7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:05

Οι προκλήσεις της νέας ινδικής κυβέρνησης στην οικονομία

Στην αρχή της τρίτης του κυβερνητικής θητείας, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είναι αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις καθώς είναι υποχρεωμένος να συνδιαλαγεί με τους πολιτικούς του συμμάχους που τον βοήθησαν να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε κατά 8,2% το περασμένο οικονομικό έτος, ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, αλλά οι ψηφοφόροι έχουν επισημάνει τις ανισότητες στο πεδίο, με την ανάπτυξη πιο ορατή στις πόλεις παρά στην αχανή ενδοχώρα.

Η οικονομία έχει ανέβει πέντε θέσεις για να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο την τελευταία δεκαετία υπό την κυριαρχία του Μόντι, ο οποίος έχει πει ότι θα την ανεβάσει στην τρίτη θέση. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας παραμένει το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της G20.

Η S&P Global Ratings στα τέλη Μαΐου αύξησε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ινδίας σε «θετική» από «σταθερή», ενώ διατήρησε την αξιολόγηση σε «BBB-», λέγοντας ότι η ισχυρή οικονομική επέκταση της χώρας είχε εποικοδομητικό αντίκτυπο στις πιστωτικές της μετρήσεις.

«Η μεσαία τάξη είναι η κινητήρια δύναμη της χώρας», είπε ο Μόντι σε συνάντηση της κυβερνητικής συμμαχίας την Παρασκευή. «Τις επόμενες ημέρες θα εργαστούμε για την αύξηση των αποταμιεύσεων της μεσαίας τάξης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και για να δούμε τι πρέπει να αλλάξει στους κανόνες μας για να το πετύχουμε αυτό».

Ανεργία

Η ανεργία στην Ινδία ήταν επίσης ένα από τα κύρια ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία με το κόμμα του «Κογκρέσου» να κατηγορεί την κυβέρνηση Μόντι ότι κάνει λίγα για να προσφέρει θέσεις εργασίας στους νέους.
Το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι έχασε το ένα τρίτο των εδρών που κατείχε σε αγροτικές εκλογικές περιφέρειες, συμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων ψηφοφορίας, αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια στην ύπαιθρο για την έλλειψη θέσεων εργασίας και τον πληθωρισμό.
Το ποσοστό ανεργίας, αυξήθηκε στο 8,1% τον Απρίλιο από 7,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ιδιωτική δεξαμενή σκέψης Centre for Monitoring Indian Economy.

Πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής (INCPIY=ECI), ανοίγοντας νέα καρτέλα τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 4,83%, ελαφρώς χαμηλότερος από τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4%.
Για το τρέχον έτος, η Reserve Bank of India προέβλεψε τον ονομαστικό πληθωρισμό στο 4,5%, ενώ αυξάνει τις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη στο 7,2%.
Ο Μόντι έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού και ρυζιού για να συγκρατήσει τον εγχώριο πληθωρισμό.

Αγρότες

Το στάσιμο αγροτικό εισόδημα είναι ένα σημαντικό σημάδι της διευρυνόμενης ανισότητας μεταξύ της αστικής και της αγροτικής Ινδίας που έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Το BJP, το κόμμα του Ν.Μόντι,  είχε υποσχεθεί να διπλασιάσει το αγροτικό εισόδημα μέχρι το 2022 στο μανιφέστο του για τις τελευταίες εκλογές, αλλά δεν το έκανε.

Παρόλα αυτά, ο Μόντι έχει θέσει έναν νέο στόχο να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα της υπαίθρου κατά 50% έως το 2030, αλλά οι αγρότες παραμένουν δύσπιστοι για τέτοια σχέδια, σημειώνει το Reuters.

Φορολογία

Στο φορολογικο τομέα η συζήτηση αφορά ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην τόνωση της κατανάλωσης. Ο Μόντι στην τρίτη του θητεία θα μπορούσε να αναγκαστεί να εξετάσει τη μείωση των φόρων για τα άτομα για να τονώσει την κατανάλωση, η οποία ήταν ο αδύναμος κρίκος σε μια κατά τα άλλα ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία. Η Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη δομή της φορολογίας των κεφαλαιουχικών κερδών.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!