Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που σχεδιάστηκε από το χουντικό καθεστώς των Αθηνών και εκτελέστηκε με τη συμμετοχή της ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο.
Με τον ελληνισμό της Κύπρου αδύναμο αμυντικά με την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας και αποδιοργανωμένο από εσωτερικές συγκρούσεις την περίοδο 1971-1974, η χούντα των συνταγματαρχών με τους εδώ συνεργάτες της έθεσαν ως βασικό τους στόχο την ανατροπή του νόμιμου Προέδρου της Δημοκρατίας Μακαρίου ΙΙΙ εναντίον του οποίου κινήθηκαν με στρατιωτικές δυνάμεις το πρωί της 15ης Ιουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πενήντα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974
Στην ειδική συνεδρίαση, η οποία άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αννίτα Δημητρίου: «Να τολμήσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα»
Χρειάζεται «να τολμήσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στο Κυπριακό», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. «Πενήντα χρόνια κατοχής είναι ήδη πάρα πολλά. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Στην κρίσιμη αυτή καμπή για το Κυπριακό δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από διαδικασίες και προσκόμματα. Δεν είναι η χρονική στιγμή για να εγκλωβιζόμαστε στον φαύλο κύκλο του παλαιοκομματισμού», ανέφερε η κ. Δημητρίου.
Σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος και τα μέσα «να μιλήσουμε με σύγχρονη και απλή γλώσσα στην κοινωνία, να απευθυνθούμε με διαφάνεια στους πολίτες και δη τους νέους και τις νέες μας, να τους κάνουμε κοινωνούς και συμμέτοχους στην προσπάθεια επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος». Ο κόσμος, είπε ακόμα, πρέπει να γνωρίζει τα διακυβεύματα και τα όσα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να τύχουν διαχείρισης. Και αυτό, όπως ανέφερε μπορεί να γίνει μόνο με σαφήνεια και πλήρη διαφάνεια.
«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να προχωρήσουμε πάρα πέρα. Να μην αφήσουμε πρόσφορο έδαφος στις ακρότητες και στον λαϊκισμό που αποπροσανατολίζουν», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Στέφανος Στεφάνου: Να υπερβούν όλοι την ψευδαίσθηση ασφαλείας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι η οριστικοποίηση της διχοτόμησης στην Κύπρο είναι όσο ποτέ ορατή και κάλεσε όλους να υπερβούν την ψευδαίσθηση ασφαλείας που δημιουργεί η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974. Είπε ότι 50 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974 εξέπεμψε “ένα ηχηρό μήνυμα κινδύνου από το βήμα της Βουλής: βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σημείο όπου η οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι όσο ποτέ ορατή. Πρέπει να σπεύσουμε να εμποδίσουμε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη. Πρέπει να υπερβούμε την ψευδαίσθηση ασφαλείας που δημιουργεί η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974”, ανέφερε.
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το επταετές αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017 για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ στις εκθέσεις του αμφισβητεί την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από μέρους των δύο πλευρών για λύση. Οι όποιες πρωτοβουλίες, ορόσημα και προσπάθειες εξήγγειλε ο Πρόεδρος δεν απέδωσαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρά τις προσπάθειες της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Ολγκίν, κανένα σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει διαπιστωθεί, πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Νικόλας Παπαδόπουλος: Στήριξη, όχι υπονόμευση του ΠτΔ στις προσπάθειες λύσης
Την ανάγκη ενότητας γύρω από αυτά στα οποία συμφωνούν όλοι και στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεκδίκηση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος δεν πρέπει να υπονομεύεται και να του προτείνονται με κάθε ευκαιρία υποχωρήσεις.
Συμπλήρωσε ότι στόχος όλων δεν πρέπει να είναι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι ψήφοι ή τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά ο ιερός αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Χρίστος Χρίστου: Συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης
Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να προχωρήσουμε σε μια συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης, δήλωσε Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, σημειώνοντας ότι, προτεραιότητα αυτή την ώρα είναι η διαφύλαξη και υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης και ενιαίας κρατικής οντότητας.
Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι η πολιτεία έχει την ευθύνη να παραδώσει σε επερχόμενες γενιές μια χώρα ασφαλή, ευημερούσα, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα, σημειώνοντας ότι η γνώση της ιστορικής πραγματικότητας θα βοηθήσει να μην επαναληφθούν ποτέ τα λάθη του παρελθόντος.
Είπε ότι το ΕΛΑΜ πιστεύει ακράδαντα ότι «ο μαρτυρικός λαός μας αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός δικαιούται να γνωρίζει τα όσα συνέβησαν εκείνες τις σκοτεινές ώρες», και σημείωσε ότι είναι άξιον απορίας γιατί οι Κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο μετά το 1974 δεν οδήγησαν κανέναν υπεύθυνο ενώπιον της δικαιοσύνης για το έγκλημα της Κύπρου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι όλες οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού ζητήματος «έπεσαν στο κενό». «Δυστυχώς επιτρέψαμε με το πέρασμα του χρόνου την υποβάθμιση του Κυπριακού προβλήματος από ζήτημα εισβολής και κατοχής σε θέμα Δικοινοτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, η «βαθμιαία εγκατάλειψη βασικών αρχών κατοχυρωμένων από τα πρώτα ψηφίσματα του ΟΗΕ που τοποθετούν το Κυπριακό στις ορθές του διαστάσεις οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο».
Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να προχωρήσουμε σε μια συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης, είπε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας πως «η επιμονή για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, εδώ και 47 χρόνια δεν έχει φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα».
«Οι απόστολοι του μαρασμού μας ζητούν να αποδεχτούμε και να δικαιώσουμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χρίστου, σημειώνοντας ότι, απέναντι σε αυτές τις προσεγγίσεις «στέκεται η βαριά παρακαταθήκη που μας άφησαν οι γενναίοι υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Έχουμε, λοιπόν, χρέος προς τους ηρωικούς νεκρούς μας, αλλά και τα παιδιά μας να βρούμε το δρόμο που διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγονών του, ανέφερε.
Μαρίνος Σιζόπουλος: Να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η ΚΔ
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε σε αξιοποίηση των διαπραγματευτικών όπλων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί «το Κυπριακό δεν επιλύεται με ψευδαισθήσεις, λανθασμένη τακτική και με πολιτική χειραγώγησης» αλλά είναι ένα θέμα διεθνές, πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού και γι’αυτό επιβάλλεται με σύνεση και σωστό προγραμματισμό να αξιοποιήσουμε τα νέα περιφερειακά και ευρωπαϊκά δεδομένα, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση.
Είπε ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή του 1974, τις συνέπειες του οποίου εξακολουθούμε να βιώνουμε και ο κίνδυνος για τη φυσική εθνική και θρησκευτική μας επιβίωση, λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας συνεχίζει να ελλοχεύει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Μάριος Καρογιάν: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία
Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν. Επιβάλλεται να προβληματιστούμε συλλογικά για την εξεύρεση νέων κινήσεων και την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών που να απαντούν πειστικά και στους πλέον δύσπιστους για την αποφασιστικότητα μας για λύση του Κυπριακού, αφοπλίζοντας με αυτό το τρόπο το αφήγημα της Τουρκίας, πρόσθεσε.
Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι αυτές οι κινήσεις επείγουν αφού η κλεψύδρα φαίνεται να αδειάζει «και βρισκόμαστε προ του φάσματος ενός ακόμη, ίσως και τελικού, αδιεξόδου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Αλεξάνδρα Ατταλίδου: Θα παραμείνουμε υπηρέτες του οράματος ολόκληρης της Κύπρου
Θα παραμείνουμε υπηρέτες του οράματος ολόκληρης της Κύπρου από τον Ακάμα ως το Καρπάσι, δήλωσε τη Δευτέρα η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Συμπρέδρος του Βολτ. Με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σημείωσε η κ. Ατταλίδου, «επίορκοι προδότες και εγκληματίες κατέλυσαν τη δημοκρατία και άνοιξαν την κερκόπορτα στην Τουρκία».
Πενήντα χρόνια μετά μας έχουν απομείνει μνήμες, πληγές και μισή πατρίδα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι, «η Τουρκία είναι ακόμη εδώ γιατί αυτό ήθελε πάντα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου: Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην νιώθει θυμό για το 74’
Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην νιώθει θυμό για όλα όσα έγιναν το 1974, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπλοκή στον πόλεμο του 1974, ως νεαρού στρατιώτη τότε και ζήτησε να γίνουν περισσότερα για όσους υπηρέτησαν τη θητεία τους σε εκείνες τις τραγικές στιγμές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εμπλοκή του στο χωριό Άγιος Βασίλειος, ακριβώς δίπλα από τον Γερόλακκο πολύ κοντά στη Λευκωσία στον δρόμο προς τη Μόρφου, όταν γλύτωσε την τελευταία στιγμή όταν 10 Κύπριοι στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ολόκληρη τουρκική πολεμική μηχανή.
«Φανταστείτε όμως πόσο θυμό νιώθουν, όσοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Τούρκους στρατιώτες και έζησαν τον τρόμο του πολέμου από κοντά, οι τραυματίες, οι βιασμένες γυναίκες, οι πρόσφυγες, οι αιχμάλωτοι, οι γονείς των αγνοουμένων και όλων όσοι έχασαν τα παιδιά και τις περιουσίες τους και τόσοι άλλοι που αγαπούν την πατρίδα τους», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Κωστής Ευσταθίου: Να υπερασπιστούμε την ΚΔ έναντι λύσης τουρκικών προδιαγραφών
Το χρέος που έχουμε απέναντι στις επερχόμενες γενεές οφείλουμε να το εξοφλήσουμε υπερασπίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ενάντια σε λύση τουρκικών προδιαγραφών που προωθεί η Τουρκία, ανέφερε τη Δευτέρα ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.
Ζήτησε ομόνοια, αφού όπως είπε, σε αυτό τον τόπο δεν χωρούν ούτε η κατοχή, ούτε σύνορα, ούτε διαχωριστικές γραμμές ούτε συνεταιρισμοί, ούτε δαιρέσεις. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, ένας λαός ο κυπριακός, που συναποτελείται από κοινότητες και δεν χωρίζεται από αυτές, δικαιούται ένα κράτος, ο κάθε πολίτης μια ψήφο και ο κάθε άνθρωπος τα ανθρώπινά του δικαιώματα.
Από τον Ιούλιο του 1974 χαράχτηκε πάνω στο κορμί της αιμάσσουσας Κύπρου η καταστροφή, ο ξεριζωμός, οι δολοφονίες και η εθνοκάθαρση, ανέφερε. Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την διασύνδεση του διπλού εγκλήματος του Ιουλίου του 1974.
Απέτισε φόρο τιμής σε όσους στάθηκαν και δεν δείλιασαν και πολέμησαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ανέφερε ότι «οφείλουμε πολλά σε αυτούς που έφυγαν αλλά κυρίως σε αυτούς που έρχονται».
Περαιτέρω ανέφερε ότι ένας είναι ο στόχος η απελευθέρωση της πατρίδας, προσθέτοντας πως «έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για την οποία θυσιάστηκαν πολύ καλύτεροι από εμάς, για να την ιδρύσουν και να την θεμελιώσουν».
Την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, που επέζησε και επιβίωσε παρά τη βαναυσότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ο κυπριακός Ελληνισμός, από την Τουρκία, από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Θεμιστοκλέους: Αβέβαιο το μέλλον αν δεν αναβιώσει το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου
Το μέλλον μας θα είναι αβέβαιο αν η Κύπρος δεν συνετιστεί σύντομα και δεν αναβιώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και δεν μπει σε συμμαχίες οι οποίες στο τέλος θα έχουν ισοδύναμο στρατιωτικό αποτέλεσμα με την τουρκική απειλή, είπε τη Δευτέρα ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Η μόνη λύση που θα ψηφίσει ο λαός, είπε κατά την ομιλία του στην ειδική συνέδρια της Βουλής για το πραξικόπημα και την εισβολή, θα ήταν η λύση που θα απάλλασσε τον τόπο από την τουρκική κατοχή και εισβολή και που θα διασφάλιζε σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου, όσα δικαιώματα απολαμβάνουν σήμερα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.
Η δική μας «ασύγγνωστη υποχωρητικότητα και δοτικότητα», πρόσθεσε, έχει αποθρασύνει την Τουρκία, η στάση της οποίας έχει διαψεύσει και ακυρώσει δια παντώς, «την άθλια πολιτική και πρακτική του κατευνασμού, και τους Απόστολους της συνθηκολόγησης και της υποταγής».
Σήμερα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, και μετά από 50 χρόνια, «δεν έχουμε άλλα να δώσουμε στην Τουρκία, τα δώσαμε όλα», όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί που πιέζουν και συμβουλεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει κάτι για να ξεκινήσει ο διάλογος «από εκεί που βάλτωσε και πέθανε στο Κραν Μοντανά».
Ο κ. Θεμιστοκλέους έθεσε το ερώτημα γιατί όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέτυχαν να λύσουν το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι «διότι ποτέ δεν συγκατένευσε κανένας από αυτούς στην αξίωση των Τούρκων να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», να έχει λόγο η Άγκυρα δια της τεθλασμένης για όσα αφορούν τον Κυπριακό Ελληνισμό, και στο να επεκταθεί η τουρκική κατοχή στις ελεύθερες περιοχές.
«Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι το μέλλον μας θα είναι αβέβαιο» αν η Κύπρος δεν συνετιστεί σύντομα και δεν αναβιώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και δεν μπει σε συμμαχίες οι οποίες στο τέλος θα έχουν ισοδύναμο στρατιωτικό αποτέλεσμα με την τουρκική απειλή, είπε.
Τέλος, ευχήθηκε στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη «καλή δύναμη» για να αντέχει στις πιέσεις από εντός και εκτός της Κύπρου, όπως είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ