24.1 C
Nicosia
Δευτέρα 23 Σεπτέμβριος 2024 | 21:36

Φόβοι ανάφλεξης στη Σινική Θάλασσα: Συγκρούστηκαν πλοία Κίνας και Φιλιππίνων (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μανίλα, με σειρά θερμών επεισοδίων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, υφάλων και νησίδων κοντά στις ακτές γειτονικών κρατών.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια νέας αψιμαχίας κοντά σε διεκδικούμενο ύφαλο.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς, το φιλιππινέζικο πλοίο 4410 συγκρούστηκε εσκεμμένα με το κινεζικό πλοίο 21551», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής ακτοφυλακής, Γκενγκ Γιου, κατά την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Τι υποστηρίζει η κινεζική πλευρά

«Σκάφη της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής παρεισέφρησαν παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Σιανμπίν, στα νησιά Νανσά, χωρίς έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης»,  υποστήριξε ο κ. Γκενγκ, χρησιμοποιώντας τις κινεζικές ονομασίες της ατόλης Σαμπίνα και των νήσων Σπράτλι. «Η κινεζική ακτοφυλακή έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον των φιλιππινέζικων σκαφών σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσε.

Η Κίνα εγκαλεί τα σκάφη του λιμενικού των Φιλιππίνων πως ενήργησαν «κατά τρόπο μη επαγγελματικό και επικίνδυνο», γεγονός που οδήγησε στη «σύγκρουση».

Το επεισόδιο και οι αλληλοκατηγορίες

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το επεισόδιο σημειώθηκε στις 03:24 τοπική ώρα· (στις 22:24 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας). Κατά την ίδια πηγή, σκάφος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων παρεισέφρησε επίσης στα ύδατα της ατόλης Σέκοντ Τόμας, όπου καταγράφονται συχνά αψιμαχίες των δυο πλευρών, περί τις 06:00 (τοπική ώρα).

Ο Γκενγκ κατηγόρησε το λιμενικό των Φιλιππίνων πως προβαίνει σε «επανειλημμένες προκλήσεις» και «προκαλεί προβλήματα», παραβιάζοντας «προσωρινές συμφωνίες ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες».

Από την άλλη, η Μανίλα κατήγγειλε ότι δυο πλοία των Φιλιππίνων υπέστησαν ζημιές από κινεζικά, που έκαναν «παράνομους και επιθετικούς ελιγμούς».

Οι ελιγμοί κινεζικών πλοίων κοντά στην Ατόλη Σαμπίνα σήμερα είχαν αποτέλεσμα «συγκρούσεις που προκάλεσαν δομικές ζημιές σε δυο σκάφη του φιλιππινέζικου λιμενικού», επέμειναν οι αρχές των Φιλιππίνων.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λίβανος: 274 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από το μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων (φωτό)

Το Ισραήλ εξαπέλυσε εκτεταμένο κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο εναντίον εκατοντάδων στόχων της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 274 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και γιατροί,...

Το Κυπριακό συζήτησαν Τατάρ-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό - μεταξύ άλλων - συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση...

Επιχειρηματικό φόρουμ ΚΕΒΕ-Invest Cyprus επενδύσεις Κύπρου-Λιβάνου

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος βρέθηκαν στο επίκεντρο του Επιχειρηματικού Φόρουμ με τίτλο "Discovering Cyprus: A Hub for Business Growth and Opportunities", το...

Εργαζόμαστε για διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «επί ίσης βάσης», είπε ο ΠτΔ στη Σύνοδο για το Μέλλον

Την προσήλωση της Λευκωσίας στο να εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους...

Σημαντική άνοδος του ΧΑΚ – Νέα κέρδη για τράπεζες – Η Τράπεζα Κύπρου έφτασε στα 5 ευρώ στην Αθήνα

Κέρδη καταγράφηκαν κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας στο ΧΑΚ, με τη θετική ώθηση να δίνουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις...

Ιράν: Τείχος άνω των 10 χλμ στα σύνορα με το Αφγανιστάν – «Μπλόκο» στους μετανάστες

 Τείχος μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων κατασκεύασε το Ιράν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βασικό πέρασμα Αφγανών μεταναστών προς τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!