«Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται προς την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η Ελλάδα επιλέγει την αντίθετη κίνηση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο συντάκτριες του ρεπορτάζ της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας. Επισημαίνουν, μάλιστα, την ελληνική ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει ήδη τον μεγαλύτερο μέσο όρο εβδομάδας εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά θέλει να προσθέσει άλλη μια ημέρα σε ορισμένες περιπτώσεις, «πηγαίνοντας αντίθετα σε μια ενισχυόμενη τάση στην αγορά».
«Την Δευτέρα, τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να επιβάλλουν εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, μια αλλαγή που αποσκοπεί στο να στηρίξει το γηρασμένο εργατικό δυναμικό της χώρας και να αποζημιώσει τους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό πίεση, σεβόμενη παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων» σημειώνει ακόμη το ρεπορτάζ. Υπογραμμίζει, όμως, ότι στην αντίπερα όχθη τα εργατικά σωματεία αντιτάχθηκαν σε αυτή την κίνηση καθώς «εδώ και καιρό πιέζουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα, αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή».
«Δεν είναι σαφές αν η επέκταση θα ενισχύσει την παραγωγικότητα»
Οι New York Times εκφράζουν προβληματισμό για το αν θα έχει αποτέλεσμα για αυτή η αντίθετη κίνηση προς τα δεδομένα της εποχής. «Δεν είναι σαφές αν η επέκταση της εβδομάδας εργασίας θα ενισχύσει την παραγωγικότητα» σημειώνεται χαρακτηριστικά. Αντιπαραβάλλουν δε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την περίπτωση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς ο οποίος «πίεσε τον Μάρτιο να μειωθεί η τυπική εβδομάδα εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 32 ώρες από 40 ώρες». «Δοκιμές έχουν υπάρξει και στη Βρετανία, την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, εν μέρει ως απάντηση και στις δραστικές αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοΐού στην εργασία» αναφέρεται ακόμη.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει, πάντως, ότι υπάρχουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι μπορεί να πετύχει το ελληνικό πείραμα της εξαήμερης εργασίας. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστήριξε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι το μέτρο θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν «επείγουσες ανάγκες των επιχειρήσεων» και ότι θα ενισχύσει τις απολαβές των εργαζομένων.
«Το λιγότερο μπορεί να είναι περισσότερο στην παραγωγικότητα»
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί, όμως, και τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ της τετραήμερης εργασίας όπως η οργάνωση «4 Day Week Global» η οποία πραγματοποίησε έρευνα που κατέδειξε ότι στις περισσότερες επιχειρήσεις όπου εφαρμόστηκε δοκιμαστικά το τετραήμερο «δεν αναφέρθηκε μείωση της παραγωγικότητας». Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι New York Times οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο πολύ περισσότερες ώρες από τους πολίτες των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. αλλά η παραγωγικότητα είναι χαμηλότερη, κάτι που δεν φαίνεται να συνηγορεί υπέρ της επέκτασης της εβδομαδιαίας εργασίας. «Τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι η ελληνική παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας ήταν πέρυσι κατά 30% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.» αναφέρει η εφημερίδα. «Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να παρατείνει την εβδομάδα εργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποστηρικτές της τετραήμερης εργασίας τονίζουν ότι το λιγότερο μπορεί μερικές φορές να είναι περισσότερο όταν πρόκειται για την παραγωγικότητα» προσθέτει η εφημερίδα.