27.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 19:38

Γερμανία: Συμφωνία για μείωση του δημοσιονομικού κενού από 17 σε 12 δις. ευρώ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία την Παρασκευή για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 12 δισ. ευρώ, σε έναν συμβιβασμό που αποσκοπεί στη διάσωση του σχεδίου δαπανών της χώρας για το 2025, αφότου οι αρχικές προτάσεις κατέρρευσαν.

Το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2025 τον Ιούλιο μετά από μήνες διαμάχης, αλλά άφησε ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλεπόμενων δαπανών και των εσόδων.

Με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής, το τμήμα υποδομών της σιδηροδρομικής Deutsche Bahn θα λάβει 4,5 δισ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο θα αντικαταστήσει τις επιδοτήσεις που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη έκδοση του σχεδίου προϋπολογισμού.

Επιπλέον, η Deutsche Bahn θα λάβει δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά ομολόγων υποδομών που είχαν εκδοθεί προηγουμένως στην αγορά.

«Σε σύγκριση με την απόφαση του Ιουλίου, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στις υποδομές μεταφορών με πρόσθετα κεφάλαια και δάνεια για την Deutsche Bahn και κάναμε περαιτέρω γενικές εξοικονομήσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τη συμφωνία.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 περιλαμβάνει συνολικά 15,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για σιδηροδρομικές υποδομές.

Η εισφορά κεφαλαίου και το δάνειο δεν υπολογίζονται στο φρένο χρέους, το οποίο περιορίζει τον δημόσιο δανεισμό στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι επιλογές που εξετάζονταν τον Ιούλιο περιλάμβαναν τη μετατροπή των επιχορηγήσεων της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας της Γερμανίας Deutsche Bahn και της εταιρείας αυτοκινητοδρόμων σε δάνεια.

Η κυβέρνηση θα λάβει επίσης 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από την Uniper, καθώς η εταιρεία θα καταβάλει 2,9 δισ. ευρώ αντί για 2,6 δισ. ευρώ, έχοντας βάλει στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για την υποχρέωση πληρωμής προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις ενισχύσεις που έλαβε το 2022.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ της πρόνοιας για την απώλεια φορολογικών εσόδων από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση.

Η κυβερνητική συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την υποβολή του σχεδίου στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή.

«Οι Βουλευτές μπορούν τώρα να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις τους για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ακριβώς στην ώρα τους μετά τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Σολτς. Η Bundestag θα ξεκινήσει τη συζήτηση τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού πραγματοποιεί μια τελική εξέταση στις 14 Νοεμβρίου και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου πριν από το τέλος του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!