Στόχος να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να γίνει επισκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση, εντός της ημέρας, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση κυριαρχικά δικαιώματα και επεσήμανε ότι οι ελληνικές θέσεις θα ακουστούν δυνατά – μεταξύ άλλων και για τη Μονή της Χώρας. Σημείωσε, δε, ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ και επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου. Είπε επίσης ότι οι ελληνικές διατυπώνονται πάντοτε ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό.
«Χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύουμε ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά και για τις δύο χώρες» σημείωσε και επεσήμανε ότι η θέση αυτή της κυβέρνησης δικαιώνεται από τις μειωμένες ροές μεταναστών, τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά και στα οφέλη που παρουσιάζονται για τους νησιώτες από τη βίζα-εξπρές σε Τούρκους υπηκόους.
«Απαράδεκτη η επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας»
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφκα, είπε ότι η επιλογή της είναι προκλητική και προσβλητική, αλλά και αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο Σύνταγμα της χώρας της. Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε στο γεγονός ότι υπήρξε άμεση αντίδραση και από την πλευρά της Ε.Ε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι από το 2019, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι «αν η Συμφωνία κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί» και έκανε λόγο για «αξιοπερίεργη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ» σε ό,τι αφορά την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις δηλώσεις Σιλιάνοφκα, τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτη επιλογή». «Αυτό που σκέφτηκαν είναι να επαναφέρουν τα μνημόνια. Και ρωτάμε: Μήπως είναι καλύτερο τελικά δεν έχουν ψηφιστεί μετά τις εξελίξεις;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «περιμένουμε από την άλλη πλευρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα». Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «λέμε ό,τι οφείλει να λέει κάθε σοβαρό κράτος. Σεβόμαστε τη Συμφωνία γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι ένα κράτος έχει συνέχεια».
«Εμείς δεν κάνουμε κωλοτούμπες, θεωρούμε ότι ήταν μια προβληματική Συμφωνία. Δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες, δεν είπαμε ότι θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, είναι αξιοπερίεργη η σπουδή της αντιπολίτευσης να φέρει τρέχοντας τα μνημόνια. Αυτό προέχει για την Ελλάδα, βλέποντας αυτή τη στάση από την άλλη πλευρά;» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η ιστορία δεν έχει δικαιώσει τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά.
«Δεν υπήρχε τρόπος να απαγορευθεί η επίσκεψη Ράμα»
Ως προς την παρουσία του Έντι Ράμα στην Ελλάδα την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι νομικά δεν υπήρχε τρόπος να απαγορεύσει η ελληνική πλευρά μια ιδιωτική επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη. «Ούτε το επιδιώξαμε, ούτε το διοργανώσαμε, ούτε και θα μπορούσαμε να το απαγορεύσουμε» σημείωσε.
Έκανε, δε, λόγο για κινδυνολογία από την αντιπολίτευση που, όπως τόνισε, αποδεικνύεται υπερβολική έως και ύποπτη.
Σε ό,τι αφορά τον Φρ. Μπελέρη, είπε ότι πρόκειται για ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υποψηφιότητά του ξεπερνά τις κομματικές αντιπαραθέσεις.
Στη Θράκη ο πρωθυπουργός – Προ ημερησίας στη Βουλή στις 24/5
Ο κ. Μαρινάκης εξάλλου έκανε γνωστό ότι αύριο, Τρίτη 14/5, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θράκη.
Σημείωσε επίσης ότι την Παρασκευή 24/5 θα διεξαχθεί προ ημερησίας στη Βουλή για την οικονομία και ακρίβεια.
«Όταν κάποιος εκπροσωπεί μια χώρα, πρέπει να προσέχει τη δημόσια εικόνα του»
Ερωτηθείς «αν αληθεύει πως υπήρξε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι κατά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ισραήλ στη συνέντευξη Τύπου για τη Eurovision», αλλά και «για το θέμα με που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις χορευτών της κ. Σάττι που δήλωσαν Τούρκοι και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, και εκ δεξιών και από το εσωτερικό της Ν.Δ., και κριτική στην ΕΡΤ για την επιλογή», ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «ως προς δεύτερο σκέλος ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και ευτυχώς υπήρχε επανόρθωση. Μιλάμε για Έλληνες πολίτες, χωρίς αυτό να αμφισβητείται και τουλάχιστον έγινε επανόρθωση».
«Από εκεί και πέρα, η Eurovision δεν είναι μια διαδικασία άσκησης πολιτικής και ευτυχώς δεν ασκείται η εξωτερική πολιτική καμίας χώρας μέσα από οποιονδήποτε μουσικό διαγωνισμό. Η Eurovision έχει καθιερωθεί με σκοπό να ενώσει τους λαούς μέσα από τη μουσική. Άρα δεν τίθεται ζήτημα άσκησης πολιτικής ή έκφρασης πολιτικών θέσεων, χωρίς να γνωρίζω τις προθέσεις. Από εκεί και πέρα, αυτό που θέλω να πω ως προσωπικό σχόλιο, όταν κάποιος –και αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές θέσεις- εκπροσωπεί μια χώρα ακόμη και σε έναν μουσικό διαγωνισμό και ταξιδεύει με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενο, πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του και τη δημόσια εικόνα του» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.
«Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της έδρας του τελικού του Conference League»
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της έδρας του τελικού του Conference League. «Θα ήταν αδιανόητο να διώξουμε από τη χώρα μας αυτή τη διοργάνωση. Μάλιστα, η στάση της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γι’ αυτούς που θέλουν να χαλάνε αυτές τις γιορτές. Γιατί θα ζήσουμε μια πραγματική γιορτή», είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΛΑΣ έχει δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. «Θέλω να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής της έδρας του τελικού του Conference League», πρόσθεσε.