Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ είχε η Κύπρος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα, βάζουν την Κύπρο και την Ολλανδία στη δεύτερη θέση με μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες για το δημόσιο χρέος σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Την μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η Ελλάδα κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο μέσος όρος μείωσης στην ΕΕ και στην ευρωζώνη ανήλθε στις 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη τρίτη θέση με βάση τα στοιχεία για την ίδια περίοδο, βρίσκεται η Σουηδία με μείωση στο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στον αντίποδα με την μεγαλύτερη αύξηση βρέθηκε η Σλοβακία με αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η Εσθονία κατάγραψε αύξηση δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και το Βέλγιο άνοδο κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.
Στη δεκάδα με ψηλότερο χρέος
Σε ότι αφορά το ύψος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυτό ανήλθε στο 76,1% για την Κύπρο, βάζοντας την χώρα στη δεκάδα των χωρών με το μεγαλύτερο ύψος δημόσιου χρέους της ΕΕ.
Η Κύπρος ακολουθείται από την Ουγγαρία στη δέκατη θέση και με δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 76%, ενώ η Φινλανδία προηγείται της Κύπρου στο 77,5%.
Το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς διαμορφώθηκε για την Ελλάδα σε 159,8%, για την Ιταλία σε 137,7% και για τη Γαλλία σε 110,8%.
Στον αντίποδα βρέθηκε η Βουλγαρία σε 22,6%, η Εσθονία σε 22,6% και το Λουξεμβούργο σε 27,2%.
Ο μέσος όρος της ευρωζώνης για το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 άγγιξε το 88,9% και για την ΕΕ το 82%.