9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:33

Επίκειται η δημιουργία Πρεσβειών σε Κύπρο και Αρμενία, ανακοίνωσαν οι ΥΠΕΞ

Οι σχέσεις Αρμενίας-Κύπρου, το κυπριακό πρόβλημα, η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και οι σχέσεις Αρμενίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνου Κόμπου και του Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τους δύο Υπουργούς να ανακοινώνουν ότι επίκειται δημιουργία μόνιμων διπλωματικών αποστολών στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Των κοινών δηλώσεων των δύο Υπουργών προηγήθηκαν η υπογραφή του Βιβλίου Επισκεπτών από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Ο κ. Κόμπος στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι «ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας», σημειώνοντας ότι έγινε μια πολύ παραγωγική συζήτηση για μια σειρά από θέματα.

Ανέφερε ότι σε διμερές επίπεδο επίκειται το άνοιγμα διπλωματικών αποστολών σε Κύπρο και Αρμενία, το οποίο όπως σημείωσε, «θα διευκολύνει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και των δεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις επενδύσεις, και φυσικά θα επεκτείνουμε τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων που ήδη υπάρχουν».

Τόνισε ότι η αρμενική κοινότητα στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ πολύτιμο μέρος και στοιχείο της κυπριακής κοινωνίας, σημειώνοντας ότι «λειτουργεί ως καταλύτης για να διατηρήσουμε ζωντανούς τους ιστορικούς μας δεσμούς και ισχυρή την κοινή μας κληρονομιά, και φυσικά για την ενίσχυση της πολιτικής μας σύγκλισης».

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετικά ευγνώμων για τη θέση αρχών που υιοθετεί σταθερά η Αρμενία όσον αφορά το Κυπριακό».

Ο κ. Κόμπος επεσήμανε ότι η Κύπρος προωθεί και υποστηρίζει σθεναρά την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας ότι «χαιρετίζουμε δύο πρόσφατες εξελίξεις, τη βοήθεια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (European Peace Facility) για την υποστήριξη της Αρμενίας και, δεύτερον, την έναρξη του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αρμενίας».

Πρόκειται, συνέχισε, για πολύ σημαντικά βήματα και απευθυνόμενος στον Αρμένιο ομόλογό του είπε ότι «μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε την πλήρη υποστήριξή μας».

«Επιβεβαίωσα επίσης τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Αρμενία είναι μια φιλική χώρα, μια χώρα σύμμαχος που δοκιμάζεται και ότι έχετε την πλήρη και άνευ όρων υποστήριξή μας. Είναι μια θέση αρχής, μια θέση που βασίζεται στις αξίες της διεθνούς κοινότητας. Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας δεν αποτελούν επιλογές. Είναι υποχρεώσεις για όλους, και σε όλες τις συνθήκες και περιστάσεις», είπε ο κ. Κόμπος.

Συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε και η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν επισημαίνοντας ότι «η διπλωματία, ο διάλογος, είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης κάθε είδους διαφορών. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υπαγορεύεται με εξαναγκαστικές τακτικές ο τρόπος διεξαγωγής του διαλόγου». Σημείωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, δήλωσε ότι η Αρμενία έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. «Η δέσμευσή μας αντικατοπτρίζεται, επίσης, στο όραμα της εγκαθίδρυσης διαρκούς ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας, τον Νότιο Καύκασο», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας έχουν εδραιωθεί «σε σημείο όπου η παρουσία μόνιμων διπλωματικών αποστολών στις πρωτεύουσές μας είναι απλά απαραίτητη», ανακοινώνοντας ότι η Αρμενία και η Κύπρος θα ανοίξουν αμοιβαία πρεσβείες στις πρωτεύουσες των δύο χωρών τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, υπέδειξε ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η θετική δυναμική θα πρέπει να συνεχιστεί.

Μιλώντας για την εταιρική σχέση της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι  «αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις αποφάσεις-ορόσημα που έλαβε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Ιουλίου, δηλαδή για την έναρξη του διαλόγου για την απελευθέρωση της βίζας με την Αρμενία και την παροχή βοήθειας στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας σημαντικής διαδικασίας εμβάθυνσης των σχέσεων μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια νέα ατζέντα εταιρικής σχέσης», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις και η συνολική κατάσταση γύρω από την Κύπρο και την Αρμενία υπογραμμίζοντας ότι «είναι προφανές ότι η εταιρική σχέση, η φιλία και η συνεργασία μας έχουν γίνει ακόμη πιο ισχυρές λόγω της ανάγκης να ξεπεράσουμε τις κοινές προκλήσεις».

Επεσήμανε ότι η Αρμενία είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα, ευχαριστώντας την Κύπρο για τη βοήθεια που παρείχε στον αρμενικό λαό που εκτοπίστηκε βίαια από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του, μεταξύ άλλων, για τη σημασία της υπογραφής της συνθήκης ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, που προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας με βάση τη Διακήρυξη του Αλμάτι του 1991, καθώς και για τη σημασία της διασφάλισης της συνέχειας της διαδικασίας περιορισμού με βάση την ίδια Διακήρυξη και συνεπώς τη συνοριακή γραμμή του 1991.

«Νομίζω ότι η θέση αυτή είναι σαφής και συνεπής, αλλά εκτός αυτού, έχει επίσης αναπτυχθεί περαιτέρω με τις προτάσεις μας για τη δημιουργία μηχανισμών σχετικά με τα συνοριακά επεισόδια καθώς και τον έλεγχο των όπλων, στις οποίες δεν έχουμε λάβει ακόμη απαντήσεις και οι οποίες παραμένουν ακόμη άγνωστες», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα ιστορική δυναμική προκειμένου να γίνει προετοιμασία ενός καλύτερου μέλλοντος για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!