Εν μέσω πανδημίας, οικονομικής κάμψης και αναταράξεων στις αγορές, το bitcoin ακολούθησε ξέφρενη ανοδική πορεία εντός του 2020. Για πρώτη φορά στην ιστορία του η αξία του σχεδόν τετραπλασιάστηκε, ξεπέρασε τις 20.000 δολάρια και έφθασε προσωρινά στις 28.000 δολάρια, υπερβαίνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το εν λόγω νόμισμα τείνει να ολοκληρώσει σε διάστημα σχεδόν ενός έτους την πιο μακρά περίοδο ανόδου.
Έφθασε μέσα στο Σαββατοκύριακο τις 28.365 δολάρια, όπως αναφέρει το Bloomberg, για να υποχωρήσει σταδιακά στις 22.300 δολάρια χθες τις απογευματινές ώρες. Κι αυτό σημαίνει πως από τις αρχές του χρόνου η εκτίναξή του αγγίζει το 270%, ενώ όσοι το υποστηρίζουν ενθέρμως εκτιμούν πως λειτουργεί ως ανάχωμα στη δυνητική άνοδο του πληθωρισμού, ειδικά σε αυτές τις εποχές με τα πολύ μεγάλα προγράμματα στήριξης της διεθνούς οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες. Κατά τους διαχειριστές κεφαλαίων με δράση στα ψηφιακά νομίσματα, το bitcoin μπορεί να φθάσει και στις 30.000 δολάρια.
Βετεράνοι της Γουόλ Στριτ, όπως οι Πολ Τιούντορ και Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ το θεωρούν εναλλακτική τοποθέτηση, ενώ επενδυτικές όπως οι MicroStrategy και Square διοχέτευσαν ρευστό στα κρυπτογραφημένα νομίσματα, εφόσον στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία τα μηδενικά επιτόκια δεν τους δίδουν ικανοποιητικές αποδόσεις.
Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα να μπει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ, με την προεδρία του Δημοκρατικού Tζο Μπάιντεν από το 2021. Η νέα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας (Fed), είχε τοποθετηθεί αρνητικά έναντι αυτού στο πρόσφατο παρελθόν.
Απευθυνόμενη τότε σε επενδυτές, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πως πρόκειται για «ένα περιουσιακό στοιχείο πολύ κερδοσκοπικό και όχι σταθερό». Εν τω μεταξύ, προσφάτως και η νυν αμερικανική κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών είχε παρουσιάσει μία σειρά κανόνων σχετικά με τα μετατρέψιμα ψηφιακά νομίσματα. Διά μέσου του υπουργείου Οικονομικών, προτείνονται νέες προδιαγραφές, βάσει των οποίων θα πρέπει τράπεζες και άλλοι διαμεσολαβητές να κρατούν αρχεία και να υποβάλουν εκθέσεις προς πιστοποίηση της ταυτότητας των πελατών σε συγκεκριμένες συναλλαγές.
Η μονάδα, που είναι αρμόδια για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ζήτησε σχολιασμό των προαναφερθεισών προτάσεών της, ώστε αφενός να κλείσουν «παραθυράκια» αφετέρου να ενισχυθεί η διαφάνεια και να μην πληγεί η υπεύθυνη καινοτομία.