29.8 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 15:41

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αφήνει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, μετά την απόφαση για αύξησή τους τον Ιούλιο, η οποία ώθησε το γεν σε απότομη άνοδο και προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Δύο ημέρες αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήρθε καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε όπως αναμενόταν τον Αύγουστο.

Οι αξιωματούχοι της ιαπωνικής Kεντρικής Tράπεζας δήλωσαν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο 0,25%, μια απόφαση πολιτικής που προβλέφθηκε ευρέως μετά τις επιπτώσεις της προηγούμενης αύξησης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, επιμένοντας σε μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Οι αυξήσεις των τιμών ήταν πάνω από τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό από τον Απρίλιο του 2022, με ελαφριά επιτάχυνση στο 2,8% τον Αύγουστο, αλλά η Τράπεζα αμφισβήτησε τον βαθμό στον οποίο αυτό προκλήθηκε από προσωρινούς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2007 και ξανά τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις.

Το γεν, το οποίο τον Ιούλιο είχε μόλις φθάσει σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών έναντι του δολαρίου, εκτοξεύθηκε και η πώληση μετοχών στις 5 Αυγούστου είδε τον Nikkei 225 του Τόκιο να κάνει βουτιά πάνω από 12%, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα του από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987.

Οι ιαπωνικές μετοχές έχουν έκτοτε ανακάμψει, αλλά παραμένουν ασταθείς.

Η απότομη διολίσθηση ώθησε τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Shinichi Uchida να σηματοδοτήσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, περίπου το 70% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν νέα αύξηση έως τον Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λίβανος: Τριπλή επίθεση Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 140 ρουκέτες

Επίθεση σε τρία κύματα πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας συνολικά 140 ρουκέτες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος...

Γαλλία: Από αναβολή σε αναβολή η ανακοίνωση της κυβέρνησης, μετά την 3η ανεπιτυχή συνάντηση Μακρόν – Μπαρνιέ

Έχοντας πάει ήδη 2 φορές σε 48 ώρες στο Ελιζέ και έχοντας διαφωνήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη σύνθεση της κυβέρνησης, ο Μισέλ Μπαρνιέ πήγε...

Παραίτηση υπέβαλε η Έλενα Ακρίτα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε η Έλενα Ακρίτα μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις για την...

Βρετανός προσπάθησε να πηδήξει στην πισίνα, έπεσε από τρία μέτρα – Σε σοβαρή κατάσταση

Βρετανός ηλικίας 56 ετών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου μετά από πτώση του από ύψος τριών μέτρων σε πλακόστρωτο δίπλα από...

Guardian: Η Κύπρος παγκόσμιος ηγέτης στη θέρμανση με ηλιακή ενέργεια

Ανταπόκριση από την Κύπρο με τίτλο «‘Βασικά έχεις δωρεάν ζεστό νερό’: Πώς η Κύπρος έγινε παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή θέρμανση», δημοσιεύει η ιστοσελίδα του...

Πράσινο και από τη ΡΑΕΚ για €25 εκ. τον χρόνο για GSI -Αυτούσια η απόφαση, τι αλλάζει στα ρυθμιστικά

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) που άρχισε στις 9.00 το πρωί, για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, της Κύπρου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!