24.1 C
Nicosia
Δευτέρα 23 Σεπτέμβριος 2024 | 19:31

Τα 51 πρόσωπα που υπογράφουν το Διάβημα για εγκαθίδρυση έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

Πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, διεθνολόγοι, αλλά και άνθρωποι του πολιτισμού υπογράφουν το Διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κόμματα και τη Βουλή σχετικά με την ιδέα για ανάγκη εγκαθίδρυσης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται, μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας όλων των Κύπριων σε περίπτωση λύσης, αλλά την ίδια ώρα σπρώχνει και την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων και με καλύτερες προοπτικές θετικής κατάληξης. Κατανοούμε ή και γνωρίζουμε πόσο μακριά βρισκόμαστε από τον στόχο της λύσης, ωστόσο πιστεύουμε πως η όλη ιδέα ενισχύει τόσο την ίδια την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων όσο και τον ίδιο τον στόχο. Επίσης, στο Διάβημα τονίζεται πως είναι αδήριτη ανάγκη να αποσυνδέσουμε το όνομα «Κύπρος» από τη λέξη «πρόβλημα» (Cyprus problem) και, αν τα καταφέρουμε, να το συνδέσουμε με την έννοια «ΕΙΡΗΝΗ».

Διαβάστε αναλυτικά

ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το Διάβημα, υποστηρίζουμε ένθερμα την ιδέα για την ανάγκη εγκαθίδρυσης έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η ιδέα μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα ασφάλειας όλων των Κύπριων σε περίπτωση λύσης, αλλά την ίδια ώρα σπρώχνει και την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων και με καλύτερες προοπτικές θετικής κατάληξης. Κατανοούμε ή και γνωρίζουμε πόσο μακριά βρισκόμαστε από τον στόχο της λύσης, ωστόσο πιστεύουμε πως η όλη ιδέα ενισχύει τόσο την ίδια την προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων όσο και τον ίδιο τον στόχο. Με αυτό το σκεπτικό, καλούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή των αντιπροσώπων όπως προωθήσουν την πρόταση αυτή σε διάφορα παγκόσμια βήματα. Μεγάλοι όγκοι χρειάζονται μεγάλους μοχλούς. Μεγάλα προβλήματα χρειάζονται μεγάλες ιδέες.
Είναι μια ιδέα που αναφέρεται σε όλη την περιοχή, η οποία βρίσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες σε μέγιστη αναταραχή, με μεγάλους κινδύνους επέκτασής της. Είναι αδήριτη ανάγκη να αποσυνδέσουμε το όνομα «Κύπρος» από τη λέξη «πρόβλημα» (Cyprus problem) και, αν τα καταφέρουμε, να το συνδέσουμε με την έννοια «ΕΙΡΗΝΗ». Η ιδέα αυτή προωθεί αυτόν τον συλλογισμό. Χρειαζόμαστε την παρουσία ενός παγκόσμιου θεσμού αυτής της εμβέλειας γιατί, όπως πολύ εύστοχα το τοποθέτησε κάποτε ο Ζαν Μονέ: «Τις συμφωνίες τις φέρνουν οι άνθρωποι, αλλά τις συντηρούν οι θεσμοί».

Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη, στο μέσον του οποίου βρισκόμαστε εμείς, από τη Βόρεια Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική, εύκολα θα διακρίνει πως οι σημαντικοί παγκόσμιοι οργανισμοί έχουν εγκατασταθεί στη Βόρεια Ευρώπη. Μια μικρή μόνο περιδιάβαση θα εντοπίσει δύο έδρες του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πάλι στο Λουξεμβούργο, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Βιέννη, το ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, για να αναφερθούμε μόνο σε μερικούς από τους σημαντικότερους παγκόσμιους θεσμούς. Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο αυτό. Είναι αυτοί οι θεσμοί που στηρίζουν για δεκαετίες το οικοδόμημα των όποιων συμφωνιών επιτεύχθηκαν.

Η όλη ιδέα στηρίχτηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, από τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, από τον Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, Γερμανό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, από τον πρώην Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα-κλειδιά ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η ιδέα υποβλήθηκε και στην κα Ολγκίν Κουεγιάρ και με βεβαιότητα μεταφέρθηκε με θετική σημείωση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνουμε ακόμα πως η όλη ιδέα συζητήθηκε μέχρι τώρα με δεκάδες πολιτικούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, Ελλάδα και Τουρκία, ενώ οι επαφές συνεχίζονται.

Με όλα αυτά ως δεδομένα, και αφού τόσο η κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα τη στήριξαν, και μάλιστα πολύ ένθερμα, προβαίνουμε φυσιολογικά σε αυτό το Διάβημα και καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τη Βουλή να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Δεν μπορεί αυτή η μεγαλεπήβολη ιδέα να αποτελεί έργο ενός ή έστω μερικών ανθρώπων.

Ζητούμε επιτακτικά από τον Πρόεδρο, τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως προωθήσουν την πρόταση αυτή σε όσα παγκόσμια φόρα κρίνουν αναγκαίο.

Τέλος ζητούμε από τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλιδη , να προχωρήσει στο διορισμό μιας προσωπικότητας με ουσιαστικό ρόλο και ευθύνη την προώθηση αυτής της πρότασης.

Υπογράφουν (με αλφαβητική σειρά)

Αχιλλέας Αιμιλιανιδης -Καθηγητης
Παύλος Αναστασιάδης -πρ πρέσβυς
Αντρέας Ασσιώτης – πρ γεν διευθυντής υπουργείων
Serdar Atai – ακτιβιστής
Άγγελος Βότσης -πρ βουλευτής
Bumin Bezmen – Ακτιβιστής
Μαρία Γερολέμου- ακαδημαϊκός
Μιχάλης Γεωργιάδης -σκηνοθέτης
Χρήστος Γιάγκου -πολιτικός επιστήμονας
Shener Erzil – προεδρος ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν
Κούλης Θεοδώρου -συνθέτης ,τραγουδιστής
Ελένη Θεοχάρους -πρ ευρωβουλεύτρια
Γιαννάκης Κασουλίδης- πρ Υπουργος εξωτερικών
Νιαζί Κιζίλγιουρεκ -καθηγητής ,τέως ευρωβουλευτής
Μαρίνος Κλεάνθους – αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ
Βαρνάβας Κυριαζής -ηθοποιός
Ντένις Κυριάκου -κοιν συνεργάτης στο Ευρ. Κοινοβούλιο
Μίλτος Κύρκος – πρ ευρωβουλευτής
Νάσια Λοίζου- σχεδιάστρια μόδας
Μαρίνα Μαλένη- επικοινωνιολόγος θεατρολόγος
Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή- πρ Υπουργος εξωτερικών
Μάριος Μιχαηλίδης- σύμβουλος διοίκησης
Ντίμης Μιχαηλίδης -σύμβουλος επιχειρήσεων ,οικονομολόγος
Ελίτα Μιχαηλίδου -δημοσιογράφος
Κώστας Νάνος -δημοσιογράφος
Μαρίνα Νεοφυτου -καθηγήτρια παν Κύπρου
Κρις Οικονομίδης -οικονομολόγος
Ευριπίδης Ορνιθάρης -οικονομικός σύμβουλος
Έλλη Παιονίδου – λογοτέχνης
Παύλος Παύλου -δημοσιογράφος
Νίκος Περιστιάνης -κοινωνιολόγος
Άννα Κουκκίδου Προκοπίου – τέως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως
Δημήτρης Ρουσούνης- ηθοποιός
Dr Meltem Onurkan Samani-ακαδημαϊκή ιστορικός
Μαρίνος Σιζόπουλος – προεδρος ΕΔΕΚ
Δήμητρα Σορβατσιώτη- δικηγόρος
Αντρούλα Ταραμουντά -αρχισυντάκτης Φιλελεύθερου
Δημήτρης Τόκαρης- τηλεοπτικός παραγωγός
Κυριάκος Τσιμίλλης- αντιπρόεδρος οικολόγων
Γιάννα Τσολάκη -επιμελήτρια ,κριτική πολιτιστικής κληρονομιάς
Βασιλική Φωτίου- πρ εκπαιδευτικός
Τάκης Χατζηγεωργίου – πρ ευρωβουλευτής
Τακης Χατζηδημητρίου -πρ βουλευτής
Αντρέας Χρήστου -πρ υπουργός εσωτερικών και πρώην δήμαρχος Λεμεσού
Φωτεινή Χρήστου -δικηγόρος
Ρένα Χόπλαρου εκπαιδευτικός –αρθρογράφος
Σάββας Χριστοδουλίδης- ζωγράφος ακαδημαϊκός
Σταύρος Χριστοδούλου- συγγραφέας,δημοσιογράφος
Χριστόφορος Χριστοφή -δικηγόρος
Τάσος Χριστοφίδης -πρύτανης πανεπιστημίου Κύπρου
Πάμπος Χρυσοστόμου- διεθνολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λίβανος: 274 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από το μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων (φωτό)

Το Ισραήλ εξαπέλυσε εκτεταμένο κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο εναντίον εκατοντάδων στόχων της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 274 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και γιατροί,...

Το Κυπριακό συζήτησαν Τατάρ-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό - μεταξύ άλλων - συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση...

Επιχειρηματικό φόρουμ ΚΕΒΕ-Invest Cyprus επενδύσεις Κύπρου-Λιβάνου

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος βρέθηκαν στο επίκεντρο του Επιχειρηματικού Φόρουμ με τίτλο "Discovering Cyprus: A Hub for Business Growth and Opportunities", το...

Εργαζόμαστε για διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «επί ίσης βάσης», είπε ο ΠτΔ στη Σύνοδο για το Μέλλον

Την προσήλωση της Λευκωσίας στο να εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους...

Σημαντική άνοδος του ΧΑΚ – Νέα κέρδη για τράπεζες – Η Τράπεζα Κύπρου έφτασε στα 5 ευρώ στην Αθήνα

Κέρδη καταγράφηκαν κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας στο ΧΑΚ, με τη θετική ώθηση να δίνουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις...

Ιράν: Τείχος άνω των 10 χλμ στα σύνορα με το Αφγανιστάν – «Μπλόκο» στους μετανάστες

 Τείχος μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων κατασκεύασε το Ιράν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βασικό πέρασμα Αφγανών μεταναστών προς τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!