Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιούνιο στην ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση συνέχισε να αποδεικνύεται εύθραυστη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το συνολικό λιανικό εμπόριο ήταν 0,3% χαμηλότερο από ό,τι τον Μάιο, ανατρέποντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για συνεχή άνοδο των πωλήσεων. Πράγματι, η ευρωζώνη δεν κατάφερε να κλείσει δύο συνεχόμενους μήνες υψηλότερων πωλήσεων λιανικής μέχρι στιγμής φέτος, παρά τη σταθερή αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται.
Οι δαπάνες τόσο για τρόφιμα όσο και για άλλα αγαθά μειώθηκαν σε σύγκριση με τον Μάιο, ενώ οι πωλήσεις καυσίμων αυξήθηκαν. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη σημαντικότερη οικονομία της ευρωζώνης, ενώ για την Ελλάδα υπάρχει η ένδειξη confidential (εμπιστευτικό). Από τις άλλες μεγάλες οικονομίες του μπλοκ, η Γαλλία και η Ιταλία κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, ενώ η Ισπανία κατέγραψε αύξηση.
Ελπίδες για ανάκαμψη
Ωστόσο, οι ελπίδες για ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών παραμένουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών της ευρωζώνης τον Ιούλιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας στις αρχές του 2022, ενώ μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο θα μείωνε το κόστος δανεισμού και θα ενίσχυε τις επενδύσεις.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ .
Τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ .
Λιγότερα τρόφιμα
Στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο όγκος του λιανικού εμπορίου
- μειώθηκε για τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 0,7%,
- μειώθηκε για τα μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων) κατά 0,1%.
- αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα κατά 0,5%.
Στην ΕΕ , ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε για τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 1,0%, παρέμεινε σταθερή για τα μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων), αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα κατά 0,6%.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στο συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Κροατία (-2,7%), στην Αυστρία (-2,3%), στη Λετονία και στη Λιθουανία (και οι δύο -1,7%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+1,8%), στη Βουλγαρία (+1,4%) και στη Δανία (+1,0%).
Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο λιανικής και ανά κράτος μέλος
Στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου
- μειώθηκε για τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 0,7%,
- αυξήθηκε για τα μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων) κατά 0,3%,
- αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα κατά 0,3%.
Στην ΕΕ , ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε για τρόφιμα, ποτά, καπνό κατά 0,5%, αυξήθηκε για τα μη εδώδιμα προϊόντα (εκτός των καυσίμων αυτοκινήτων) κατά 0,7%, αυξήθηκε για τα καύσιμα αυτοκινήτων σε εξειδικευμένα καταστήματα κατά 0,5%.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+10,2%), στο Λουξεμβούργο (+7,9%) και στην Κροατία (+5,4%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (-7,3%), στην Εσθονία (-4,1%) και στην Αυστρία (-3,9%).