25.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 11:45

Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την επανεκλογή του οποίου αμφισβητεί η αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας τονίζοντας πως ανακηρύχθηκε χωρίς να γίνει πλήρης καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, θα εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε ο ίδιος, για να επικυρωθεί η νίκη του, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει πως έχει αποδείξεις πως έγινε νοθεία από τον κυβερνητικό μηχανισμό.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία δεν αναμένεται ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς παρατηρητές και η αντιπολίτευση λένε πως το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ), όπως και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.

«Θέλουμε ειρήνη, ηρεμία, γι’ αυτό υπέβαλε την προσφυγή (…) Θα έχουμε δυο ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, κλήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι και όλα τα κόμματα και τώρα είναι η σειρά μου», είπε ο πρόεδρος απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του που πήγαν να του εκφράσουν υποστήριξη σε συγκέντρωση στο Καράκας.

Την περασμένη Παρασκευή 2η Αυγούστου, το CNE επικύρωσε τη νίκη του κ. Μαδούρο με το 52% των ψήφων, ωστόσο δεν δημοσιοποίηση πλήρη καταμέτρηση των ψήφων, ούτε πρακτικά καταμετρήσεων από τα εκλογικά τμήματα, επιχειρηματολογώντας ότι υπέστησαν πειρατεία συστήματα πληροφορικής του.

Η αντιπολίτευση, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα δικά της πρακτικά, που εξασφάλισε από δικούς της εκλογικούς αντιπροσώπους —ο κ. Μαδούρο δεν τα θεωρεί έγκυρα—, λέει πως ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, που χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή την αρχηγό της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού κρίθηκε πως δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφια, είναι ο νικητής των εκλογών και έλαβε το 67% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση και παρατηρητές λένε επίσης πως η πειρατεία που επικαλέστηκε το CNE είναι εφεύρημα της κυβέρνησης, για να μη δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της καταμέτρησης.

Ο πρόεδρος Μαδούρο προσέφυγε την 1η Αυγούστου TSJ στο για να «επιβεβαιωθεί» η νίκη του.

Τη Δευτέρα, αφού δέχθηκε τον πρόεδρο του CNE, που διαβεβαίωσε ότι παρέδωσε όλα τα πρακτικά των καταμετρήσεων στη δικαιοσύνη, η πρόεδρος του TSJ Καρίσλια Ροδρίγκες ανακοίνωσε πως ο δικαστικός θεσμός έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες, προθεσμία που μπορεί να «παραταθεί», για να πάρει την απόφασή του.

Κινώντας τη διαδικασία αυτή, ο κ. Μαδούρο «παραδέχεται έμμεσα πως κανένας δεν πιστεύει την ανακήρυξη (της νίκης του από το CNE), σε βαθμό που ζήτησε από άλλη εξουσία να επέμβει για να επιβεβαιώσει» το αποτέλεσμα, έκρινε ο Πέρκινς Ρότσα, δικηγόρος της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως ο αρχηγός του κράτους μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη του «γονατισμένου μπροστά του», κατ’ αυτόν, TSJ.

Ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, που είχε κληθεί στο δικαστήριο την Τετάρτη, δεν παρουσιάστηκε, αναφέροντας μέσω X πως «αν πήγαινα» στο ανώτατο δικαστήριο «θα έθετα σε κίνδυνο όχι μόνο την ελευθερία μου, αλλά επίσης κάτι πιο σημαντικό, τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας που εκφράστηκε την 28η Ιουλίου», την ημέρα των εκλογών.

Για «ενέδρα εναντίον του Εδμούνδο Γκονσάλες» έκανε λόγο ο Τζούλιο Σελίνι, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Logconsultancy, χαρακτηρίζοντας τη δικαστική εξουσία «ελεγχόμενη από τον Μαδούρο», όπως και «την εκλογική επιτροπή».

Κάτι που «θα έπρεπε να είχε επιλυθεί σε διοικητικό επίπεδο, δηλαδή από το CNE, φθάνει στο δικαστήριο για να γίνει προσπάθεια να επικυρωθεί αυτή η νίκη, όμως η ανησυχία είναι πως η διαδικασία στο δικαστικό επίπεδο είναι αδιαφανής», πρόσθεσε.

Άλλοι δυο ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ουίλιαμς Ντάβιλα και ο Αμέρικο Ντε Γκράσια, συνελήφθησαν, ανακοίνωσαν η οικογένεια του κ. Ντε Γκράσια και η συμμαχία της αντιπολίτευσης, με την τελευταία να καταγγέλλει «κλιμάκωση της καταστολής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δέσμευση ΥΠΕΣ για αναγέννηση του Κέντρου Λευκωσίας

Η ανάπτυξη του κέντρου της Λευκωσίας δεν είναι απλώς μια οικονομική πρωτοβουλία, αλλά μια δέσμευση για την αναγέννηση της πόλης, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική...

Προσωρινός ο επηρεασμός από εργασίες ανάπλασης πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής, λέει ο Α.Βύρας

Τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Λάρνακας θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινότητα, για να εξασφαλίσει την ομαλή...

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ η τιμή του χρυσού, ξεπέρασε τα $2.609

Νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2.609 δολάρια την ουγγιά κατέγραψε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού, καθώς η προοπτική νέας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων...

Τα βάζει με την κυβέρνηση η ΕΚΥΣΥ: «Μηδενική ευαισθησία στους συνταξιούχους»

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, για το ότι «ακολουθεί την ίδια πολιτική με την προηγούμενη δείχνοντας μηδενική ευαισθησία στους συνταξιούχους και στα προβλήματα που...

Νεκρή γυναίκα σε θάλασσα της Λεμεσού

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε παραλία της Λεμεσού, το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 6:30 το πρωί, γυναίκα εντοπίστηκε να κείτεται αναίσθητη,...

Τα τρία σημεία της συμφωνίας Ελλάδας και Κύπρου για τον GSI – Η Ελληνική κυβέρνηση στέλλει στη Βουλή το 50%- 50% του γεωπολιτικού ρίσκου

Τα τρία σημεία της συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ελλάδας energypress.gr στο οποίο αποκαλύπτεται επίσης ότι η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!