Σχεδόν στο 100% έφτασε η πληρότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Πρόσθεσε πως «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 74 ασθενείς, φτάνοντας σχεδόν στο 100% της πληρότητας του δημόσιου νοσηλευτηρίου. Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται».
Σημείωσε ότι «πάνω από 20 ασθενείς, οι περισσότεροι πέραν των 65 ετών, στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτή τη περίοδο τα εξιτήρια από το Νοσοκομείο είναι περίπου τα ίδια με τις εισαγωγές που γίνονται» είπε και σημείωσε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί υπερήλικες ασθενείς ή από Ιδρύματα, αφού μετά την αποθεραπεία τους και την έξοδο τους από το Νοσοκομείο, μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν στο σπίτι τους».
Σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές πνευμονίες ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μπορεί ακόμα και πολύ νεαρά άτομα, ηλικίας από 18 μέχρι 40 ετών που νόσησαν ή είχαν συμπτώματα βαριάς πνευμονίας και χρειάστηκε η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο για να τους χορηγηθεί ενδοφλέβια αγωγή».
Ανέφερε ακόμα ότι «από την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον κορωνοϊό οι υπερήλικες έχουν φοβηθεί και παρέμειναν σπίτι τηρώντας τα μέτρα που πρέπει. Ωστόσο πρέπει να δώσουμε το μήνυμα και στους νέους ότι ο Covid-19 δεν είναι κάτι που «χτυπά» όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους και θεωρούν πως δεν μπορούν να νοσήσουν».
Σημείωσε επίσης ότι «πιο έντονα εκδηλώθηκε ο κορωνοϊός στους νεότερους κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οπότε και άρχισαν να προσέρχονται στο Νοσοκομείο, άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ ορισμένοι από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτούν και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εδώ και πάνω από δύο μήνες αναμέναμε την αυξητική τάση που υπάρχει σήμερα στους ασθενείς με κορωνοϊό που θα χρειάζονταν νοσηλεία στα Νοσοκομεία και έχουμε λάβει τα μέτρα μας ώστε το προσωπικό να είναι αρκετό για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αυτές».
Η κα. Χατζηγιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα χρειαστεί περισσότερος κόσμος νοσηλεία στα Νοσοκομεία, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους λειτουργούς υγείας, ενώ αυτό έχει επέκταση και σε όλους τους τομείς του Συστήματος Υγείας. Αυτό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία, να μην έχουμε άλλες απώλειες, ενώ οι αντιδράσεις που θα προκληθούν από μια τυχόν περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, θα είναι αλυσιδωτές».
Όσον αφορά τις εισαγωγές και εξαγωγές στο Νοσοκομείο Αναφοράς είπε πως «καθημερινώς δίνονται εξιτήρια αλλά παράλληλα γίνονται και άλλες τόσες εισαγωγές. Παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο έχει φτάσει σχεδόν στην πληρότητά του, το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό έχει ακόμα αντοχές, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού δουλεύει ακατάπαυστα και εργάζεται για να θεραπεύσει και να στηρίξει ασθενείς, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».
Η κα. Χατζηγιάννη εξέφρασε λύπη «για την απώλεια κυρίως ηλικιωμένων ατόμων που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία, αφού δυστυχώς φεύγουν χωρίς την παρουσία της οικογένειας και αγαπημένων τους προσώπων, μόνοι τους χωρίς να υπάρχει ένα άτομο, εκτός από τους νοσηλευτές, να τους κρατήσει το χέρι και να τους αποχαιρετήσουν».
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς είπε πως «ένα μεγάλο ποσοστό του Νοσοκομείου Αναφοράς έχει ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε καθημερινή βάση και οι εργαζόμενοι προσέρχονται κανονικά για να εμβολιαστούν».
Σε άλλη ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως η ίδια θα εμβολιαστεί σήμερα και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να τηρούν τα μέτρα που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα ούτως ώστε ο κάθε ένας να συμβάλει στη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας».