Δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Daily Express, που αναφέρεται σε μείωση κρατήσεων τουριστών στην Κύπρο από τον Μάιο και μετά είναι ετεροχρονισμένο και δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή εικόνα, είπε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ο οποίος, όπως και η ΓΔ του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, σημείωσε τη διαφορά μεταξύ αφίξεων και κρατήσεων.
Με εντυπωσιοθηρικό ύφος στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «πανικό» στην τουριστική βιομηχανία στο νησί λόγω της «τεράστιας πτώσης» των κρατήσεων, ενώ γίνεται λόγος και για «κρίση» που θα στοιχίσει 30 εκ. λίρες στον τομέα.
“Και ο τίτλος είναι λίγο παρατραβηγμένος αλλά και το δημοσίευμα είναι ετεροχρονισμένο”, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ρουσουνίδης, σημειώνοντας ότι το δημοσίευμα επικαλείται δεδομένα που είχαμε μπροστά μας πριν κάποιους μήνες. “Έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα, έχουν μπει και επιπρόσθετες πτήσεις”, ανέφερε.
Σημείωσε ότι οι τουριστικές αφίξεις είναι στα περσινά επίπεδα, κάτι που δίνει, όπως είπε, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι μπορεί η χρονιά να είναι κοντά στην περσινή.
“Είναι στοιχεία που δείχνουν την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, διότι εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων και γεωπολιτικών αναταράξεων, όταν καταφέρνουμε να είμαστε κοντά στα ίδια περίπου νούμερα τα περσινά, αυτό από μόνο του καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τομέα και μας λέει ότι πρέπει να επενδύσουμε και να ενισχύσουμε τον τομέα”.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις δεν αντανακλούν μία προς μία τις τουριστικές αφίξεις, καθώς, όπως είπε, υπάρχει μια μεγάλη διαρροή σε βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματα και στα κατεχόμενα.
Ερωτηθείς αν, παρά τις διαρροές στις οποίες αναφέρθηκε, οι κρατήσεις είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, είπε ότι φαίνεται ότι φωτογραφίζοντας την ημέρα, οι κρατήσεις είναι κοντά στα περσινά επίπεδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι “όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν άρδην από μία αρνητική εξέλιξη στη γύρω περιοχή”.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι υπάρχει διαφοροποίηση στη διάρκεια διαμονής των τουριστών στο νησί, αλλά και στο κατά κεφαλήν έξοδο, το οποίο είναι λίγο μειωμένο, λόγο και της οικονομικής ύφεσης που περνούν συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες αντλούμε τουριστική εισροή.
Απαντώντας αν ισχύει η απώλεια εσόδων ύψους €30 εκ. στην τουριστική βιομηχανία, είπε ότι και αυτή η αναφορά είναι ετεροχρονισμένη, καθώς αφορούσε την πτώχευση του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα της Γερμανίας, το οποίο δεδομένο ίσχυε τη δεδομένη στιγμή, αλλά έκτοτε έχουν περάσει 2-3 μήνες.
Ερωτηθείς κατά πόσο τελικά επηρέασε η εν λόγω κατάρρευση τον κυπριακό τουριστικό τομέα, είπε ότι σίγουρα επηρέασε και επηρεάζει την προοπτική, καθώς η Γερμανία είναι μια χώρα με μεγάλη τουριστική αγορά, “από την οποία θα θέλαμε να αντλήσουμε αρκετό κόσμο και αντλούμε, χρόνο με τον χρόνο περισσότερο” και σίγουρα η προοπτική δεν είναι η ίδια όταν φεύγει ένας μεγάλος παίχτης, όπως η FTI από το παιχνίδι”. Ωστόσο, σημείωσε, το αποτύπωμα, όπως έδειξε ο χρόνος, μπορεί να περιοριστεί.
Από την πλευρά της, η ΓΔ του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, είπε στο ΚΥΠΕ ότι από την αρχή του έτους είχε καταγραφεί μία μείωση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρσι οφειλόμενη κυρίως στις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τουρισμός σε Κύπρο αλλά και παγκόσμια. “Μπορεί οι αφίξεις στα αεροδρόμια να είναι σήμερα αυξημένες σε σχέση με πέρσι αλλά ο ΣΤΕΚ το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι άλλο αφίξεις και άλλο πληρότητες και έσοδα στα ταμεία της χώρας”, σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι πρόσφατα ο ΣΤΕΚ παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία ότι σταδιακά μειώνεται η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών στην χώρα μας όπως και η κατά κεφαλή δαπάνη. “Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας είτε για αύξηση των τουριστικών ροών από συγκεκριμένες αγορές, ή και κυρίως για προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού”, ανέφερε.
Από τις αναλύσεις που διεξάγει ο ΣΤΕΚ, επισήμανε η κ. Ψηλογένη, “φαίνεται ξεκάθαρα πως λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία του πληθωρισμού, τα έσοδα από τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν απώλειες δισεκατομμυρίων”.
Το δημοσίευμα της Daily Express επικαλείται δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Θάνου Μιχαηλίδη περί μείωσης των κρατήσεων και περί ανάγκης επέκτασης της τουριστικής περιόδου με λειτουργία ξενοδοχείων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σημειώνεται πάντως παράλληλα δήλωση του Κύπριου Υφυπουργού Τουρισμού τον περασμένο Μάιο περί πρόβλεψης επίτευξης στόχων για το έτος με βάση τα στοιχεία για τους πρώτους τέσσερις μήνες.
Το δημοσίευμα της Express έρχεται μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας εφημερίδας και άλλων βρετανικών εντύπων για «προειδοποιήσεις» προς τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, των πυρκαγιών, των αντιδράσεων ντόπιων κατά του υπερτουρισμού, ακόμα και της έξαρσης νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.
Πηγή: ΚΥΠΕ