Jamie Metzl*
Οι πρόγονοί μας φοβούνταν για πολύ καιρό την οργή των θυμωμένων θεών. Αν και η ικανότητά μας να προκαλούμε βλάβη σε πλανητική κλίμακα έχει αυξηθεί εκθετικά ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας μας, τα μέσα μας για την υπεύθυνη διαχείριση αυτών των νέων δυνάμεων δεν έχουν βελτιωθεί αντίστοιχα. Αυτό πρέπει να αλλάξει εάν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει.
Ο σημερινός βαθιά διασυνδεδεμένος κόσμος απαιτεί να αναπτύξουμε μια συλλογική συνείδηση και σκοπό για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος εξυπηρετεί όλους. Μέχρι στιγμής, ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών και κοινοτήτων έχει θέσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον μετριασμό των παγκόσμιων κινδύνων. Αλλά οι ίδιες τεχνολογίες που είναι ώριμες για κακή χρήση έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ενίσχυση της κοινής αίσθησης ευθύνης. Ενώ ισχυρές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να έχουν θετική επίδραση στη συνεχή εξέλιξη των κοινωνικών παραδόσεων και των συστημάτων πεποιθήσεων. Αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ενσωματώσουν μια παγκόσμια συνείδηση και μια μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου κάλυψης των συλλογικών αναγκών της κοινωνίας στις παραδοσιακές τους ταυτότητες. Τα συστήματα AI θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση αυτών των προσπαθειών σε έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο.
Σήμερα, πολλοί άνθρωποι ασχολούνται τακτικά με ρομπότ δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης, είτε χρησιμοποιούν τη λειτουργία πρόβλεψης κειμένου στο Gmail είτε υποβάλλουν ερωτήματα στο ChatGPT. Τα συστήματα στα αυτοκίνητα ειδοποιούν τους οδηγούς όταν παρεκκλίνουν σε άλλη λωρίδα, ενώ αυτά στα αεροπλάνα προειδοποιούν τους πιλότους όταν κάνουν κάποιο λάθος. Σύντομα, απρόσκοπτες διεπαφές φυσικής γλώσσας θα προγραμματίζουν τις διακοπές μας, θα γράφουν προγράμματα υπολογιστών για άτομα που δεν μπορούν διαφορετικά να γράψουν κώδικα, θα προτείνουν επιλογές θεραπείας στους γιατρούς και θα προτείνουν στρατηγικές φύτευσης στους αγρότες. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα καταλήξουν να διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο σε πολλές κρίσιμες αποφάσεις ζωής, επομένως θα είναι λογικό να προγραμματίσουμε σε αυτά μια ανησυχία για το κοινό καλό.
Η τεχνολογία, με άλλα λόγια, είμαστε εμείς, άρα πρέπει να αναπτυχθεί για εμάς. Θα πρέπει να προτρέψουμε τα ευρύτερα συστήματα AI να εκπαιδεύονται στο πολιτιστικό περιεχόμενο που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια για να μας βοηθήσουν να φανταστούμε μια καλύτερη πορεία προς τα εμπρός. Ο χρόνος τρέχει για να αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που παράγουμε. Είναι η σειρά μας να κάνουμε κίνηση.
Ο Jamie Metzl είναι ιδρυτής και πρόεδρος του OneShared.World
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ