23.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 22:02

Μεγάλες οι δυνατότητες του τοµέα Επενδυτικών Ταµείων στην Κύπρο

Ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με γεωμετρική πρόοδο να αυξάνει τη συνεισφορά του και να ενισχύει τον τομέα παροχής υπηρεσιών και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία στο σύνολο της.

Αυτό αναφέρει η Πρόεδρος του CIFA κα Μαρία Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι το συνολικό ενεργητικό που έχουν τα Επενδυτικά Ταμεία υπό διαχείριση ανερχόταν το 2023 στα €8.56 δις.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι από το σύνολο των 220 Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων με δραστηριότητες, οι 159 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς και οι επενδύσεις τους στη χώρα μας αντιστοιχούν σε €2.4 δις. (28% του συνολικού ενεργητικού υπό Διαχείριση).

Η συνέντευξη της κας Παναγιώτου είναι η ακόλουθη:

Σε τι ποσό ανέρχεται σήμερα το κεφάλαιο των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση, το 4ο τρίμηνο του 2023 ανερχόταν στα €8,56 δισ. Δεδομένου ότι το οικοσύστημα των επενδυτικών ταμείων έχει οικοδομηθεί μόλις πριν από μερικά χρόνια πρόκειται για ένα σημαντικό ύψος κεφαλαίων, το οποίο φιλοδοξούμε να αυξάνουμε συνεχώς. Το πλέον σημαντικό όμως και είναι εδώ που δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για το μέλλον είναι οι επενδύσεις στην Κύπρο. Από το σύνολο των 220 Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων με δραστηριότητες, οι 159 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς και οι επενδύσεις τους στην χώρα μας αντιστοιχούν σε €2.4 δισ. (28% του συνολικού Ενεργητικού Υπό Διαχείριση). Θεωρούμε όμως πως οι επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω και προς αυτήν την κατεύθυνση κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε και οι επενδυτές να μάθουν καλύτερα την Κύπρο και οι τοπικοί φορείς να αντιληφθούν την εναλλακτική επιλογή των επενδυτικών ταμείων, ως μέσο χρηματοδότησης.

Πως επηρεάζονται τα Επενδυτικά Ταμεία από τις αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις;

Σίγουρα οι κρίσεις και όλα όσα τεκταίνονται ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και στον δικό μας τομέα, ο οποίος καλείται να τα διαχειριστεί. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν παρενέργειες οι οποίες επηρεάζουν το διεθνές σύστημα και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Σ’ αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να ανταποκριθούμε έχοντας υπόψη ότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι γι’ αυτό που ως CIFA τονίζουμε την ανάγκη ψήφισης το συντομότερο δυνατό από την Βουλή των Αντιπροσώπων του «περί της Σύστασης και Λειτουργίας των Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2024». Είναι ένα θέμα το οποίο επείγει, γιατί ακριβώς ο συγκεκριμένος νόμος θα ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο του τομέα και θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή των συλλογικών επενδύσεων. Πρέπει να σας πω ότι είναι πολλές οι εταιρείες παροχής σχετικών υπηρεσιών που αναμένουν την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νόμου για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία τους στην χώρα μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές.

Από ποιες κυρίως χώρες προέρχονται τα επενδυτικά κεφάλαια που είναι στην Κύπρο;

Έχουμε ένα διεθνές οικοσύστημα θα έλεγα το οποίο έχει επαφή με πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς επίσης και τρίτες χώρες. Αυτό που έχει σημασία για εμάς και εκεί επικεντρωνόμαστε για να μεγαλώσουμε το οικοσύστημά μας είναι να παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται τα ταμεία που επενδύουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ταμείο που επενδύει στην Κύπρο είναι ένας πρεσβευτής της Κύπρου απέναντι στους επενδυτές του και κάθε επενδυτής σε ένα Κυπριακό επενδυτικό ταμείο είναι ένας δυνητικός επενδυτής στην Κύπρο.

Ποια άλλα σχέδια έχει ο CIFA για ενίσχυση του θεσμού των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο;

Οι αποδόσεις και η επαγγελματική μεταχείριση των επενδυτών είναι τα δύο κλειδιά στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε σαν τομέας για να μεγαλώσουμε το οικοσύστημά μας. Βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση ώστε να υπηρετήσουμε το όραμά μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της χώρας. Αν και μπορεί να ακούγεται κλισέ, θα έλεγα σε αδρές γραμμές ότι στόχος μας είναι ακριβώς η περαιτέρω ενδυνάμωση και βιώσιμη μεγέθυνση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων και των παρεμφερών υπηρεσιών στην Κύπρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον τομέα μας, τις προοπτικές και τις δυνατότητές του και είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με γεωμετρική πρόοδο να αυξάνει τη συνεισφορά του και να ενισχύει τον τομέα παροχής υπηρεσιών και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο άξονες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρώτον επενδύουμε στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση των πολιτών. Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν, να έχουν αυτό που ονομάζουμε χρηματοοικονομική παιδεία, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν δυνατότητες και εργαλεία που προσφέρουν τα επενδυτικά ταμεία. Άρα, ως CIFA θα βοηθήσουμε στην πληροφόρηση του κοινού. Δεύτερον, θέλουμε να κάνουμε πιο ουσιαστικό τον τομέα μας υπό την έννοια ότι μέχρι σήμερα ως επί το πλείστον αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για να προσελκύουμε ταμεία από το εξωτερικό τα οποία συνήθως έχουν επενδυτές από το εξωτερικό και επενδύουν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Εμείς λοιπόν θέλουμε να αξιοποιήσουμε ή αν θέλετε να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη του άρτια καταρτισμένου προσωπικού και των εταιρειών που έχουμε στην Κύπρο για να προσελκύσουμε και επενδύσεις από το εξωτερικό προς την Κύπρο και από την Κύπρο προς το εξωτερικό.

Πόσο θα βοηθήσει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων;

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο είχαμε μια παραγωγική συνάντηση με την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για την φορολογική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο της συνάντησής μας ανταλλάξαμε απόψεις, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα επενδυτικά ταμεία έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες οι οποίες χρειάζεται να ληφθούν υπόψη ενόψει της υλοποίησης αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος της φορολογικής μεταρρύθμισης. Πρέπει για παράδειγμα να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος, ως δικαιοδοσία, δεν θα χάσει συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ανταγωνιστών της και υπενθυμίζω ότι ο ανταγωνισμός στο διεθνές περιβάλλον έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Μεγάλο ζητούμενο είναι μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των φορολογικών προνοιών και τα επίπεδα φορολογίας σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς μας προορισμούς όπως είναι για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ιρλανδία. Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι κατά τη δική μας άποψη είναι σημαντική η διατήρηση της χαμηλής γενικής εταιρικής φορολόγησης για τα εταιρικά επενδυτικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα να καταργηθεί η εισφορά για την άμυνα για να καταστεί ανταγωνιστική με άλλους προορισμούς η φορολογία των παραδοσιακών επενδυτικών ταμείων της Κύπρου (κοινά και συνεταιριστικά).

Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας για τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων;

Σίγουρα οι επιχειρηματικές συνεργασίες, η συνένωση δυνάμεων σε μεγάλα έργα, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτικών ταμείων να τα χρηματοδοτήσουν, επενδύοντας με αυτό τον τρόπο στην κυπριακή οικονομία. Έτσι αυξάνεται ακόμη περισσότερο η συνεισφορά των επενδυτικών ταμείων στην βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Επιπλέον σε μια εποχή που τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα μπορούν να αξιοποιηθούν τα επενδυτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση έργων. Έφτασε πιστεύω η ώρα να αρχίσουν οι επιχειρήσεις να κινούνται και προς αυτή την εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!