Με την υπογραφή των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργού Εργασίας θεσμοθετήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Εργασίας η υποχρεωτική εκπαίδευση για θέματα ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία.
“Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στη χώρα μας, επειδή έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία”, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τελετής υπογραφής της Κοινής Δήλωσης Πολιτικής από τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει συμφωνηθεί ότι η περίοδος των επόμενων δύο χρόνων θα είναι μεταβατική, ώστε να δοθεί σταδιακά η δυνατότητα της συμμόρφωσης με την υποχρέωση της εκπαίδευσης των εργαζομένων. Μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου, ο Υπουργός είπε ότι θα προωθηθεί η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές, ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στα εργοτάξια για την τέλεση της εργασίας τους, καθώς θα εκδίδεται Κάρτα Ασφαλείας (Safe Pass).
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Παράρτημα της Κοινής Δήλωσης, η κάρτα Safe Pass θα αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τη βασική εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας στο εργοτάξιο και θα εκδίδεται για δύο διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης, για τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και για εργατοτεχνικό προσωπικό.
Η εκπαίδευση θα είναι διάρκειας έξι ωρών και θα υλοποιούνται από ειδικευμένους εκπαιδευτές της ΑνΑΔ. Η χρονική διάρκεια ισχύος της κάρτας Safe Pass θα είναι πέντε χρόνια και στη συνέχεια θα απαιτείται επανεκπαίδευση διάρκειας 6 ωρών για την ανανέωσή της.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον προγραμματισμό της παροχής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανέφερε ο Υπουργός. Αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα και θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις, σημείωσε.
“Επιθυμώ να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους, τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την εποικοδομητική διάθεση που επέδειξαν κατά τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας, ανταποκρινόμενοι στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων”, είπε.
Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η εφαρμογή της ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής και η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης έχουν στο επίκεντρο “τους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, συναποτελώντας το ανθρώπινο δυναμικό της κυπριακής οικονομίας και τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας”.
Υπογράμμισε ότι η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτες και η υπογραφή της κοινής δήλωσης πολιτικής για την εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών σε θέματα ασφάλειας και υγείας αποτελεί “μια συλλογική επιτυχία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας, για την οποία όλοι δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι”.
Η Κοινή Δήλωση Πολιτικής υπογράφτηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις Εργοδοτικές Οργανώσεις (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΟΣΕΟΚ), τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ), το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών (ΣΕΕΕ) και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).