Η Σρι Λάνκα θα ψηφίσει για τον επόμενο Πρόεδρό της το Σάββατο σε εκλογές που παίρνουν τη μορφή δημοψηφίσματος αναφορικά με το αντιδημοφιλές σχέδιο λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θεσπίστηκε μετά την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έπληξε το νησιωτικό κράτος.
Ο Πρόεδρος Ranil Wickremesinghe, 75 ετών, επιδιώκει μια νέα θητεία αφού διεκδίκησε πίστωση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων που σημειώνονται επί μήνες. Αποκατέστησε επίσης την ηρεμία στους δρόμους μετά τις αναταραχές που προκλήθηκαν από την ύφεση το 2022, όταν χιλιάδες κόσμου εισέβαλαν στην κατοικία του προκατόχου του, ο οποίος εγκατέλειψε αμέσως τη χώρα.
«Σκεφτείτε τη στιγμή που χάθηκε κάθε ελπίδα… δεν είχαμε τροφή, αέριο, φάρμακα ή οποιεσδήποτε ελπίδες», είπε ο Wickremesinghe τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.
“Τώρα έχετε μια επιλογή. Αποφασίστε αν θέλετε να επιστρέψετε στην περίοδο του τρόμου ή της προόδου”, τόνισε.
Ωστόσο, οι αυξήσεις φόρων που επέβαλε ο Wickremesinghe και άλλα μέτρα λιτότητας, που επιβλήθηκαν σύμφωνα με τους όρους του ΔΝΤ, ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η οικονομία της Σρι Λάνκα εξακολουθεί να είναι ευάλωτη, με τις πληρωμές για το εξωτερικό χρέος των 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων του νησιού να μην έχουν ξαναρχίσει μετά την χρεοκοπία της Κυβέρνησης το 2022.
Ο Wickremesinghe λέει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητάς του εάν εκλεγεί και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη συνταγή του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα.
«Οι εκλογές θα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα δημοψήφισμα για το πώς η Κυβέρνηση του Wickremesinghe χειρίστηκε την οικονομική κρίση και την επακόλουθη μέτρια ανάκαμψη», ανέφερε σε έκθεσή του το International Crisis Group αυτή την εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι πολλοί πολίτες υφίστανται «τεράστιες δυσκολίες την ίδια στιγμή που το Κολόμπο μειώνει το κόστος και λαμβάνει άλλα μέτρα λιτότητας που θεωρούνται από το κοινό ως άδικα».
Το ανερχόμενο αστέρι της Αριστεράς
Ο Wickremesinghe αντιμετωπίζει δύο υπλογίσιμους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του Anura Kumara Dissanayaka, του ηγέτη ενός άλλοτε περιθωριακού μαρξιστικού κόμματος που αμαυρώθηκε από το βίαιο παρελθόν του.
Το κόμμα ηγήθηκε δύο αποτυχημένων εξεγέρσεων στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 που σκότωσαν περισσότερους από 80.000 ανθρώπους και κέρδισε λιγότερο από το 4% των ψήφων στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ωστόσο, η κρίση της Σρι Λάνκα έχει αποδειχθεί μια ευκαιρία για τον Dissanayaka, ο οποίος απολαμβάνει υποστήριξη με βάση τη δέσμευσή του να αλλάξει τη «διεφθαρμένη» πολιτική κουλτούρα του νησιού.
Οι αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό να ωφεληθεί από την οργή του κοινού για τα σκάνδαλα δωροδοκίας και τη χρόνια οικονομική κακοδιαχείριση που επιτάχυνε την κρίση.
“Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που προσπαθούν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα… ότι είναι πολύ απογοητευμένοι με τον τρόπο διακυβέρνησης αυτής της χώρας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Murtaza Jafferjee της δεξαμενής σκέψης Advocata.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Sajith Premadasa, που κάποτε απορρίφθηκε ως διάδοχος ενός πρώην προέδρου που δολοφονήθηκε το 1993 κατά τη διάρκεια του επί δεκαετίες εμφυλίου πολέμου της χώρας, ευνοείται επίσης να κάνει μια ισχυρή εμφάνιση.
Ο 57χρονος, πρώην σύμμαχος και βουλευτής του Wickremesinghe έως ότου αποκήρυξε τον πρώην ηγέτη του το 2020, έχει κάνει εκστρατεία με τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από το ΔΝΤ.
«Θα αναθεωρήσουμε την άδικη δομή του επιμερισμού των βαρών της αναθεώρησης του φορολογικού κώδικα που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, η οποία αναγκάζει τους επαγγελματίες να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό», δήλωσε ο Premadasa στο μανιφέστο του.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό φτώχειας της Σρι Λάνκα διπλασιάστηκε στο 25% μεταξύ 2021 και 2022, προσθέτοντας 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτούς που ήδη ζουν με λιγότερα από 3,65 δολάρια την ημέρα.
Το ΔΝΤ είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να αποδίδουν, με τον πληθωρισμό κάτω από το 5% από το ανώτατο όριο του 70% στο απόγειο της κρίσης και την ανάπτυξη να επιστρέφει αργά.
«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά η χώρα δεν έχει ξεφύγει ακόμα», είπε η Τζούλι Κόζακ του ΔΝΤ σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.
«Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε αυτά τα κέρδη που αποκτήθηκαν με μεγάλο κόπο», κατέληξε.