17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 7:07

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το χρονικό της παταγώδους αποτυχίας της Μυστικής Υπηρεσίας

Πώς μπόρεσε ένας 20χρονος μοναχικός σκοπευτής να πάρει θέση βολής μόλις 120 μέτρα από έναν πρώην πρόεδρο, που πραγματοποιούσε ομιλία; Το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να σώθηκε για λίγα χιλιοστά της τύχης, με τη σφαίρα να περνάει ξυστά από το αυτί του, αλλά ένας άνδρας σκοτώθηκε και ακόμη δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη αποτυχία για τη Μυστική Υπηρεσία εδώ και δεκατίες και τη ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη κρίση από συστάσεώς της. Δέχεται βολές τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς βουλευτές για την προφανή αδυναμία της να φυλάξει σωστά τον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης, αλλά και για τον τρόπο διοίκησης και οργάνωσής της.

Μία Υπηρεσία… woke;

Η πιο σφοδρή κριτική έως τώρα ήλθε από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ασφαλείας της Βουλής, ο οποίος εν ολίγοις είπε ότι η Μυστική Υπηρεσία εστίασε σε μία woke ατζέντα και στο πώς θα εντάξει περισσότερες γυναίκες στο δυναμικό της, αντί να εστιάζει στο να προσλάβει το προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα, ανεξαρτήτως φύλου, και κυρίως στο να το εκπαιδεύει επαρκώς.

Οξύτατη κριτική έχει δεχθεί η κυβέρνηση και για την επιλογή της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, αφού φαίνεται να παρακάμφθηκαν άτομα με πολύ περισσότερα προσόντα.

Οι γυναίκες στο στόχαστρο

Στα social media οι γυναίκες – πράκτορες βρέθηκαν στο στόχαστρο.

Αλλά δεν ήταν εκείνες που συνέταξαν το σχέδιο των μέτρων προστασίας. Και είναι προφανές από τα βίντεο ότι από το ευρύτερο χάος που επικρατούσε δεν διέφυγαν ούτε οι άντρες πράκτορες – όσο και εάν ξεχωρίζει η φωνή μίας γυναίκας να ρωτάει «τι κάνουμε τώρα;».

Η «πράκτορας με τον κότσο», όπως την αποκαλούν στα social media, φαίνεται να σκύβει μετά τους πυροβολισμούς, αλλά αυτή είναι πιθανότατα η θέση που όφειλε να πάρει.

Η έρευνα ούτως ή άλλως είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προκαταβολικές εργασίες της Μυστικής Υπηρεσίας για την ασφάλεια κτιρίων κοντά στον υπαίθριο χώρο της ομιλίας και όχι στο τι συνέβη μετά τους πυροβολισμούς. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στο πώς αντέδρασαν οι πράκτορες εκείνη τη στιγμή, είπε πως «έκαναν φανταστική δουλειά».

Αλλά το πρόβλημα δεν ήταν στην αντίδραση μετά τους πυροβολισμούς

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη Μυστική Υπηρεσία να μην μπορεί να παράσχει επαρκείς πόρους για να καλύψει μια ανοιχτή ταράτσα 100 μέτρα μακριά από την τοποθεσία», δήλωσε στη WSJ ο Μπιλ Πικλ, πρώην αναπληρωτής βοηθός διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας.

Ελεύθερος σκοπευτής της Μυστικής Υπηρεσίας σκότωσε με μία σφαίρα τον ύποπτο ένοπλο, αφότου εκείνος πρόλαβε να πυροβολήσει πολλές φορές. Ο Κρουκς χρησιμοποίησε ένα τουφέκι τύπου AR που είχε αγοράσει ο πατέρας του. Ήταν ένα από τα πάνω από 20 όπλα που έχει νόμιμα στην κατοχή του ο πατέρας του.

Ο ένοπλος έδρασε μόνος του και δεν βρισκόταν στο ραντάρ του FBI πριν από το περιστατικό. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν την ιδεολογία και το κίνητρό του. Ένα πρώτο βήμα είναι η πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές του.

Τι θα έπρεπε να έχει κάνει η Μυστική Υπηρεσία

Πριν από μία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση η Μυστική Υπηρεσία επισκέπτεται τακτικά κοντινές επιχειρήσεις και κτίρια και συνεργάζεται με τοπικούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου για να παρακολουθεί και να προστατεύει δομές εκτός της περιμέτρου ασφαλείας, όπως εξήγησαν ειδικοί στη WSJ. Θα πρέπει λοιπόν να ερευνηθεί το κατά πόσο έγινε αυτό πριν από την ομιλία του Τραμπ και σε τι βαθμό υπήρχε επικοινωνία και συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Ερώτημα παραμένει και το εάν χρησιμοποίησε τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των drones, για τον εντοπισμό απειλών.

Η Μυστική Υπηρεσία είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το πόσο πολύ βασιζόταν στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για υποστήριξη – και εάν ομοσπονδιακοί ή κρατικοί αξιωματούχοι γνώριζαν τις ώρες ή τα λεπτά πριν από τον πυροβολισμό ότι υπήρχε μια απειλή.

Μέχρι στιγμής έχει μόνο ανακοινώσει ότι τέσσερις ομάδες αντισκοπευτών – δύο δικές της και δύο από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου. Δεν έχει διευκρινίσει ωστόσο ποιο ήταν το πεδίο της δικής της ευθύνης και ποιο των τοπικών αρχών.

Τα βίντεο και οι μαρτυρίες

Σε οπτικό υλικό που ήρθε στη δημοσιότητα δύο ομάδες ελεύθερων σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας φαίνονται στις στέγες πίσω από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να κοιτούν προς τον δράστη λιγότερο από δύο λεπτά πριν ξεσπάσουν πυροβολισμοί. Αφού τον είχαν εντοπίσει, γιατί δεν έδρασαν νωρίτερα; Και αυτό το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Ο Ρόμπερτ Πιούγκαρ, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, είπε ότι παρατήρησε τους ελεύθερους σκοπευτές να κοιτάζουν μέσα από τα κιάλια τους λίγο πριν τους πυροβολισμούς. Μετά αντιλήφθηκε ότι κοίταζαν προς την πλευρά του δράστη.
Ένας μάρτυρας έξω από την εκδήλωση είπε στο BBC ότι είδε έναν ένοπλο άνδρα να σέρνεται πάνω από ένα κτίριο και τον υπέδειξε στις αρχές επιβολής του νόμου. «Σκεφτόμουν μέσα: «Γιατί ο Τραμπ εξακολουθεί να μιλάει, γιατί δεν τον τράβηξαν από τη σκηνή;»…Το επόμενο πράγμα που ξέρετε, ακούγονται πέντε πυροβολισμοί», λέει χαρακτηριστικά.

Ύστερα από όλα αυτά ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα για την αξιολόγηση των μέτρων ασφαλείας στη συγκέντρωση, για να διαπιστωθεί τι συνέβη. Οι Αμερικανοί θα λάβουν απαντήσεις, διαβεβαίωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!