Ο διοικητής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας, Μάριο Σεντένο, εκτίμησε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αναγκαστεί για επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων: «Δεδομένης της θέσης που βρισκόμαστε σήμερα, στον κύκλο της νομισματικής πολιτικής, πρέπει πραγματικά να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μη επίτευξης των προγραμματισμένων στόχων, γιατί αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος», τόνισε ο Σεντένο μιλώντας στο Politico .
Οι παρατηρήσεις του ντε Γκίντος και του Σεντένο δείχνουν ότι η μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο παραμένει μια πραγματική πιθανότητα, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του πόσο γρήγορα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, σε μια οικονομία που αγωνίζεται να κερδίσει δυναμική, αλλά και να νικήσει οριστικά τον πληθωρισμό.
Επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις τσέπες των Ευρωπαίων εργαζομένων, ο ντε Γκίντος προέβλεψε ότι το 2025 θα υπάρξει επιβράδυνση της αύξησης των μισθών στην ευρωζώνη. Γιατί -όπως είπε- η αύξηση των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό έχει καταστήσει δύσκολη την καταπολέμηση των αυξήσεων των τιμών.
«Είναι σημαντικό να δούμε τον πληθωρισμό σταθερά στον στόχο του 2% το συντομότερο δυνατό», τόνισε και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, μιλώντας σε εκδήλωση της Commerzbank. «Το πώς ακριβώς θα συνεχιστούν τα πράγματα είναι ασαφές, αλλά τα βασικά επιτόκια σίγουρα δεν θα μειωθούν τόσο γρήγορα ή απότομα όσο ανέβηκαν», είπε ο Νάγκελ και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε αυτόματο πιλότο όσον αφορά την πολιτική επιτοκίων».
Ο Στέφαν Γκέρλαχ, επικεφαλής οικονομολόγος στην EFG Bank στη Ζυρίχη και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, λέει ότι «η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου της της Fed θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αποφάσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών και να οδηγήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά στο συμπέρασμα ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, οδηγώντας ίσως σε παγκόσμια επιβράδυνση».
Η Fed υπαγορεύει τη γραμμή
«Αν και η ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τη Fed, οι διαφορές επιτοκίων σε σχέση με τη Fed μπορούν να έχουν πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ και, ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν υπόψη», λέει ο Μαρτσέλο Εστεβάο, επικεφαλής οικονομολόγος στο IIF. Διαφορετικά, η ευρωζώνη θα κινδύνευε με ανατίμηση του ευρώ, μείωση των εξαγωγών, ασθενέστερη οικονομία και αποπληθωριστικό σοκ».
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα υπαγορεύσει τελικά τη γραμμή και η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε αρέσει στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες, είτε όχι. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι καταδικασμένη να ακολουθεί τη Fed στον δρόμο μιας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Η επιθετικότητα της Fed ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό με έναν “καταρράκτη” μειώσεων επιτοκίων στην Ευρώπη, ειδικά σε μια φάση εμπορικού πολέμου και ενεργειακής κρίσης», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.
Ισχυρό ευρώ ή όχι;
Η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της Fed προκάλεσε άλλωστε έναν μικρό σεισμό στην αγορά συναλλάγματος: από τότε που η αγορά είχε να προεξοφλεί αυτή τη μείωση, το ευρώ ανατιμήθηκε έντονα έναντι του δολαρίου. Τους τελευταίους δύο μήνες, το ευρώ ανατιμήθηκε περίπου 3% έναντι του πράσινου νομίσματος. «Τώρα, η μπάλα είναι για άλλη μια φορά στο γήπεδο της κεντρικής τράπεζας “σχεδόν όλων” των Ευρωπαίων και η βιασύνη έχει αρχίσει να φτάνει», τονίζουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε ένα περιβάλλον ασθενούς διεθνούς εμπορίου και οικονομικής επιβράδυνσης, ένα ισχυρό ευρώ και η ασθενής πιστωτική ανάπτυξη μπορεί να είναι “θανατηφόρα” για την οικονομία και την αγορά εργασίας».
Ο Ρόμπιν Μπρουκς, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), εξέδωσε μια σοβαρή προειδοποίηση πριν από λίγες ημέρες: «Το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο. Αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει στείλει ισχυρότερα μηνύματα για τον πληθωρισμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Η ΕΚΤ κάνει λάθος», υποστήριξε ο Μπρουκς.
«Παραμένουμε σίγουροι για τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή μας για ισοτιμία 1,12 ευρώ/δολαρίου», λέει ο Φραντσέσκο Πεζόλε, αναλυτής νομισμάτων στην ING. «Αν δεν ήταν οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, πιθανότατα θα διαπραγματευόμασταν πιο κοντά στο 1,13 τώρα, με βάση καθαρά τις διαφορές επιτοκίων», προσθέτει ο Ιταλός οικονομολόγος. Για την Ευρώπη, ο βασικός στόχος είναι άλλωστε, να παραμείνει ανταγωνιστική, απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και στην Κίνα.