Την προσήλωση της Λευκωσίας στο να εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους επί ίσης βάσης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το Μέλλον, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος προωθεί την υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027 με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες και άλλες ευάλωτες ομάδες.
Απευθύνοντας την Εθνική Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη δέσμευση για επιτάχυνση της προόδου προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Ατζέντα 2030 και αναγνώρισε τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και οι συγκρούσεις, τονίζοντας ότι απαιτείται ηγεσία και συλλογική δράση.
«Χαιρετίζω την υιοθέτηση του Συμφώνου και των δύο Παραρτημάτων του. Αναγνωρίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε και συγχαίρω την αφοσίωση όλων όσοι συνέβαλαν σε αυτό, και κυρίως των συντονιστών που ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον που να αντικατοπτρίζει τις κοινές μας αξίες, ακόμη και σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις. Αλλά η δουλειά μας δεν τελειώνει εδώ» σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ και με ισχυρούς δεσμούς με διάφορες περιοχές, δεσμεύεται να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των στόχων.
«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας Ασίας-Ειρηνικού, και με ισχυρούς δεσμούς με τα Μικρά Αναπτυσσόμενα Νησιωτικά Κράτη, η Κύπρος κατέχει μοναδική θέση και αποτελεί γέφυρα μεταξύ περιοχών και απόψεων. Αυτή η θέση μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις ανησυχίες των εταίρων μας στην Ευρώπη, την Ασία, τον Ειρηνικό και πέρα από αυτές» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Πρόσθεσε ότι «για την Κύπρο, η κλιματική αλλαγή δεν είναι μακρινή απειλή, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα. Οι ξηρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την καθημερινότητα και συνεπώς χαιρετίζουμε την αυξανόμενη παγκόσμια προσήλωση στην αντιμετώπιση αυτών των επειγόντων θεμάτων, ως αντανακλάται στο σχετικό Σύμφωνο για το Μέλλον».
Ως ένα μικρό νησιωτικό κράτος, είμαστε προσηλωμένοι στο να εργαστούμε μαζί με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους επί ίσης βάσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα της Κύπρου για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2025-2027, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει βάρος στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία ενός δικαιότερου και βιώσιμου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές.
«Η Κύπρος προωθεί την υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027. Η έμφαση μας θα είναι στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Θα προωθήσουμε επίσης τον πολιτιστικό διάλογο για να γεφυρώσουμε διαφορές και να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τη συνεργασία της με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη λήψη συγκεκριμένων δράσεων προς την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης.