21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 2:22

Χέρτζογκ: Η συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας

Η συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου εξελίσσεται σε λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας και αποτελεί κλειδί για ένα βιώσιμο, υγιές και ευημερούν μέλλον για ολόκληρη την περιοχή μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναπαράχθηκε κατά τη διάρκεια δεξίωσης για την ανεξαρτησία της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ.

Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή κυβέρνηση για τον ενεργό της ρόλο στη διευκόλυνση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ που αναμετέδωσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην πλατφόρμα «Χ», ο Ισραηλινός Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους «ακμάζοντες δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών κατά την τελευταία δεκαετία», προσθέτοντας ότι «οι τομείς της διμερούς συνεργασίας είναι όσο το δυνατόν πιο ευρείς και βαθιοί», συμπεριλαμβανομένων αυτών της άμυνας, της κλιματικής καινοτομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

«Η συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου εξελίσσεται σε λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας και αποτελεί κλειδί για ένα βιώσιμο, υγιές και ευημερούν μέλλον για ολόκληρη την περιοχή μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι κοινές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως το κλίμα, που είναι τόσο κρίσιμοι αυτή τη στιγμή για την ανθρωπότητα, θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές των Κυπρίων και των Ισραηλινών μακροπρόθεσμα, ενώ θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, αλλά πρώτα και κύρια θέλω να ευχαριστήσω την κυπριακή κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στην εισερχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Γάζας, σε συνεργασία και σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Ισραήλ, στο πλαίσιο της τεράστιας ανθρωπιστικής μας προσπάθειας για την ελάφρυνση της πίεσης στον άμαχο πληθυσμό, των μη εμπλεκόμενων πολιτών στη Γάζα», τόνισε ο Πρόεδρος Χέρτζογκ.

Σημειώνοντας ότι η αληθινή φιλία δοκιμάζεται όχι μόνο σε περιόδους ευημερίας και ειρήνης, αλλά κυρίως σε περιόδους δυσκολιών, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν αποδείξει ότι είναι εκεί η μία για την άλλη σε καλές και κακές στιγμές και εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του για την έντονη έκφραση αλληλεγγύης και υποστήριξης της Κύπρου από τις 7 Οκτωβρίου, «όταν χιλιάδες τρομοκράτες ξεχύθηκαν στο Ισραήλ και έσφαξαν, βίασαν, απήγαγαν και σκότωσαν τον λαό μας».

«Ακόμα και κατά τη συνέχιση των προσπαθειών μας να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρήνης στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συνεχίζουμε επίσης να καταπολεμούμε την τρομοκρατία και τους χορηγούς της και να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να φέρουμε όλους τους ομήρους μας πίσω στην πατρίδα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Ισραηλινός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη «για την υπέροχη φιλία του και την ισχυρή ηγεσία του», καθώς και τον Κύπριο Πρέσβη στο Τελ Αβίβ Κορνήλιο Κορνηλίου και όλη την ομάδα της πρεσβείας «για το όλο έργο τους στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας».

Σύμφωνα με την ανάρτηση της πρεσβείας, η δεξίωση περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!