28.9 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 17:31

Δημοσκόπηση Interview: Άνοδος για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 4ος ο ΣΥΡΙΖΑ – Δούκας, Κασσελάκης προβάδισμα στις εσωκομματικές κάλπες

Την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σύστημα, αν και με ποσοστά πολύ χαμηλότερα των εθνικών εκλογών, την παγίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και την άνοδο Ελληνικής Λύσης και άλλων δεξιών κομμάτων αποκαλύπτει ακόμη μία δημοσκόπηση. Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσγειώνεται κάτω από το 8% και παλεύει για την τέταρτη θέση.

Η άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη έβαλε φρένο στην… κάθοδο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο τριών μονάδων, ενώ Βελόπουλος, Νατσιός και Λατινοπούλου κρατούν υψηλά τα ποσοστά τους. Αν μάλιστα υπήρχε μία «συνένωση» των δυνάμεων αυτών θα ήταν δεύτερη δύναμη με ποσοστό άνω του 17%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,4% (από  22,2%), το ΠΑΣΟΚ 14,9% (από 11,7%), η Ελληνική Λύση 8,3% (από 8,8%), ο ΣΥΡΙΖΑ 7,8% (από 8,3%), το ΚΚΕ 7,4% (από 8,7%), η Φωνή Λογικής 5,5% (από 4%), το κόμμα Νίκη 3,3% (σταθερό), η Πλεύση Ελευθερίας 3,1% (από 3,9%), το ΜέΡΑ25 3%, η Νέα Αριστερά 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 19,8%.

«Θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει ένας στους δύο

Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – ο οποίος χθες προανήγγειλε την υποψηφιότητά του μέσω μιας φωτογραφίας- Στέφανος Κασσελάκης, έχει καθαρό προβάδισμα για την πρώτη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος. Με ποσοστό 45% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν για πρόεδρο του κόμματος τον Στέφανο Κασσελάκη, έναντι του Παύλου Πολάκη με 15,4% και του Σωκράτη Φάμελλου με 12,5%. Ωστόσο αυτό το 45% προέρχεται από τη συρρικνωμένη δεξαμενή του 7,8%.

Όσον αφορά το μέλλον του κόμματος, ένας στους δύο λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί, τρεις στους δέκα ότι θα συρρικνωθεί και μόλις ένας στους δέκα πιστεύει ότι θα ανασυνταχθεί.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, 3 στους 10 λένε ότι θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 4 στους 10 ότι θα ανασυνταχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσεχές Συνέδριο, θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, εφόσον αυτές συνοδεύονται από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δηλώσεις Πόθεν Έσχες.

«Να μην επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης», θέλουν πάνω από 6 στους 10

H ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ έχει πλέον βαρύνουσα σημασία. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση πριν από το σημερινό ντιμπέιτ, τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (60%) όσο και αυτοί των άλλων κομμάτων (67%), δεν επιθυμούν την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Αν και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι φαβορί για να περάσει στον δεύτερο γύρο, δεν έχει χτίσει ισχυρό πρωθυπουργικό προφίλ με αποτέλεσμα, μόλις ένας στους δέκα να θεωρεί ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κούρσα για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας (28,9%) προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη (28,1%). Στην τρίτη θέση είναι ο Παύλος Γερουλάνος (15,8%) και πολύ κοντά είναι η Άννα Διαμαντοπούλου (15,1%). Ακολουθούν ο Μιχάλης Κατρίνης (5,5%) και η Νάντια Γιαννακοπούλου (4,1%).

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον β’ γύρο των εκλογών, ο Χάρης Δούκας φαίνεται να προηγείται και πάλι οριακά του Νίκου Ανδρουλάκη με ποσοστό 40,8% – 39,8%.

Σε αναμέτρηση μεταξύ Ανδρουλάκη και Γερολάνου, ο Γερουλάνος κερδίζει με 40,9% – 39,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χεζμπολάχ: Προειδοποίηση για φυλλάδια του Ισραήλ με «επικίνδυνο barcode» – Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

«Το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια που έχουν έναν «πολύ επικίνδυνο» barcode, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα», ανακοίνωσε  το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ  προειδοποιώντας πως η σάρωση του κωδικού από...

Καταθέσεις μαρτύρων στην ακρόαση στο Εκλογοδικείο ένστασης Κ. Κωνσταντίνου

Mε την κατάθεση και αντεξέταση μαρτύρων του αιτητή Κώστα Κωνσταντίνου συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη ενώπιον του Εκλογοδικείου Πάφου η ακρόαση της ένστασης που κατέθεσε κατά...

Κουμής: Δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση των παραλιών

Δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό και στόχο την αναβάθμιση των παραλιών, με δικαιούχους τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριέλαβε το Υφυπουργείο...

Ενδεχόμενο αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Φιλελευθέρων

Μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα που σημείωσε το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) στις εκλογές του κρατιδίου του Βραδεμβούργου την Κυριακή, στις οποίες έλαβε ποσοστό μόλις 0,8%,...

Ανεβαίνει πάνω από την κανονική η θερμοκρασία από την Πέμπτη

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά καταβατικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ήρεμη μέχρι λίγο...

Για τον εκσυγχρονισμό Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενημέρωσε ο Υπουργός Δικασιοσύνης

Το σκεπτικό και τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επεξήγησε την Τρίτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!