27.9 C
Nicosia
Δευτέρα 23 Σεπτέμβριος 2024 | 14:24

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Οικονομική κρίση αν κερδίσει η ακροδεξιά ή η αριστερά

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης αν εκλεγεί η ακροδεξιά ή η αριστερά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, εξαιτίας των σχεδίων τους για μεγάλες δαπάνες.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους κεντρώους υποψηφίους του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές της 30ής Ιουλίου και 7ης Ιουλίου.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη προκαλέσει ένα “βίαιη” εκποίηση των γαλλικών ομολόγων και μετοχών μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν, μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματός του από τον ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν στις Ευρωεκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το RN, το οποίο έχει υποσχεθεί να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, είναι σε καλό δρόμο για να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και να είναι σε θέση να αναλάβει την κυβέρνηση.

Το RN ζητά προστατευτικές οικονομικές πολιτικές με πρόταγμα “πρώτα η Γαλλία”.

“Όταν κοιτάζω την ακροδεξιά, βλέπω ένα πρόγραμμα που είναι φτιαγμένο από ψέματα”, δήλωσε ο Λε Μερ, ο οποίος είναι Υπουργός Οικονομικών εδώ και επτά χρόνια, στο ραδιόφωνο franceinfo.

Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα προκάλεσαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 2011 στο ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν το γαλλικό κρατικό χρέος, ενώ οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση αυτή την εβδομάδα. Η πιθανότητα νίκης του RN έχει επιτείνει τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, δήλωσαν οι αναλυτές.

Ερωτηθείς εάν η τρέχουσα πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κρίση, ο Λε Μερ απάντησε «ναι».

«Αυτό οφείλεται στα πολιτικά προγράμματα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά το ερώτημα αν θα είμαστε σε θέση, ναι ή όχι, να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε αυτό το χρέος», είπε.

«Λυπάμαι, αυτοί (οι ακροδεξιοί) δεν έχουν τα μέσα για να αντέξουν αυτές τις δαπάνες», ανέφερε ο Λε Μερ, ο οποίος σχεδίαζε εξοικονόμηση πολλών δισεκατομμυρίων για να επαναφέρει τα οικονομικά της χώρας σε τροχιά.

Το RN, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες του οικονομικού του προγράμματος τις επόμενες ημέρες, έχει μέχρι στιγμής δώσει μόνο γενικές παρατηρήσεις σχετικά με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Αλλά αν κρίνουμε από τις προτάσεις των τελευταίων βουλευτικών εκλογών του 2022, έχει πει ότι θα επιμείνει σε μεγάλο βαθμό, να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% από 20% τώρα και θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, παρά τα ήδη σημαντικά επίπεδα δημόσιου χρέους.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν λίγες πιθανότητες να κερδίσει η Αριστερά τις εκλογές, ο Λε Μερ είπε ότι μια πρόσφατα συμφωνηθείσα αριστερή συμμαχία, η οποία θέλει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να εισαγάγει έναν νέο φόρο για τους πλούσιους, θα ήταν εξίσου κακή για την οικονομία.

Εν τω μεταξύ, η Λεπέν και ο ηγέτης του RN Τζόρνταν Μπαρδέλα κατηγόρησαν αμφότεροι τον Λε Μερ και τον Μακρόν ότι λένε ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση του κ. Μακρόν είπε ψέματα», δήλωσε η Λεπέν κατά την προεκλογική της εκστρατεία στη βόρεια Γαλλία, κατηγορώντας τους Υπουργούς της κυβέρνησης ότι αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση των οικονομικών και τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιήσει.

«Εάν γίνω Πρωθυπουργός, θα ψηφίσω τις πρώτες εβδομάδες έναν μεταναστευτικό νόμο που θα διευκολύνει τις απελάσεις παραβατών και ισλαμιστών», δήλωσε ο Μπαρδέλα στην τηλεόραση BFM.

«Στα οικονομικά θέματα, έχω μία προτεραιότητα, είναι η αγοραστική δύναμη. Θα προωθήσω την ψήφιση της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια … και θα διαπραγματευτώ την εξαίρεση από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», είπε. Μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα έρθει αργότερα, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ, λένε οι Υπουργοί Ενέργειας των MED9

Οι Υπουργοί Ενέργειας του MED9 που συνεδρίασαν στη Λάρνακα, τόνισαν εκ νέου το φιλόδοξο όραμά τους για τη μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε...

Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια, σύμφωνα με μελέτες

Κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος στον κόσμο εμφανίζει άνοια/Alzheimer, αναφέρουν επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν πως το ποσοστό νόσησης από άνοια τα επόμενα χρόνια θα...

Μπάσκετ: Παίκτης προσγειώθηκε με το κεφάλι στο παρκέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρομακτική στιγμή για τον Ζίγκα Ντανέου της Τσεντεβίτα, που στην προσπάθειά του να κόψει τον Γιόβαν Νόβακ της FMP προσγειώθηκε πολύ άσχημα με το κεφάλι...

Οι κάρτες Mastercard της Ελληνικής Τράπεζας σε ταξιδεύουν στο χωρίο του Αϊ Βασίλη

Αν την ώρα που πληρώνετε στο ταμείο ακούτε «χο, χο, χο» ή κουδουνάκια από το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη μην παραξενευτείτε. Είναι ο «ήχος»...

H Calvin Klein παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια με πρωταγωνιστή τον MINGYU

Η Calvin Klein αποκαλύπτει τη νέα της καμπάνια με πρωταγωνιστή τον MINGYU από το συγκρότημα SEVENTEEN, αναδεικνύοντας τη συλλογή denim για το Φθινόπωρο 2024....

Βρετανία: Η τηλεργασία μειώνει την παραγωγικότητα, λέει η υπ. Οικονομικών

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς υποστήριξε σήμερα ότι η τηλεργασία μειώνει τις πιθανότητες ενίσχυσης της οικονομικής παραγωγικότητας, υιοθετώντας έτσι διαφορετική θέση σε σχέση με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!