27.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 19:32

Μυστική διαπραγμάτευση Ρωσίας – Ουκρανίας στο Κατάρ «εκτροχιάστηκε» από την εισβολή στο Κουρσκ

Η Ουκρανία και η Ρωσία επρόκειτο να στείλουν αντιπροσωπείες τους στη Ντόχα μεάσα στον Αύγουστο προκειμένου να διαπραγματευτούν μια συμφωνία-ορόσημομε στόχο να σταματήσουν εκατέρωθεν τα χτυπήματα σε υποδομές ενέργειας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός και θα προσέφερε ανάπαυλα και στις δύο χώρες, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η Washington Post, επικαλούμενη διπλωμάτες και αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Ωστόσο, οι έμμεσες συνομιλίες των δυο πλευρών, με εκπροσώπους του Κατάρ ως μεσολαβητές, σε χωριστές συναντήσεις με τις ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες, εκτροχιάστηκαν από την αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Ρωσία σφυροκοπούσε το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας με μπαράζ πυραύλων κρουζ και επιδρομές drones, προκαλώντας ζημιές σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συνεχείς διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία έπληττε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας με επιθέσεις drones μεγάλης εμβέλειας που πυρπόλησαν διυλιστήρια και πετρελαϊκές δεξαμενές, μειώνοντας τη διύλιση πετρελαίου της Μόσχας κατά 15% και αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

Αλλαγή πνεύματος

Άτομα που επρόκειτο να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις ήλπιζαν ότι αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους.

Εκτιμάται ότι η προθυμία συμμετοχής στις συνομιλίες σηματοδότησε μια αλλαγή πνεύματος και για τις δύο χώρες, τουλάχιστον για μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός.

Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν συναντηθεί κατά πρόσωπο για συνομιλίες από τους πρώτους μήνες του πολέμου και μετά, όταν οι αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές συμφώνησαν για μυστικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Εκείνες οι διαπραγματεύσεις τελικά είχαν καταρρεύσει. Αργότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια συμφωνία σιτηρών που οδήγησε στη Ρωσία να άρει προσωρινά τον ναυτικό αποκλεισμό, επιτρέποντας στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Ρώσοι ζήτησαν χρόνο

Διπλωμάτης ενήμερος για τις συνομιλίες που επρόκειτο να λάβουν χώρα στο Κατάρ είπε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέβαλαν τη συνάντησή τους με αξιωματούχους του Κατάρ μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική Ρωσία. Η αντιπροσωπεία της Μόσχας το περιέγραψε ως «κλιμάκωση», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν προειδοποίησε το «κέντρο» της Ντόχα για τη επικείμενη διασυνοριακή επίθεση.

Η Ρωσία «δεν διέκοψε τις συνομιλίες, ζήτησε απλά περισσότερο χρόνο», είπε ο διπλωμάτης.
Από την πλευρά της η Ουκρανία ήθελε να στείλει την αντιπροσωπεία της στη Ντόχα ούτως ή άλλως, αλλά το Κατάρ αρνήθηκε επειδή δεν θεωρούσε επωφελή μια μονομερή συνάντηση.

Απαντώντας σε ερώτημα της Washington Post, το ουκρανικό προεδρικό γραφείο ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής στη Ντόχα αναβλήθηκε «λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», αλλά θα πραγματοποιηθεί σε μορφή τηλεδιάσκεψης στις 22 Αυγούστου, μετά την οποία θα διαβουλεύονταν το Κίεβο με τους εταίρους του για την εφαρμογή των συζητήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!