Την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), έπειτα από επτά χρόνια, αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, εγκρίνοντας με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία τα σχετικά ψηφίσματα, με τον Πρόεδρο του Συγκροτήματος, Τάκη Αράπογλου, να χαρακτηρίζει την επιστροφή στο ΧΑ «ως το επόμενο βήμα στην πορεία μας για την περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ της Τράπεζας».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, και τα δύο ψηφίσματα (το πρώτο σύνηθες ψήφισμα που αφορούσε την εισαγωγή στο ΧΑ και το δεύτερο, ειδικό, ψήφισμα που αφορούσε καταστατικές αλλαγές που σχετίζονται με την εισαγωγή) εγκρίθηκαν με ποσοστό 99,98% των εγκύρων ψήφων.
Με βάση προηγούμενη ανακοίνωση της Τράπεζας, η ένταξη στο ΧΑ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου. Η διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), που δεν απαιτούσε έγκριση των μετόχων, θα τεθεί σε ισχύ στις 18 Σεπτεμβρίου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνεχίζεται κανονικά.
Μιλώντας κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, ο κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στην πορεία μετασχηματισμού, «η οποία μετέτρεψε την Τράπεζα σε μια ισχυρή Τράπεζα, με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία», τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως η αύξηση στην αξία της μετοχής οφείλεται στον μετασχηματισμό της Τράπεζας και όχι στα υψηλά επιτόκια «όπως πολλοί πιστεύουν».
«Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής μας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά και ως αποτέλεσμα του επιτυχημένου μετασχηματισμού της Τράπεζας, των ισχυρών επιδόσεών της, της επιδίωξης φιλόδοξων στόχων και της δυνατότητάς μας να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας», είπε.
Ο κ. Αράπογλου τόνισε, ωστόσο, ότι παρά τα δεδομένα αυτά, η ρευστότητα των μετοχών μας, παρόλο «που βελτιώνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, παραμένει χαμηλή, περιορίζοντας τη διεύρυνση της επενδυτικής μας βάσης».
«Είναι σαφές», είπε, «ότι η εισαγωγή μας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να αποκτήσει η Τράπεζα διεθνή προβολή και αξιοπιστία κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού».
Τόνισε, ωστόσο, ότι το ΔΣ της Τράπεζας, πιστεύει ότι η διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η επανεισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα για ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών της και την αναγνωρισιμότητα του Συγκροτήματος μεταξύ μιας ευρύτερης ομάδας ενδιαφερόμενων επενδυτών προς όφελος των μετόχων και της ίδιας της Τράπεζας. Εξήγησε δε ότι η πεποίθηση αυτή «είναι αποτέλεσμα μιας ολιστικής αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από λεπτομερή διαβούλευση με τους βασικούς μας επενδυτές, τους χρηματιστηριακούς αναλυτές και τους χρηματιστές».
«Η επανεισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί το επόμενο βήμα στην πορεία μας για την περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ της Τράπεζας», πρόσθεσε.
Στηρίζοντας «σθεναρά» την απόφαση εισαγωγής στο ΧΑ, ο κ. Αράπογλου παρέθεσε τέσσερις λόγους για την επιστροφή την ελληνική χρηματαγορά.
Ειδικότερα, ο κ. Αράπογλου είπε ότι η ένταξη στο ΧΑ θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, θα επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, “τις οποίες θεωρούμε ως τις πιο κοντινές μας ομότιμες Τράπεζες”, θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και, με την πάροδο του χρόνου, θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.
Σύμφωνα με τη διαγραφή των μετοχών από το LSE τερματίζεται και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο θα συνεχιστεί κανονικά μέσω του ΧΑΚ.