21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 1:11

Ελλάδα: Πάνω από 40 αναζωπυρώσεις, εκκενώσεις σε Άνω Βριλήσσια και Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο, όπως ανέφερε πριν από λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, αυτήν τη στιγμή οι «γραμμές άμυνας» έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές από Γραμματικό προς Μαραθώνα, καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθών, αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η φωτιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Επίσης, σημείωσε ότι περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια, συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε τόνισε ότι από χθες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 σε πυροσβέστες, ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Στο μεταξύ στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες το απόγευμα.

Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής: Η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ, η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί, η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Εκκενώσεις σε Άνω Βριλήσσια και άλλες περιοχές, εκκένωση Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» και απομάκρυνση ασυνόδευτων ανήλικων από την Πεντέλη

Πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κρασά στα Άνω Βριλήσσια. Ειδικότερα οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσια ή προς Χαλάνδρι.

Παράλληλα, οι Αρχές προχωρούν στην προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

Λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους της περιοχής του Διόνυσου να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Θησέως προς την Κηφισιά, ενώ πριν από λίγο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Καλέντζι να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Λίμνης προς τον Μαραθώνα.

Εξάλλου, απομακρύνθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ.

Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κολυμβητήριο Μελισσίων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κριθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!