27.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 19:33

ΕΠΑ: Εάν και εφόσον χρειαστεί θα γίνει έρευνα για τα επιτόκια τραπεζών

Όταν και εφόσον κρίνει ότι χρήζει διεξαγωγής έρευνας ο τραπεζικός τομέας αναφορικά με τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια που προσφέρει, τότε θα το πράξει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ).

Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή της προέδρου της ΕΠΑ Εύας Παντζαρή, σε αίτημα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκου Χατζηγιάννη, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.

Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο κ. Χατζηγιάννης στην Επιτροπή στις 22 Ιουλίου 2024, μετά από απόφαση της αντίστοιχης ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για έρευνα στις τράπεζες για τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια.

Ο κ. Χατζηγιάννης είχε επισημάνει στην επιστολή του ότι τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι ακόμα πιο χαμηλά από αυτά στην Ελλάδα και πως θα πρέπει το ζήτημα να εξετασθεί και από την κυπριακή επιτροπή.

Στην απάντηση η κ. Παντζαρή αναφέρει ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την υπό αναφορά αγορά και είναι ενήμερη για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν και όταν κρίνει ότι χρήζει αυτεπάγγελτης έρευνας θα πράξει τα ανάλογα.

«Η Επιτροπή όταν και εφόσον κρίνει ότι χρήζει έρευνας ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας ή συγκεκριμένοι τύποι συμφωνιών στον κλάδο αυτό, ή υπάρχουν τέτοια στοιχεία που να επιτρέπουν τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας, τότε θα πράξει αναλόγως, σύμφωνα με τις εξουσίες που της αποδίδει ο Νόμος», όπως δηλώνει συγκεκριμένα.

Προσθέτει πως η Επιτροπή διεξάγει αυτεπάγγελτες έρευνες ή/και κλαδικές έρευνες όταν ενώπιον της τεθούν τέτοια στοιχεία που να δικαιολογούν την απόφαση της.

Ταυτόχρονα τονίζει πως η απόδειξη παραβάσεων του νόμου, είναι αποτέλεσμα δέουσας έρευνας και βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία τα οποία αξιολογούνται, ανάλογα με την περίπτωση, από τη νομική και οικονομική τους πλευρά, καθώς οι αποφάσεις της Επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένες .

Παράλληλα πληροφορεί ότι η ΕΠΑ ως ανεξάρτητο όργανο στο οποίο έχει ανατεθεί η αποκλειστική αρμοδιότητα για την εφαρμογή των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων του 2022, οφείλει και ενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της που έχουν καθοριστεί στις σχετικές νομοθεσίες.

Ειδικότερα, ότι η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη να διασφαλίζει και να διατηρεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς μέσα από υγιείς συνθήκες με την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών και πως σε αυτό το πλαίσιο ενεργεί πάντοτε με ανεξαρτησία, αμεροληψία, διαφάνεια και σεβόμενη τις Γενικές Αρχές του Διοικητικού Δικαίου.

«Όπως θα γνωρίζετε, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής στη βάση του Νόμου, ορίζονται στο άρθρο 26 αυτού και αφορούν, μεταξύ άλλων, εξέταση καταγγελιών ή και διεξαγωγή αυτεπάγγελτων ερευνών αναφορικά με ενέργειες ή/και συμπεριφορές, οι οποίες ενδεχομένως παραβαίνουν τα άρθρα 3 ή/και 6 του περί της Νόμου ή/και τα άρθρα 101 ή/και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής η «ΣΛΕΕ»), όπως εξηγεί.

Διευκρινίζει ότι το άρθρο 3 του Νόμου και 101 της ΣΛΕΕ αφορά συμπράξεις, δηλαδή, συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και κάθε εναρμονισμένη πρακτική, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το άρθρο 6(1) του Νόμου και αντίστοιχο 102 της ΣΛΕΕ εξηγεί πως καλύπτει τις περιπτώσεις καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης μιας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων, ενώ το άρθρο 6(2) του Νόμου αφορά την καταχρηστική εκμετάλλευση σχέσης οικονομικής εξάρτησης.

Η κ. Παντζαρή αναφέρει επίσης ότι «η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών σε συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας ή σε συγκεκριμένους τύπους συμφωνιών σε διάφορους κλάδους «όταν η πορεία των εμπορικών συναλλαγών, η δυσκαμψία των τιμών ή άλλες περιστάσεις δημιουργούν υπόνοιες για πιθανό περιορισμό ή στρέβλωση του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, η σύζυγός του και ο φίλος του επιχειρηματίας για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το δικαστήριο έκρινε...

Ποιος είναι ο νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Επικηρυγμένος για την βομβιστική επίθεση του 1983 στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Νεκρός είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ μετά το ισραηλινό χτύπημα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Εκτός από τον Ακίλ, νεκρά είναι επίσης...

Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αμέσως μετά την...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι το Σάββατο

Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Τμήμα Μετεωρολογίας. Όπως αναφέρεται, μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές...

Πτώση πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωζώνη – Λίγο πάνω από το 2%

Στο 2,2% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τόσο στην Κύπρο όσο και στον μέσο όρο της ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο του...

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60

Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου σκαρφάλωσε στο 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, λόγω του μεγαλύτερου από το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!