Μετά την κοινή ανακοίνωση Μητσοτάκη – Τουσκ πριν από τις ευρωεκλογές, η συζήτηση μεταφέρεται και σε επίπεδο υπουργών Άμυνας με τον Έλληνα υπουργό να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για διερεύνηση των προθέσεων της Γαλλίας με την οποία υπάρχει στρατηγική συμφωνία.
Η δημιουργία αμυντικού θόλου σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά ταυτόχρονα ανάγκες χρηματοδότησης και ενδεχομένως και αλλαγή Συνθηκών εφόσον προχωρήσει η ιδέα για κοινή αμυντική πολιτική, ευρωστρατό, κλπ.
Πάντως, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν είναι κατ’ αντίστιξη με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, είναι σε μια συνεργατική φάση.
Είναι για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί».
Με στόχο την ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας ο ΥΕΘΑ, ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για την εξέλιξη της αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) αλλά και για τη διοργάνωση του Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Γαλλία.
Rafale, φρεγάτες και αμυντικό οικοσύστημα
Ο ΥΕΘΑ, είχε την ευκαιρία να βάλει στο «τραπέζι» το θέμα των Rafale αλλά και των φρεγατών καθότι στο πλαίσιο της «Αντέντας 2030», στόχος του επιτελείου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Δένδιας «το σενάριο 4 ης φρεγάτας νέας γενιάς Belhara όσο και των κορβετών δεν είναι στο ράφι».
Παράλληλα όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030, η φιλοδοξία είναι στον στόλο να υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη 4,5 και 5 ης γενιάς συμπεριλαμβανομένων επιπλέον Rafale, των εκσυγχρονισμένων F-16 σε viper αλλα και της απόκτησης των F-35.
Αμυντικό Οικοσύστημα
Στο περιθώριο της τελετής ο ΥΥΕΘΑ συνομίλησε και με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα στο πέρας της οποίας εξέφρασε την επιθυμία να είναι μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν στο ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, όπως και η Γαλλία δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Θεωρούμε ότι το ΕΛΚΑΚ θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της χρηματοδότησης, των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος». Στην αμυντική έκθεση στη Γαλλία για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε το δικό της περίπτερο με συστήματα που παράγονται από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Περίπτερο είχε και η Κύπρος.
Νικολέτα Πετανίδου • [email protected]