνεται να διαθέτει πολλές λύσεις. Δυο πηγές από την γερμανική κυβέρνηση είπαν στο Reuters ότι δεν βρίσκουν τα νομικά όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή της  εξαγοράς.

Το διάταγμα για το εξωτερικό εμπόριο και τις πληρωμές – το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή εξαγορών από χώρες εκτός ΕΕ – δεν εφαρμόζεται επειδή οι τράπεζες τελούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν οι πηγές.

Η κατηγοριοποίηση της γερμανικής τράπεζας ως «κρίσιμης σημασίας υποδομή»,  η οποία θα μπορούσε επίσης να δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη επιρροή, δεν αποτελεί επίσης ρεαλιστική επιλογή, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Η Commerzbank, με περισσότερους από 25.000 επιχειρηματικούς πελάτες, σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών εξωτερικών εμπορικών πληρωμών και περισσότερο από 42.000 προσωπικό, είναι ο άξονας της γερμανικής οικονομίας, η βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Η αντίδραση της Ρώμης

Η έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης με τη σειρά της έχει προκαλέσει ενόχληση στην Ιταλία, με αξιωματούχους να λένε κατ’ ιδίαν ότι είναι παράλογο το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στη συνέχεια να τάσσεται κατά μιας πιθανής εξαγοράς της Commerzbank με έδρα τη Φρανκφούρτη, ανέφερε το Bloomberg.

Ο Λίντνερ επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να πουλήσει  το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank μακροπρόθεσμα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάντα καταστήσει σαφές ότι η Commerzbank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί» είπε στους δημοσιογράφους. «Υπάρχουν λόγοι δημόσιας πολιτικής για αυτό: το κράτος δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα μακροπρόθεσμα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την UniCredit να εξαγοράσει την Commerzbank, είπε ότι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και των εποπτικών συμβουλίων της τράπεζας.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αργολίδα: Δεκαεπτάχρονοι ξύρισαν με φαλτσέτα 12χρονο σε σχολείο – Συλλήψεις

Δικογραφία για απλή σωματική βλάβη, απειλή και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα σχηματίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, στην Αργολίδα,  σε βάρος...

Τμήμα Φορολογίας: Στη διάθεση του κοινού το Tax For All

Στη διάθεση του κοινού έχει τεθεί από την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, η αναβαθμισμένη έκδοση του νέου Μηχανογραφικού Συστήματος Tax For All (TFA), μετά τη διακοπή...

Μείωσε 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο η ΚΤ Σουηδίας, εκτίμηση για ακόμη 2 μειώσεις το 2024

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας, προχώρησε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, αναφέροντας ότι εκτιμά πως θα προχωρήσει...

Επ. Περιβάλλοντος: Αργή η μετάβαση στις ΑΠΕ αν και υπάρχει πρόοδος

Σημειώθηκε πρόοδος με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στόχος μας είναι μέχρι το 2030, η παραγωγή να...

Πόσο μπορεί να αντέξει η Χεζμπολάχ στην επίθεση του Ισραήλ

Πέντε νεκροί στρατιωτικοί διοικητές από τον περασμένο Ιούνιο, εκατοντάδες μαχητές εξουδετερωμένοι, υποδομές κατεστραμμένες: Πόσο θα αντέξει η Χεζμπολάχ στα «Βέλη του Βορρά»; Τον ολομέτωπο...

Τον ρόλο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη

Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε σε επενδυτές σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!