Για τις σχέσεις της με τον Αμερικανό ομόλογό της και το αν υπάρχει αλληλεπίδραση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μίλησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Μιλάμε μεταξύ μας, αλλά δεν συντονιζόμαστε, δεν το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία τραπεζίτης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Τζον Στιούαρτ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε αργά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη στο The Daily Show.
Η Λαγκάρντ μίλησε αφότου η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη δύο φορές, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, προχωρώντας ωστόσο με τα πιο μικρά «παραδοσιακά» βήματα των 25 μονάδων βάσης.
«Εμείς κάναμε μόνο 25, εκείνος 50», είπε, αναφερόμενη στις αποφάσεις του Τζερόμ Πάουελ. «Αλλά μετά το κάναμε ξανά, άρα είναι 50, 50».
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει επιβραδυνθεί αισθητά και αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, η Λαγκάρντ εμφανίστηκε συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της, αποφεύγοντας να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για το μέλλον.
Ερωτηθείσα εάν ο πληθωρισμός νικήθηκε, αρκέστηκε να πει: «Όχι ακριβώς – φτάνουμε εκεί».
«Ο στόχος μου είναι το 2%, θέλω να φτάσω στο 2%,» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ. Τον Αύγουστο, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν στο «2,2%, αλλά θέλω να βεβαιωθώ ότι είμαστε στο 2% και ότι θα παραμείνουμε στο 2%» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ κοντά».
Η ανησυχία της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό
Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να σκεφτεί καλά για το πώς θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα σε μια εποχή με πιο ασταθή πληθωρισμό και λιγότερη σαφήνεια όσον αφορά τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής».
«Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς το πλαίσιο πολιτικής μας ενσωματώνει τις εκτιμήσεις κινδύνου», τόνισε, αναφερόμενη στην εν εξελίξει αναθεώρηση της στρατηγικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση «έχουν αλλάξει τη δομή της οικονομίας και αποτελούν πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής». Στο μέλλον αναμένονται ευρέως περισσότερα σοκ από την πλευρά της προσφοράς.
Η Λαγκάρντ εστίασε επίσης στις επιπτώσεις του παγκόσμιου κατακερματισμού και της ψηφιοποίησης στη νομισματική μετάδοση, αν και διαβεβαίωσε ότι η επανεξέταση της ΕΚΤ δεν θα συζητήσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό
Η ΕΚΤ θέλει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επανεξέτασης, η οποία ακολουθεί εκείνη που ολοκληρώθηκε το 2021, στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Αν και αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο ευρεία και ο συμμετρικός στόχος για τον πληθωρισμό του 2% δεν τίθεται προς συζήτηση, θα μπορούσε ωστόσο να έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Πηγή: ΟΤ