Πάνω από 1500 Ελληνικές Εταιρείες, μεταξύ των οποίων 100 μεγάλου μεγέθους, δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενώ η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων για την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας κ. Κωστή Χατζηδάκη, που προσθέτει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2023 η Κύπρος κατέλαβε τη 2η θέση μεταξύ των σημαντικότερων χωρών προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, φιλοδοξούμε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Κύπρο και παράλληλα απευθύνει πρόσκληση στη Κυπριακές Εταιρείες και στα επενδυτικά κεφάλαια από την Κύπρο να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της καινοτομίας, της πράσινης οικονομίας, της ψηφιακής μετάβασης, στις υποδομές, στην ενέργεια, στις μεταφορές, κλπ.
Ολόκληρη, η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη έχει ως ακολούθως:
Ποιες οι προβλέψεις σας για την ελληνική οικονομία το υπόλοιπο του 2024;
Αναμένουμε ότι -με την εξαίρεση, φυσικά, κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος- θα συνεχίσει να κινείται στο θετικό μονοπάτι που έχει κινηθεί όλα τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζω την αύξηση των επενδύσεων κατά 40% σε σχέση με το 2019, την αύξηση και των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σωρευτικά κατά 25 δισ. ευρώ (σε υψηλό εικοσαετίας), την άνοδο των εξαγωγών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην ΕΕ, τις 400.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, τους πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα αυτά ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής του σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής το οποίο συνδυάζει την δημοσιονομική σταθερότητα με τις φιλο-επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις. Και καθώς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το ίδιο μείγμα πολιτικής -ήδη στον ένα χρόνο από τις τελευταίες εθνικές εκλογές έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ενώ φέραμε ρυθμίσεις μεταξύ άλλων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής- αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία σύγκλισης με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης: με περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και περαιτέρω μείωση του χρέους.
Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής σας πολιτικής για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;
Στόχος μας είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της με μία οικονομική πολιτική που κινείται σε έξι βασικούς άξονες: Πρώτος, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και της φορολογίας, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Δεύτερος, η περαιτέρω ενδυνάμωση και βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Τρίτος, η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Τέταρτος, η μεγέθυνση των επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, που αποτελεί βασικό εργαλείο για τη μετεξέλιξη της οικονομίας μας. Πέμπτος, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και έκτος άξονας, η υλοποίηση όλων όσων ανέφερα μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας.
Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένες πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πλαίσιο που περιγράφετε και οι οποίες θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας για τους ξένους επενδυτές;
Τα παραδείγματα είναι πολλά: Η σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, για τη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων. Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς, με πρωτοβουλίες που θα κάνουν το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν περισσότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων. Η χρηματοδότηση επενδυτικών επιχειρηματικών σχεδίων στους τομείς της καινοτομίας, της πράσινης οικονομίας και της ψηφιακής μετάβασης μέσω της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα προγράμματα τα οποία σχεδιάζουμε με ευρωπαϊκούς πόρους ειδικά για επιχειρήσεις που θα προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Και, βεβαίως, η συνέχιση της προσπάθειας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει ήδη φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ολοκληρώθηκαν 10 αποκρατικοποιήσεις με ταμειακό όφελος ύψους άνω των 7,1 δισ. ευρώ.
Πώς εξελίσσονται οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας και πώς μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περαιτέρω;
Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας είναι παραδοσιακά άριστες και τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν διαρκή αυξητική τάση. Το 2023, για παράδειγμα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κύπρου ανήλθε σε 3,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς την Κύπρο ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ (+2% σε σχέση με το 2022), ενώ οι εισαγωγές από την Κύπρο ανήλθαν σε 611 εκατ. ευρώ (+9,8% σε σχέση με το 2022). Για το ίδιο έτος, η Κύπρος ήταν ο τέταρτος σημαντικότερος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές και ο 29ος σημαντικότερος προμηθευτής της Ελλάδας. Δεν υπάρχει, ωστόσο, αμφιβολία ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μας μπορούν να ενισχυθούν ακόμη παραπάνω. Ορισμένα παραδείγματα ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που μπορώ να αναφέρω αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ενέργειας –ιδιαίτερα στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο (π.χ. έργα ενεργειακής διασύνδεσης)-, της ανάπτυξης υποδομών τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας, του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν για κυπριακές εταιρείες στην Ελλάδα;
Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και στον τομέα των επενδύσεων. Περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων 100 μεγάλου μεγέθους, δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 – όπως και το 2022 – η Κύπρος κατέλαβε τη 2η θέση μεταξύ των σημαντικότερων χωρών προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για την Ελλάδα σε επίπεδο ροών, ενώ σε επίπεδο αποθεμάτων κατείχε για το 2022 την 5η θέση. Φιλοδοξούμε, ωστόσο, να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Μεγαλόνησο και, παράλληλα, προσκαλούμε εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια από την Κύπρο να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το αναβαθμισμένο νομικό μας πλαίσιο για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις παρέχει, μέσω πολλαπλών κινήτρων, ένα ενθαρρυντικό, φιλικό, ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για κάθε είδους άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα Στρατηγικά Επενδυτικά Σχέδια.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 προβλέπει τη συγχρηματοδότηση (με ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) επενδυτικών σχεδίων στους τομείς της καινοτομίας, της πράσινης οικονομίας και της ψηφιακής μετάβασης. Ενώ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, επίσης, προσφέρει ευκαιρίες σε δυνητικούς Κύπριους επενδυτές σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.λπ. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας που εγγυάται και αντίστοιχες θετικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας.