26.8 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 19:35

Τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής για την Κύπρο

Τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής για την Κύπρο ανέλυσε σε άρθρο του στο nomisma ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Ο κ. Φουρλάς εξηγεί ότι η Κύπρος μέσω της Πολιτικής Συνοχής επωφελείται σε διάφορους τομείς, βελτιώνοντας και ενισχύοντας την κοινωνία και την οικονομία της. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα των επενδύσεων, τη βελτίωση των υποδομών και την πράσινη ανάπτυξη.

Αυτούσιο το άρθρο του Λουκά Φουρλά* 

Η Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης και της μείωσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών.

Μέσω του προγράμματος «Cohesion is Us», η ΕΕ επικεντρώνεται στην ενίσχυση των κρατών μελών της, παρέχοντας σημαντικούς πόρους για έργα που βελτιώνουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος επωφελείται σε διάφορους τομείς, βελτιώνοντας και ενισχύοντας την κοινωνία και την οικονομία της.

Μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, η Κύπρος λαμβάνει χρηματοδότηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προώθηση της καινοτομίας και τη βελτίωση της πρόσβασης σε νέες αγορές.

Μέσω προγραμμάτων καινοτομίας και ψηφιοποίησης, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Η Πολιτική Συνοχής προσφέρει εργαλεία και πόρους για την αύξηση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα επενδύσεων.

Επιπλέον, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έχουν δημιουργηθεί προγράμματα απασχόλησης, ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανεργίας και ενισχύοντας την ένταξη ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Η εκπαίδευση και κατάρτιση, που στηρίζεται επίσης από την Πολιτική Συνοχής, βοηθά στη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, ενισχύοντας τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις στην Κύπρο έχουν ενισχυθεί σημαντικά μέσω της Πολιτικής Συνοχής, προσελκύοντας κεφάλαια και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η βελτίωση των υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες, οι ενεργειακές υποδομές και τα λιμάνια, έχουν συμβάλει στην αύξηση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Οι υποδομές θα έλεγα ότι είναι ένας βασικός τομέας που έχει ωφεληθεί. Μέσω των κονδυλίων που διατίθενται από τα ταμεία της ΕΕ, έχουμε βελτιώσει και ενισχύσει τη συνδεσιμότητα του νησιού με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, κάνοντας τον τόπο μας πιο ελκυστικό για επενδύσεις και τουρισμό.

Επιπλέον, μέσω της στήριξης επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές, η Κύπρος προσελκύει εταιρείες που ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις.

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό πυλώνα, καθώς συμβάλλει στη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Η χώρα μας λαμβάνει κονδύλια της ΕΕ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη μείωση των εκπομπών αερίων.

Με τη βοήθεια της ΕΕ έχουν υλοποιηθεί έργα για την αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και κατοικιών, ώστε να είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά.

Επίσης, έργα για την αποκατάσταση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως τα δάση, το νερό και η βιοποικιλότητα, υλοποιούνται με τη στήριξη της Πολιτικής Συνοχής.

Ο τομέας της ψηφιακής αναβάθμισης είναι κεντρικός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου στην νέα εποχή που διαμορφώνεται.

Με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, η Κύπρος έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ταχύτερων και πιο αξιόπιστων ευρυζωνικών δικτύων, επιτρέποντας την καθολική πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η Πολιτική Συνοχής προωθεί την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, κάτι που ενισχύει την ένταξη του εργατικού δυναμικού στην ψηφιακή εποχή.

Η Πολιτική Συνοχής έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση έργων που ψηφιοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

Άλλος τομέας που ενισχύεται, είναι η γεωργία, που αποτελεί έναν παραδοσιακό, αλλά σημαντικό τομέα, και η Πολιτική Συνοχής στηρίζει τη βιωσιμότητά του.

Μέσα από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, οι κυπριακές γεωργικές επιχειρήσεις εκσυγχρονίζουν τις διαδικασίες παραγωγής τους, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην υγεία.

Η Κύπρος έχει επωφεληθεί από κονδύλια για την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων, εξασφαλίζοντας καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες για τους πολίτες.

Η Πολιτική Συνοχής στηρίζει προγράμματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, την προώθηση της υγιεινής ζωής και την προετοιμασία των συστημάτων υγείας για καταστάσεις κρίσεων.

Ακόμη, είναι σημαντικά επωφελής και για τον τομέα της τεχνολογίας.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έργα που προάγουν την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, ενισχύοντας την ικανότητα της Κύπρου να καινοτομεί σε διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, η υγεία και η βιομηχανία.

Μέσα από την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, η Κύπρος έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας, προσελκύοντας επενδυτές και ενισχύοντας την απασχόληση σε καινοτόμους τομείς.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, μέσω του προγράμματος «Cohesion is Us», έχει φέρει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο σε πολλούς τομείς.  Η βελτίωση των υποδομών, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, αποτελούν ορισμένα από τα πιο άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, συνεχίζει να επωφελείται από την Πολιτική Συνοχής, ενώ τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν πως η πορεία προς μια πιο βιώσιμη και ευημερούσα κοινωνία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Με τον συντονισμό και την υποστήριξη της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ευημερεί, αξιοποιώντας πλήρως τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής, ενώ παράλληλα συμβάλλει στους ευρύτερους στόχους της Ένωσης για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία.

*Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ψάχνουν για νέο Διευθυντή στον ΟΑΥ – Ποιοι οι 5 υποψήφιοι

Ψάχνουν για νέο Διευθυντή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει στη θέση του Γενικού Ελεγκτή τον γενικό διευθυντή του...

Σωφρόνης Αυγουστή: Έλυσε τη συνεργασία με Καρμιώτισσα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Καρμιώτισσα που ενημέρωσε πως ο Σωφρόνης Αυγουστή αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας. Πλέον ανοίγει ο δρόμος πρόσληψης τους από...

Μήνυμα Νετανιάχου: «Ο στρατός θα συνεχίσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ θα εξακολουθήσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι ανταλλαγές πυρών στα...

Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε στη συνέλευση του ΟΗΕ ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε από τα μέλη του, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας...

Ξεπέρασε τις 190 μονάδες το ΧΑΚ με υψηλό όγκο συναλλαγών

Με άνοδο ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 190,80 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,55% Ανάλογη...

Κισσόνεργα: Πέντε πρόσωπα τραυματίστηκαν σε τροχαίο

Πέντε πρόσωπα τραυματίστηκαν σε τροχαίο, που συνέβη γύρω στις 15:30 της Τρίτης στην περιοχή της Κισσόνεργας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το τροχαίο συνέβη στην περιοχή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!