27.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 19:09

Επενδυτικές παρεμβάσεις €10 εκατ. από Υπουργείο Γεωργίας στο πλαίσιο ΚΑΠ

Σε νέα προκήρυξη επενδυτικών παρεμβάσεων ύψους  €10 εκατ. του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, προχωρεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, για «επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», και «επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη της κυπριακής γεωργίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Μέσα από τις δυο παρεμβάσεις διατίθενται €10 εκ. ευρώ στους επαγγελματίες γεωργούς και κτηνοτρόφους και στον αγροτικό κόσμο των ορεινών περιοχών και κοινοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) για επενδύσεις σε δράσεις καινοτομίας και τεχνολογικής αναβάθμισης στη γεωργία και την κτηνοτροφία, εκσυγχρονισμού εκμεταλλεύσεων, «έξυπνης» άρδευσης, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας της γεωργικής παραγωγής από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται επενδύσεις  στην περιοχή της Τηλλυρίας.

Το μέτρο προκηρύχθηκε τελευταία φορά το 2022 και η παρούσα προκήρυξη πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος των γεωργών στις κατ’  ιδίαν συναντήσεις και περιοδείες της Υπουργού Γεωργίας  Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Προτεραιότητες και χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προκήρυξης καλύπτονται επτά βασικές προτεραιότητες. Τα εκτιμώμενα ελάχιστα ποσά χρηματοδότησης για καθεμία είναι ως ακολούθως:

– Επενδύσεις σε περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και άνω και περιοχές ΕΣΑΟΚ (επαγγελματίες και μη επαγγελματίες): €3.000.000

– Επενδύσεις στην περιοχή Τηλλυρίας: €500.000

– Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (επαγγελματίες γεωργοί): €3.000.000

– Συστήματα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών με έμφαση στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία: €2.000.000

– Ειδική στοχευμένη παρέμβαση για αγορά συσκευών τεχνητού θηλασμού στην αιγοπροβατοτροφία: €500.000

– Δημιουργία δικτυοκηπίων στα ορεινά και ημιορεινά για την παραγωγή λαχανικών: €500.000

– Εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης: €500.000

Υψηλά ποσοστά ενίσχυσης

Όπως σημειώνεται, η νέα προκήρυξη καλύπτει επενδύσεις με συνολική επένδυση από €5.000 έως €80.000 με τα ποσοστά ενίσχυσης να έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες προκηρύξεις.

Για τις περιβαλλοντικές δράσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά, τα αντιχαλαζικά και τα έξυπνα συστήματα άρδευσης, το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης. Για τις υπόλοιπες δράσεις, το ελάχιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι 60%, ενώ για τους νέους ηλικίας κάτω των 41 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65%.

Το Υπουργείο τονίζει ότι με την παραχώρηση υψηλών ποσοστών ενίσχυσης, καθώς και της συμπερίληψης των αγροφωτοβολταϊκών και των επενδύσεων ενεργητικής προστασίας (αντιχαλαζικές και αντιβρόχινες κατασκευές), διασφαλίζεται το γεωργικό εισόδημα και προστατεύονται οι καλλιέργειες από ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ πρόσθετα, οι γεωργοί ενθαρρύνονται και διευκολύνονται να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους ανταγωνιστικές και να υιοθετήσουν επωφελείς περιβαλλοντικές πρακτικές. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Κύπρου.

Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων

Οι λεπτομέρειες συμμετοχής είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (www.cap.gov.cy ) και του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) (www.capo.gov.cy), καθώς και στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας και του ΚΟΑΠ.

Επιπλέον, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τοπικές ενημερώσεις σε χωριά του Τροόδους για να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος για τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρουν οι προκηρύξεις του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί από 5 Αυγούστου 2024 έως 29 Νοεμβρίου 2024.

Το Επενδυτικό Μέτρο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, Διαχειριστική Αρχή του οποίου είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Σχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΚΟΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!