Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, υπερασπίστηκε την πολιτική της, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη θητεία της στον Λευκό Οίκο στην πρώτη της συνέντευξη από τότε που πήρε το χρίσμα του κόμματος.
Η κ. Χάρις υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατάφερε να μειώσει τις παράνομες διελεύσεις στα σύνορα τους τελευταίους μήνες και να «ανακάμψει την οικονομία» μετά την πανδημία.
Χαρακτήρισε τις πολιτικές του Λευκού Οίκου «επιτυχία», επισημαίνοντας συγκεκριμένα τη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και του ποσοστού ανεργίας: «Αυτό είναι καλή δουλειά. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν».
Η Κάμαλα Χάρις υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί πολίτες είναι έτοιμοι να «γυρίσουν τη σελίδα» από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της παράταξής της όσον αφορά τα ζητήματα της ενέργειας και της μετανάστευσης, καθώς και έναντι του Ισραήλ.
«Θα έβαζα Ρεπουμπλικανό στο υπουργικό συμβούλιο»
Κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ πως «δίχασε το έθνος». Εκτίμησε πως θα ήταν «καλό για τους Αμερικανούς να έχουν Ρεπουμπλικάνο υπουργό στην κυβέρνηση» αν αναδειχθεί νικήτρια των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
Πάντως και ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε αρκετούς Ρεπουμπλικανούς στο υπουργικό του συμβούλιο, μεταξύ των οποίων ήταν ο τότε βουλευτής Ρέι ΛαΧουντ, από το Ιλινόις, ως υπουργός Μεταφορών και ο Ρόμπερτ Γκέιτς ως υπουργός Άμυνας.
Ερωτηθείσα για ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατά την προεκλογική περίοδο, η κ. Χάρις διαβεβαίωσε πως εάν κερδίσει «δεν θα απαγορεύσει» την υδραυλική ρωγμάτωση, μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων εναντίον της οποίας εξεγείρονται
«Μπορούμε να πιστεύουμε και να να αναπτύσσουμε ακμάζουσα οικονομία, βασισμένη σε καθαρές μορφές ενέργειας, χωρίς να απαγορεύσουμε την υδραυλική ρωγμάτωση», σημείωσε η αντιπρόεδρος, μολονότι στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της τεχνικής αυτής, αντικείμενο διένεξης στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί.
Για τη μετανάστευση, ζήτημα που συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του κ. Τραμπ, η υποψήφια, 59 ετών, διεμήνυσε ότι θα υπάρχουν «συνέπειες» για τους ανθρώπους που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια των ΗΠΑ εάν εκλεγεί στην προεδρία. «Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Έχουμε νόμους, που πρέπει να τηρούνται και να επιβάλλονται», δήλωσε ερωτηθείσα για το πολιτικά εκρηκτικό ζήτημα.
Η αντιπρόεδρος, η οποία στο παρελθόν για αυτά τα δυο ζητήματα εξέφραζε πιο προοδευτικές θέσεις, διαβεβαίωσε πως «οι αξίες της δεν έχουν αλλάξει».
«Πίστευα πάντα (…) ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα», ότι «πρόκειται για επείγον ζήτημα» και οι ΗΠΑ πρέπει να εκπληρώσουν «τους στόχους» που έχουν θέσει ως προς τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είπε.
«Παλινωδίες»
Αλλά οι πιο έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και της δημοσιογράφου του CNN Ντέινα Μπας, επικεντρώθηκαν στον ισχυρισμό ότι οι πολιτικές θέσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών είχαν υποστεί «αλλαγές» κατά τη διάρκεια της θητείας της ως αντιπροέδρου και ως υποψήφιας προέδρου.
«Νομίζω ότι η σημαντικότερη και σημαντικότερη πτυχή της πολιτικής μου προοπτικής και των αποφάσεών μου είναι ότι οι αξίες μου δεν έχουν αλλάξει», είπε όταν ρωτήθηκε γιατί οι θέσεις της άλλαξαν τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε οι Ρεπουμπλικανοί την κατηγορούν συχνά για παλινωδίες.
Ο Τραμπ είχε ήδη απορρίψει την πρώτη συνέντευξη της αντιπροέδρου, η οποία διήρκεσε 27 λεπτά, πριν από τη δημοσιοποίησή της, επειδή ήταν μαγνητοσκοπημένη και περιελάμβανε τον κ. Βαλς.
Χρησιμοποίησε μία μόνο λέξη στην κριτική του μετά την ολοκλήρωσή της.
«Βαρετό!!!», έγραψε ο πρώην πρόεδρος στο Truth Social.
«Αδημονώ να πάω στην τηλεμαχία με τη ‘συντρόφισσα’ Κάμαλα και να δείξω πόσο απατεώνισσα είναι. Η Χάρις έχει αλλάξει θέσεις για όλα τα ζητήματα», πέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, πλατφόρμας που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, αναφερόμενος στο ντιμπέιτ των δυο αντιπάλων που προβλέπεται να γίνει τη 10η Σεπτεμβρίου.
Ο δισεκατομμυριούχος, 78 ετών, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του επί προσωπικού εναντίον της αντιπροέδρου. Έχει πει χαρακτηριστικά πως «έγινε μαύρη», για εκλογικούς σκοπούς.
Ερωτηθείσα σχετικά με το σχόλιο αυτό, η Κάμαλα Χάρις, κόρη πατέρα από την Τζαμάικα και μητέρας από την Ινδία, δεν θέλησε να επεκταθεί, κάνοντας λόγο για «τα ίδια και τετριμμένα» σλόγκαν του Ρεπουμπλικάνου και προσθέτοντας «επόμενη ερώτηση, παρακαλώ».
«Καμία αλλαγή πολιτικής στους εξοπλισμούς»
Σχετικά με το άλλο λεπτό ζήτημα στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ να «αμύνεται», απάντησε «όχι» στην ερώτηση εάν, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, θα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναστολή παραδόσεων όπλων στο Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος στο Ισραήλ οδεύει να κλείσει ένδεκα μήνες.
Επισήμανε πως «έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι» και ζήτησε ξανά «κατάπαυση του πυρός», κατέστησε σαφές ωστόσο πως απορρίπτει κάθε «αλλαγή πολιτικής ως προς τους εξοπλισμούς».
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η μάχη ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι σκληρή κι αμφίρροπη, αν και η αντιπρόεδρος μοιάζει να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αυτή στην οποία ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν.
Να σημειώσουμε όμως πως οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν λένε και πολλά, καθώς αυτοί που «βγάζουν» ουσιαστικά πρόεδρο είναι οι εκλέκτορες και για αυτό το βάρος δίνεται στις λεγόμενες «swing states» (πολιτείες-κλειδιά), χωρίς σταθερό πολιτικό χρωματισμό, που θεωρείται πως θα κρίνουν το αποτέλεσμα τον Νοέμβριο.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ