25.7 C
Nicosia
Κυριακή 7 Ιούλιος 2024 | 5:18

Κίεβο: Η Ρωσία θα μπορούσε να μετέχει σε επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη

Το Σαββατοκύριακο στη Λουκέρνη δεν είναι προσκεκλημένη η Ρωσία, στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία.

Ωστόσο το Κίεβο υποστήριξε χθες πως η Μόσχα «θα μπορούσε» να πάρει μέρος σε επόμενη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να λάβει τον οδικό χάρτη που θα έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα για τον τερματισμό του πολέμου.

«Προβλέπουμε να προετοιμάσουμε μαζί το κοινό πλάνο το οποίο θα στηρίζουν όλες οι χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα, κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας και να του παρουσιάσουμε μαζί αυτό το κοινό σχέδιο», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

«Για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής θα εργαστούμε με όλους τους συναδέλφους μας, με όλες τις χώρες που επιθυμούν να πάρουν μέρος σε αυτή», υπογράμμισε ο Γερμάκ μέσω βιντεοσύνδεσης από το Βερολίνο.

Για τον Γερμάκ «η κακή εμπειρία» από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε η Μόσχα, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έδειξε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει να παρουσιαστεί μια πρόταση που θα βασίζεται σε μια ευρεία πλατφόρμα στήριξης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

Μια πρόταση που θα στηρίζουν «100 ή και περισσότερες χώρες» από όλες τις ηπείρους, αντί για μία θέση της Ουκρανίας, «θα είναι πραγματικά ένα σχέδιο που θα είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί», εκτίμησε ο προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ηχηρές παρουσίες αλλά και σημαντικές απουσίες

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο –ανάμεσά τους και ο Ζελένσκι, αλλά όχι η Μπάιντεν– θα συναντηθούν το Σάββατο και την Κυριακή στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που θεωρείται «πρώτο βήμα» στον δρόμο προς την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 90 χώρες και οργανώσεις –ανάμεσά τους η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Γαλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς– αλλά όχι η Ρωσία και η Κίνα.

Περίπου οι μισοί ηγέτες θα είναι Ευρωπαίοι. Στόχος της συνόδου αυτής, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε το Κίεβο, είναι να «αποτελέσει έμπνευση για μια μελλοντική διαδικασία ειρήνευσης», ωστόσο το αποτέλεσμά της παραμένει αβέβαιο.

Η «Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία» θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο της G7, που διεξάγεται από την Πέμπτη ως το Σάββατο στη νότια Ιταλία και στην οποία επίσης θα παραστεί ο Ουκρανός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κασσελάκης: Πρότεινε κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ

Το γάντι των «87» μελών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν κείμενο συμβολής ασκώντας του κριτική εφ’ όλης της ύλης σήκωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,...

Ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου σε πρόγραμμα για τουρκικά λιμάνια ζήτησε το ψευδοκράτος

Η ένταξη του λιμανιού Αμμοχώστου στο πρόγραμμα για "αδέλφοποιημένα λιμάνια" του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) "θα είναι μια πολύ σημαντική υποστήριξη και ένα μήνυμα...

ΥΠΑΜ για επιστολή Υπαρχηγού: Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων οποιαδήποτε δήλωση

Ιεροσυλία στη μνήμη των ηρώων μας αποτελεί οποιαδήποτε δήλωση όσον αφορά άλλα ζητήματα, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, απαντώντας σε ερώτηση,...

Αννίτα: Μίλησε για ευθύνες, έστειλε μήνυμα ανασυγκρότησης και εξήγγειλε Καταστατικό Συνέδριο

Για μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις υποσκέλισαν τις καταστατικές διαδικασίες και το καλώς νοούμενο συμφέρον της παράταξης και...

Μπάϊντεν : Μπορώ να κερδίσω τον Τραμπ – Μόνο ο θεός μπορεί να με πείσει να αποσυρθώ από την κούρσα

Ούτε το καταστροφικό ντιμπέιτ ούτε τα θλιβερά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ούτε η πίεση που ασκούν εχθροί και φίλοι στον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί είναι...

Πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με μίνιβαν στην Ουκρανία – 14 νεκροί ο απολογισμός

Ένα πετρελαιοφόρο φορτηγό συγκρούστηκε με ένα μίνιβαν σήμερα στη δυτική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα εξάχρονο παιδί, ενώ υπάρχει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!