24 C
Nicosia
Δευτέρα 30 Σεπτέμβριος 2024 | 23:50

Εκλογές στη Γαλλία: Ακόμα πιο υψηλή η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο – Εξελέγησαν οι πρώτοι βουλευτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12:00 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,64 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022, καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).

Στον πρώτο γύρο εξελέγησαν 76 βουλευτές (στους 577 συνολικά), οι οποίοι στη μονοεδρική εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων.

Από τους εκλεγμένους βουλευτές 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Δείτε live

Η Νέα Καληδονία στέλνει γνωστό ακτιβιστή υπέρ της ανεξαρτησίας στην Εθνοσυνέλευση

Ο Εμανουέλ Τζιμπό έγινε ο πρώτος βουλευτής της Νέας Καληδονίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από το 1986.

Ο 48χρονος, πρωτάρης στην πολιτική, εδραίωσε το προβάδισμά του από τον πρώτο γύρο στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια, κερδίζοντας τελικά με ποσοστό 57,44% των ψήφων και προβάδισμα 13.404 ψήφων έναντι του Αλσίντ Πονγκά, υποψηφίου του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων που δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία.

Ο νέος βουλευτής αναμένεται να βρίσκεται μεταξύ των βουλευτών που υποστηρίζονται από το αριστερό μπλοκ του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Ο Εμανουέλ είναι γιος του εμβληματικού ηγέτη των Κανάκ, Ζαν-Μαρί Τζιμπό, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1989. Ο αδελφός του Ζοέλ παραπέμφθηκε σε δίκη και προφυλακίστηκε τον Ιούνιο για τον ρόλο του στις ταραχές που λαμβάνουν χώρα στη γαλλική επικράτεια του Ειρηνικού από τα μέσα Μαΐου.

Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Νουμέα, ο ανεξάρτητος δεξιός βουλευτής Νικολά Μέτσντορφ, εισηγητής του συνταγματικού νομοσχεδίου για το άνοιγμα του εκλογικού σώματος, η εξέταση του οποίου στη Συνέλευση προκάλεσε τα βίαια επεισόδια, κέρδισε την ανεξάρτητη Ομάιρα Ναϊσελίν αφού συγκέντρωσε 52,41%, ένα αποτέλεσμα πιο κλειστό από το αναμενόμενο.

Δείτε σχετική ανάρτηση για την εκλογή του Τζιμπό:

 

Γάλλοι καλλιτέχνες, DJs και μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την απειλή μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης

Περισσότεροι από 1.200 καλλιτέχνες, DJs και διοργανωτές της γαλλικής μουσικής βιομηχανίας συγκεντρώθηκαν σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον «κόσμο της νύχτας» σε πολιτική δράση και να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο να προκύψει η πρώτη ακροδεξιά γαλλική κυβέρνηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μέλη του Front Électronique (FE) οργάνωσαν ζωντανές συζητήσεις στην υπηρεσία video streaming Twitch και δωρεάν συναυλίες και κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ για τη συγκέντρωση χρημάτων Siamo Tutti Antifascisti Vol.1 (Είμαστε όλοι αντιφασίστες) με 38 καλλιτέχνες. Η συλλογή περιγράφεται ως «κάλεσμα στα όπλα», όπως αναφέρει ο Guardian.

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Πάπας Φραγκίσκος στηλιτεύει τους λαϊκιστές – Προειδοποιεί ότι η δημοκρατία έχει κλονιστεί

O Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε τις λαϊκιστικές πολιτικές σήμερα, Κυριακή, ημέρα που διεξάγεται ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος των εκλογών στην Γαλλία, προειδοποιώντας πως η δημοκρατία έχει κλονιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Φωτιά στην Κορινθία – Έκλεισε η εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα – Πλησίασε στη θάλασσα

Σχεδόν στη θάλασσα έφτασε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο Ξυλόκαστρο στην Κορινθία. Το πύρινο μέτωπο έχει περικυκλώσει τον παραλιακό οικισμό Λυγιά με...

Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο – Στόχος οι υποδομές Χεζμπολάχ – Αποχώρησαν οι κυανόκρανοι, υποχώρησε ο λιβανέζικος στρατός (φωτό)

Σφοδρές επιθέσεις εκκίνησε το Ισραήλ στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο με βολές πυροβολικού και τεθωρακισμένων την ώρα που αεροπλάνα και drone περιπολούν...

Πήραν και τις τελευταίες αποφάσεις οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου-Ελλάδας για το καλώδιο

Σε επικαιροποίηση των αποφάσεων τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (GSI) έτσι ώστε να περιλάβουν σε αυτές και όσα συμφώνησαν οι δύο...

Κυπριακό: Ο Γκουτέρες κάλεσε άτυπη τριμερή συζήτηση για τον Οκτώβριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσκάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια άτυπη τριμερή συζήτηση για να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του...

Ούλωφ Πάλμε: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έλυσε τη δολοφονία του πιο γνωστού ηγέτη της Σουηδίας;

Για 38 χρόνια δεκάδες ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιος κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε. Τώρα, μια νέα θεωρία κάνει...

Χασέμ Σαφιεντίν: Ποιος είναι ο διάδοχος του Νασράλα – Το προφίλ του

Τον Χασέμ Σιαφεντίν όρισε νέο ηγέτη της η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σενάρια. Ξάδερφος του Νασράλα και με στενούς δεσμούς με την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!