Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίσει για τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της το φθινόπωρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος.
«Θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες τον Σεπτέμβριο, και ειδικά νέες μακροοικονομικές προβολές, έτσι θα μπορέσουμε να επανεκτιμήσουμε καλύτερα τη στάση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε στο Europa Press. «Από δεδομένα, ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ πιο βολικός μήνας για τη λήψη αποφάσεων από ό,τι ήταν ο Ιούλιος», υπογράμμισε.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ διατήρησε -ως αναμενόταν- τα επιτόκια αμετάβλητα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι όλα είναι ανοικτά για την επόμενη συνάντηση στις 11-12 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι οι αγορές υπολογίζουν σε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν φαίνονται τόσο σίγουροι ότι μια τέτοια πορεία είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να θεωρήσουν ότι οι μειώσεις στην επόμενη συνεδρίαση είναι τετελεσμένο γεγονός.
Ο ντε Γκίντος υπογράμμισε επίσης ότι το τρέχον επίπεδο αβεβαιότητας είναι τεράστιο, επομένως πρέπει να είμαστε συνετοί όταν παίρνουμε αποφάσεις»
«Όταν λέμε ότι θέλουμε να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη, εννοούμε περισσότερη εμπιστοσύνη ότι στο τέλος του 2025 ο πληθωρισμός θα είναι στο όριό μας για τη σταθερότητα των τιμών, που είναι 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα», τόνισε.
Τα επιτόκια και η γεωπολιτική αβεβαιότητα
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε, ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη έχει αυξηθεί μετά τις ευρωεκλογές: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε τώρα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάτι που κατά την άποψή μου είναι δείκτης εμπιστοσύνης όσον αφορά τη σταθερότητα. Θα πρέπει όμως να δούμε ποια θα είναι η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε.
Στη Γαλλία, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό έχει δημιουργήσει πρόσθετη αβεβαιότητα και έχει επηρεάσει τη γαλλική οικονομία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες
«Χωρίς να μπαίνουμε στη συγκεκριμένη κατάσταση κάποιας χώρας, αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοστούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Τον Σεπτέμβριο οι χώρες πρέπει να παρουσιάσουν τα μεσοπρόθεσμα πολυετή σχέδιά τους και τον Οκτώβριο θα πρέπει να παρουσιάσουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια για το 2025» είπε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες να σέβονται και να εφαρμόζουν το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε δώσει στην Ευρώπη. Θα ήταν πολύ κακό να μην τηρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι εγκρίθηκαν μόλις πριν από έξι μήνες. Ελπίζω ότι όλες οι χώρες θα σεβαστούν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο».
Πηγή: ΟΤ