Επειδή τιμωρία δεν επιβλήθηκε απομένει μόνο η κατάρα της ιστορίας, είπε ο Γ. Ομήρου στο ΚΥΠΕ μιλώντας για το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974.
H απροθυμία οποιασδήποτε ελληνικής κοινοβουλευτικής κυβέρνησης να ενδώσει σε πιέσεις για μια απαράδεκτη λύση στο κυπριακό, οδήγησε στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου του 1967, ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου ερωτηθείς για το τι μας οδήγησε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως “η χούντα των Αθηνών ενεργώντας πρόθυμα κατ’ εντολή των ξένων συνομωτικών κύκλων με πρωτεργάτη τον Κίσινγκερ προχώρησαν στο πραξικόπημα στην Κύπρο με την συνδρομή της 5ης φάλαγγας της ΕΟΚΑ Β που οδηγήσε στην μεγαλύτερη εθνική καταστροφή για τον ελληνισμό μετά την μικρασιατική καταστροφή”.
Ο κ. Ομήρου ερωτηθείς σχετικώς, ανέφερε πως “ασφαλώς υπάρχει μια προσπάθεια πλαστογράφησης της αλήθειας και παραχάραξης της ιστορίας. Γίνεται συνέχισε, προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο Μακάριος για τα τραγικά γεγονότα και την προδοσία του 1974 ή να εξισωθούν οι ευθύνες της χούντας και της ΕΟΚΑ Β με την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου”.
“Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν”, είπε ο κ Ομήρου σημειώνοντας πως δεν μπορούν να αλλοιώσουν την ιστορία, τονίζοντας ότι η ιστορία θα καταγράψει τους ενόχους και τις ενοχές και θα καταγράψει την προδοσία με βάση τα πραγματικά γεγονότα.
Δυστυχώς, παρατήρησε, η ατιμωρησία της προδοσίας συνέτεινε σ’ αυτήν την προσπάθεια στρέβλωσης της ιστορίας, διότι εξήγησε, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χούντα δικάστηκε και τιμωρήθηκε για την 21η Απριλίου για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και όχι για το επονείδιστο έγκλημα του πραξικοπήματος στην Κύπρο, τη μεγαλύτερη προδοσία στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Και επειδή συνέχισε ο κ.Ομήρου τιμωρία δεν επιβλήθηκε απομένει μόνο η κατάρα της ιστορίας.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι αυτονόητο να θεωρούμε την Ελλάδα τον φυσικό και ανιδιοτελή μας σύμμαχο, σταθερό συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη.
Επεσήμανε ωστόσο πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, σημειώνοντας πως ορισμένες ενέργειες και πολιτικές από πλευράς Ελλάδας εκφεύγουν αυτού του πλαισίου και δημιουργούν απορίες και ερωτηματικά.
Διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να υπογράφεται η «διακήρυξη των Αθηνών» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η Κύπρος για μισό αιώνα βιώνει την τουρκική στρατιωτική κατοχή και που είναι η Κύπρος σε αυτό το σύμφωνο. Ακόμη, πως είναι δυνατόν να υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας να ψηφιστεί από την Ελλάδα στον ΟΑΣΕ ως ανώτατος αξιωματούχος του οργανισμού, ο Τούρκος Φεριντούν Σινιρίογλου, ο θεωρητικός της «γαλάζιας πατρίδας», των «γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» και των απειλών κατά της Κύπρου. Όλα αυτά τα αδιανόητα μας θλίβουν”, συμπλήρωσε.
Είπε επίσης πως «50 χρόνια από το επονείδιστο έγκλημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, δεν έχουμε απαίτηση να καθορίζουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας” σημείωσε , ωστόσο ότι”αναμένουμε όμως, όπως δικαιούμαστε, την οφειλόμενη συμπαράσταση της προς ένα χειμαζόμενο τμήμα του έθνους».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε, τέλος, πως το μήνυμα για την αποφράδα ημέρα είναι ασφαλώς ότι έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό μας πολίτευμα και το δεύτερο είναι ότι και σήμερα θα πρέπει η αντίσταση να συνεχιστεί, η αντίσταση ενάντια στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, η αντίσταση στα όποια ξένα σχέδια για υποδούλωση της Κύπρου μέσω μιας απαράδεκτης λύσης και η σταθερή επιδίωξη και ο αγώνας για μια λύση η οποία θα διασφαλίσει την φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.
Πηγή: ΚΥΠΕ