27.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 20:48

Τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής για την Κύπρο: Ένα Βιώσιμο Μέλλον Μέσα από Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακή Μετάβαση, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

Μάριος Παναγίδης*

Η Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη μιας ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στόχος της είναι η γεφύρωση των ανισοτήτων και η διασφάλιση ότι όλες οι περιοχές της Ένωσης, και ειδικά οι λιγότερο ανεπτυγμένες, έχουν την ευκαιρία να ευημερήσουν μέσω οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών. Για την Κύπρο, η Πολιτική Συνοχής έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, παρέχοντας τους πόρους και τις ευκαιρίες για να προωθήσει την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή αναβάθμιση, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την τεχνολογική καινοτομία.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) διαδραματίζει καίριο ρόλο στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών, μέσω μιας σειράς στοχευμένων σχεδίων και προγραμμάτων που επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η Κύπρος αξιοποιεί πλήρως τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να προσαρμοστεί στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Πράσινη Ανάπτυξη: Βιώσιμη Μετάβαση για το Μέλλον

Η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα, αλλά και μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση ενός νέου, βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Η Πολιτική Συνοχής διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που προάγουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), την ενεργειακή αποδοτικότητα και την κυκλική οικονομία.

Το ΥΕΕΒ, μέσω των Σχεδίων Χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας, στηρίζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Τα Σχέδια αυτά συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου. Παράλληλα, το Σχέδιο Εξοικονομώ / Αναβαθμίζω στις Επιχειρήσεις παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν πράσινες και καινοτόμες λύσεις,  για εξοικονόμηση ενέργειας και αειφόρο ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα το Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία στοχεύει στην στήριξη νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης νέων επενδύσεων κυκλικής οικονομίας, ούτως ώστε να καταστήσουν τα προϊόντα τους, τις παραγωγικές διαδικασίες και τις επιχειρηματικές τους πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Αυτές οι πρωτοβουλίες τοποθετούν την Κύπρο σε πλεονεκτική θέση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας την παράλληλα πιο ανταγωνιστική σε έναν παγκόσμιο οικονομικό χώρο όπου η βιωσιμότητα παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο.

Ψηφιακή Αναβάθμιση: Το Κλειδί για την Ανταγωνιστικότητα

Η ψηφιακή αναβάθμιση είναι πλέον αναπόφευκτη για κάθε οικονομία που επιθυμεί να παραμείνει ανταγωνιστική και να διασφαλίσει μακροχρόνια ανάπτυξη. Η Πολιτική Συνοχής συμβάλλει καθοριστικά στη χρηματοδότηση δράσεων που ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επιτρέποντας την ταχεία υιοθέτηση τεχνολογιών και πρακτικών που διευκολύνουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

Το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που υλοποιείται από το ΥΕΕΒ, παρέχει σημαντική υποστήριξη για την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων, η χρήση λογισμικού διαχείρισης πόρων (ERP) και η αξιοποίηση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Οι δράσεις αυτές και η χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών όπως η τεχνική νοημοσύνη, το blockchain κ.α.   ενισχύουν την ψηφιακή ταυτότητα  των κυπριακών επιχειρήσεων δημιουργώντας νέες ευκαιρίες μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ταυτόχρονα, η ψηφιακή αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, μέσω έργων όπως το eGovernment, βελτιώνει την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και προωθώντας τη διαφάνεια. Αυτό διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ενώ παράλληλα ενισχύει την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος.

Επιχειρηματικότητα: Η Καρδιά της Οικονομικής Ανάπτυξης

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Πολιτική Συνοχής, καθώς τα κονδύλια που διατίθενται μέσω αυτής παρέχουν ουσιαστική στήριξη για τη δημιουργία και την ενίσχυση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Το Σχέδιο Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας  είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, προσφέροντας ευκαιρίες σε νέους και γυναίκες για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις αξιοποιώντας τις γνώσεις, την εμπειρία, την κατάρτιση και τα ταλέντα τους.

Ταυτόχρονα, το Σχέδιο Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ενισχύει υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, παρέχοντας πόρους για την αναβάθμιση ή δημιουργία των υποδομών τους, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την επέκταση σε νέες αγορές. Οι δράσεις αυτές έχουν καθοριστική συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Επενδύσεις και Τεχνολογία: Ο Μοχλός της Ανάπτυξης

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό στόχο για την Κύπρο, καθώς η οικονομική της ανάπτυξη εξαρτάται από την ικανότητά της να δημιουργεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδυτές. Το ΥΕΕΒ υλοποιεί προγράμματα που προωθούν τις στρατηγικές επενδύσεις, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν καίριους παράγοντες για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Μέσω της Πολιτικής Συνοχής, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, όπως το Horizon Europe, προσφέροντας στις επιχειρήσεις και στα ερευνητικά κέντρα τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της οικονομίας.

Καταληκτικά Σχόλια

Η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου, προσφέροντας τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής αναβάθμισης, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της τεχνολογίας. Το ΥΕΕΒ αξιοποιεί αποτελεσματικά αυτούς τους πόρους, υλοποιώντας σχέδια που συμβάλλουν στη βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της χώρας. Μέσα από αυτές τις δράσεις, η Κύπρος αναδεικνύεται ως μια χώρα που επενδύει στο μέλλον, διασφαλίζοντας ένα ανθεκτικό, βιώσιμο και ευημερούν οικονομικό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

*Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!