Το βόρειο τμήμα του πλανήτη μας εισέρχεται στις 20 Ιουνίου και επίσημα στο καλοκαίρι. Το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του αστρονομικού καλοκαιριού και τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.
Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει όταν ένας από τους πόλους της Γης γέρνει προς τον Ήλιο στην πιο ακραία γωνία του, και λόγω της κλίσης της Γης, αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο. Στο βόρειο ημισφαίριο, το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο (ενώ το νότιο ημισφαίριο βιώνει το χειμερινό ηλιοστάσιο), και στο νότιο ημισφαίριο συμβαίνει τον Δεκέμβριο (ενώ το βόρειο ημισφαίριο βιώνει το χειμερινό ηλιοστάσιο).
“Μιλώντας πάντα για το βόρειο ημισφαίριο, το καλοκαίρι έχει επίσημη πρώτη μέρα από τη στιγμή που ο Ήλιος θα εισέλθει στο βόρειο τμήμα του ουράνιου θόλου του πλανήτη μας. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται θερινό ηλιοστάσιο και φέτος θα συμβεί στις 20 Ιουνίου 2024, η ώρα 23:50. Αυτή θα είναι η μικρότερη νύχτα του έτους και η ημέρα στις 20 Ιουνίου η μεγαλύτερη”, είπε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης.
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις για τον καιρό, είπε ότι όλοι οι οργανισμοί που εκτελούν έρευνα για τον καιρό (κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή θερμοκρασίες, βροχή κλπ.) προβλέπουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά θερμό.
“Και αν κρίνουμε από τα σημάδια που έχουμε το τέλος της άνοιξης και τον Ιούνιο, δεν έχουν άδικο που κάνουν αυτές τις προβλέψεις. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι οι προβλέψεις για τις κλιματολογικές συνθήκες προέρχονται από στατιστικά μοντέλα στα οποία τροφοδοτούνται τα κλιματολογικά δεδομένα κάθε περιοχής” ανέφερε ο κ. Τσαγγαρίδης.
Υπενθύμισε ότι η NASA έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα “μια ανησυχητικότατη γραφική παράσταση για την αλλαγή στη θερμοκρασία από το 1880 η οποία καταδεικνύει το 2023 ως το θερμότερο έτος στα πρακτικά και ήδη 1.36 ºC πιο θερμό από τις προ-βιομηχανικές μετρήσεις κατά το τέλος του 19ου αίωνα”.
“Οπότε τα νέα δεν θεωρώ ότι είναι καλά, αφού ήδη το 2024 δείχνει πιο ζεστό στις περισσότερες περιοχές όπου έχουν καταγράψει μετρήσεις”, κατέληξε.